Skocz do zawartości

Zdjęcie

DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu


2 odpowiedzi na ten temat

#1 Share kowcio

kowcio

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 październik 2016 - 21:24

DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu

Witam posiadam ciągnik DF 4.95 i problem mam taki że nie działa przedni napęd. Sprawdziłem elektrykę do elektrozaworu dochodzi napięcie, elektrozawór też działa, po podniesieniu przodu i na zgaszonym ciągniku koła dają się kręcić więc prawdopodobnie ślizga się napęd na tarczkach i mam takie pytanie czy trzeba ciągnik rozkręcać na pół żeby do tego się dostać, czy może być to inna przyczyna niż tarczki, np jakaś regulacja taśmy wyhamowania, ogólnie jak działa mechanizm przedniego napędu w tych ciągnikach, czy wygląda to tak jak w C 385 przy żółw-zając



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu Dzisiaj, 15:41
  •  

#2 Share FENDAGRO

FENDAGRO

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów

Napisany 20 październik 2016 - 22:10

DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu

rozsypalo sie Wam sprzeglo 4wd<sciete tarczki w koszu 4wd> ale najpierw czepil bym sie muf na wale kardana czy nie sa sciete frezy. zasada jest taka ze "jezeli jest prad na elektrozaworze to nie ma napedu(cisnienie rozpina naped) natomiast jezeli nie ma pradu to jest naped.  Nie raz jak zawor elektrozaworu "stoi" bo jest zaciety przez jakis opilek tez nie bedzie napedu bo jest zablokowany a cewka nie da rady sciagnac go do pozycji pracy.  radzilbym wam zebyscie sprawdzili mufy  jezeli po podniesieniu mostu kreca sie kola a wal napedowy stoi macie odpowiedz , jezeli krecicie a wal napedowy sie kreci zwrocic uwage na druga mufe przed wejsciem do przystawki ..... czy stalo sie to raptownie czy postepowalo?  pozdr Kamil Fendagro



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu Dzisiaj, 15:41
  •  

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu Dzisiaj, 15:41
  •  

#3 Share kowcio

kowcio

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2016 - 19:38

DF agrotron 4.95 - brak przedniego napędu

Witam, miałem dziś trochę czasu żeby przeanalizować ten temat i kilka rzeczy sprawdzić. Do elektrozaworu napięcie dochodzi i elektrozawór działa, a jak go wykręciłem to widać było że po włączeniu go w środku coś się przestawia (ale bardzo mały ruch). podniosłem przód i na krzyżakach wygląda dobrze, kręcąc kołami kręci się wał, jak miałem podniesiony przód złapałem rolhakiem wał i kręciłem to na zgaszonym (czyli napęd załączony) dało się kręcić wałem, a jak się domyślam nie powinno się dać przekręcić, na odpalonym i wyłączonym napędzie, wałem kręciło się znacznie lżej. Czyli jak się domyślam będą to tarczki od napędu,Czy jest możliwość że np przez elektrozawór przechodzi za mało oleju i nie dociska tarczek?A jeśli to tarczki to nie ma do tego jakiegoś dostępu tylko rozpołowienie ciągnika? Jeśli ktoś się orientuje to jaki koszt może być takich tarczek i roboty?




Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy