Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z WOM w 912/914


275 odpowiedzi na ten temat

#161 Share Raptus902

Raptus902

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kępno
  • Zainteresowania:Rolnictwo,sport

Napisany 26 sierpień 2013 - 19:20

Problem z WOM w 912/914 Już to sprawdziłem cisnienia w ogóle prawie nie ma i to chyba bedzie to!
Ale dzieki za odp!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 05:08
  •  

#162 Share robson79

robson79

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Prochy
  • Zainteresowania:Rolnictwo, maszyny rolnicze, mechanika

Napisany 26 sierpień 2013 - 19:41

Problem z WOM w 912/914 W mojej to się zapalała kontrolka przy 1700 obrotach na ciepłym a kontrolka zapala się jak spadnie poniżej 5 atm. Dobra rada jak go rozjedziesz to zajrzyj do wzmacniacza bo tam też może gubić ciśnienie.

#163 Share binek

binek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisany 26 sierpień 2013 - 19:58

Problem z WOM w 912/914 Masz trzy możliwości 1- mikropompa, 2- rozdzielacz, 3- kosz sprzęgłowy WOM-u. Sam walczyłem ponad tydzień z tym usrojstwem w środku żniw. Wymianę mikropompki zostaw na sam koniec ponieważ jest przy tym najwięcej roboty. Po pierwsze wkręć manometr w miejsce czujnika w skrzyni pośredniej pod podłogą powinno być 10bar, później wepnij się w górną rurkę która zasila WOM przy tylnym moście, powinno być takie samo, jeżeli nie jest można przypuszczać nieszczelność kosza. Ważne żeby nie zakorkować tej rurki manometrem ponieważ rozwali mikropompkę, manometr musi być wpięty przez trójnik. U mnie na czujniku było 11bar a na rurce 3bary, okazało się że w koszu za tarczkami przedarta była uszczelka.

#164 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3925 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 26 sierpień 2013 - 20:41

Problem z WOM w 912/914 Kolego jeżeli wszystko jest sprawne to siłownik w koszu "korkuje" rurki i jakoś nie rozwala mikropompki od tego aby temu zapobiec jest zawór przy rozdzielaczu.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#165 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 26 sierpień 2013 - 21:26

Problem z WOM w 912/914

Po pierwsze trzeba sprawdzić ciśnienie mikropompki. Wkręć manometr w miejsce czujnika pod podłogą i jeśli jest dobra to powinna mieć 13-14 atm a jak ma do 9 atm to jeszcze ujdzie ale na ciepłym oleju.

Kolega przesadza z prawidłowym ciśnieniem w tym układzie, tam powinno być 10 do 11 atm

#166 Share robson79

robson79

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Prochy
  • Zainteresowania:Rolnictwo, maszyny rolnicze, mechanika

Napisany 27 sierpień 2013 - 15:28

Problem z WOM w 912/914 Kolega nie przesadza ! Mam nową mikropompke zrobiony wzmacniacz i założony manometr w miejsce wskaźnika paliwa . Na zimnym jak i na gorącym oleju pokazuje od 13 do 14 atm przy 500 obrotach. Ale jak ma do 9 atm to też może być.

Edytowany przez KRISTOFORn, 27 sierpień 2013 - 17:33.
Cytowanie poprzedniego posta


#167 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 27 sierpień 2013 - 17:32

Problem z WOM w 912/914 Tylko kolega nie sprawdził jeszcze zaworu przelewowego w rozdzielaczu.
To, że masz takie ciśnienie nie jest oznaką prawidłowości. Przeczytaj sobie instrukcję obsługi lub napraw i przekonasz się, że powinno być tyle ile podałem.

#168 Share Raptus902

Raptus902

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kępno
  • Zainteresowania:Rolnictwo,sport

Napisany 27 sierpień 2013 - 17:55

Problem z WOM w 912/914 Słuchajcie ale jaja!
Sprawdziliśmy tą mikropompkę i wszystko jest dobrze!
I problem jest taki że w Ursusie 902 nie mam przyśpieszacza jest zaspawany czy coś!
I tam gdzieś koło tej pompki znaleźliśmy taki jakby ułamek od spawu i jakieś śrubki chyba coś odleciało co to może być????
W ogóle nie podaje oleju to tyłu ciągnika może jakiś rurka przewód poszedł!!!???

#169 Share nowaczek96

nowaczek96

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 80 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bogucice, łódzkie
  • Zainteresowania:Mechanizacja, motoryzacja, hodowla bydła,

Napisany 27 sierpień 2013 - 18:17

Problem z WOM w 912/914 U mnie ten przez ciebie zwany przyśpieszacz się spiłował opiłki z olejem poszły i pozatykały co nie co wykręć filtr oleju i zobaczy czy ich tam nie ma. Widać ktoś mu ten przyśpieszacz naprawił niekonwencjonalnie ale Polacy umieją ;D

#170 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3925 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 27 sierpień 2013 - 19:17

Problem z WOM w 912/914

Kolega nie przesadza ! Mam nową mikropompke zrobiony wzmacniacz i założony manometr w miejsce wskaźnika paliwa . Na zimnym jak i na gorącym oleju pokazuje od 13 do 14 atm przy 500 obrotach. Ale jak ma do 9 atm to też może być.



Tylko szkoda że nominalne ciśnienie pompy to 1 MPa.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 05:08
  •  

#171 Share marekklimkowski

marekklimkowski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów

Napisany 08 październik 2013 - 13:29

Problem z WOM w 912/914 Witam Wszystkich
Mam pytanie: czy zmiana prędkości wałka z 540 na 1000 to fizycznie trudna rzecz? Mam na myśli opór jaki stawia przekładnia podczas wkładania wałka w skrzynie pośrednią? U mnie wchodzi do pewnego momentu i jakieś 2cm przed całkowitym schowaniem pojawia się opór- wbijałem średnim młotkiem tak lekko ale nie widać chęci ustąpienia. Ktoś może opisać jak to jest u niego w maszynie? Może jakiś filmik? Chodzi o Ursusa 1224.

Marek
gg: 4799727

#172 Share wpsowa692

wpsowa692

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 137 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Krośniewice

Napisany 08 październik 2013 - 21:31

Problem z WOM w 912/914 Powiem szczerze nie używamy tych 1000obr/min ale może zakręć starterem bo może kły w przesuwce nie pasują .
Masz oryginalną pokrywkę z tą sprężyną ?

#173 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 08 październik 2013 - 21:48

Problem z WOM w 912/914 Korzystam z tych wyższych obrotów wałka i muszę przyznać, że sprężyna rozłączająca sprzęgło kłowe jest naprawdę mocna. Młotkiem nie ma co stukać, wystarczy dobrze dokręcić wsadzony tam wałek 540 i dokręcić wspomnianą pokrywką ze sprężyna o której kolega wyżej wspomniał.

#174 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 09 październik 2013 - 14:12

Problem z WOM w 912/914 Tak jak koledzy piszą musisz mieć krótki wałek wom. Jego koniec powinien być zaślepiony, bo w przypadku wałka z drobnym wielowypustem (lub jak mówią amatorzy frezem) posiada on od czoła otwór. Wkładasz wałek w skrzynię dokręcasz do oporu podkładkę ze sprężyną i kręcisz kilka sekund rozrusznikiem aż zaskoczy. Możesz też wcześniej jak poczujesz większy opór przy dokręcaniu. Młotkiem możesz co najwyżej gwoździa wbić.

#175 Share marekklimkowski

marekklimkowski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów

Napisany 09 październik 2013 - 14:24

Problem z WOM w 912/914 No właśnie nie posiadam oryginalnej osłony i sprężyny. Czy to jest jeszcze do dostania ? Może ktoś z kolegów na forum miałby taki zestaw na zbyciu? W katalogu części znalazłem to jako 0080.108.090 pokrywa kompletna.

Marek
gg:4799727

#176 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 09 październik 2013 - 21:04

Problem z WOM w 912/914 To jest komplet pokrywka ze sprężyną i są razem połączone linką. Popytaj w Agromie, to może sprowadzą takie coś, tylko podaj numer katalogowy. Takie coś możesz wykonać samemu, jeśli masz odrobinę chęci i narzędzi. Mogę Ci podesłać wymiary jakbyś chciał. Trzeba byłoby poszukać odpowiednio twardej sprężyny, bo póki co nie przychodzi mi do głowa skąd można byłoby wykorzystać.

#177 Share marekklimkowski

marekklimkowski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów

Napisany 10 październik 2013 - 07:32

Problem z WOM w 912/914 Dzwoniłem do Agromy w Olsztynie, mają ściągnąć z jakiegoś sklepu w przyszłym tygodniu. Kosztuje 53 zł więc chyba nie będę się bawił w dorabianie. Sprzęt i chęci są ale jeśli ta sprężyna jest taka wyjątkowa to nie będę kombinował i kupię oryginał. Dzięki za info Thomas. Ciekawe czy to zadziała ;/

Marek

#178 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 10 październik 2013 - 20:05

Problem z WOM w 912/914 Jeśli jest dostępna to też nie bawiłbym się w dorabianie. Pisałem tylko o przypadku kiedy byłoby to nie do zdobycia. Jeśli masz krótki wałek i pokrywkę to musi zadziałać, bo to prosty mechanizm. Krzywka popycha sworzeń a ten razem z widełkami zazębia się z innym kołem zębatym i tyle.

#179 Share Rolnik_zawodowy123

Rolnik_zawodowy123

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 listopad 2013 - 14:45

Problem z WOM w 912/914 Witam,mam problem z załączeniem wałka wom w ursusie 914 pół biegi i napęd działają bez zarzutu a wom długo się załącza lecz chodzi pod obciążeniem wymienione były tarcze wałka wom.Co jest tego przyczyną?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z WOM w 912/914 Dzisiaj, 05:08
  •  

#180 Share robson79

robson79

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Prochy
  • Zainteresowania:Rolnictwo, maszyny rolnicze, mechanika

Napisany 24 listopad 2013 - 19:46

Problem z WOM w 912/914 Jak długo się załącza ile sekund u mnie jak zimny to tak po 5 już kręci a jak gorący to tak do 10 sekund

Podobne tematy wom ursus obroty wylaczajacy walek u914