Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z zasilaniem MF 374V


8 odpowiedzi na ten temat

#1 Share AgroDudi99

AgroDudi99

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 10 sierpień 2016 - 14:53

Problem z zasilaniem MF 374V Witajcie, otóż mam problem z ciągnikiem MF 374V (konstrukcja podobna do serii 30x0) otóż jest w wersji electronic system, mam w nim wyświetlacz obrotów silnika i mth elektroniczny, po włączeniu świateł drogowych, nawiewu, halogenów z przodu i z tyłu jest strasznie duży spadek napięcia przez co wyświetlacz od obrotów silnika i mth głupieje wyświetla się napis off, czy przyczyną tego może być za mała pojemność akumulatora (90ah) lub alternator? Dodam także, że rozrusznik pyka, ma problemy z odpaleniem (raz odpala od pierwszego przekręcenia kluczyka, a raz dopiero po 10-20 przekręceniach), założony jest nowy rozrusznik szybko obrotowy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z zasilaniem MF 374V Dzisiaj, 15:56
  •  

#2 Share Piotrek26

Piotrek26

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 sierpień 2016 - 13:24

Problem z zasilaniem MF 374V

Skoro masz rozrusznik szybkoobrotowy, to masz raczej przymały akumulator i alternator może też już nie być w najlepszym stanie.
Piszesz poza tym co włączasz. A sprawdzałeś przy czym pojawia się OFF? Czy przy konkretnej rzeczy (np. halogenach)? czy jak włączysz opór rzeczy? Może gdzieś kabel masuje.



#3 Share AgroDudi99

AgroDudi99

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 11 sierpień 2016 - 19:55

Problem z zasilaniem MF 374V największy spadek napięcia zauważyłem przy włączeniu wentylatora, dzisiaj zmierzyłem napięcie alternatora wynosi 14.52V, na akumulatorze 12.83V
Akumulator 90ah 720a, założyłem większy 120ah i jest podobnie, dodam, że mam pękniętą klemę plusową, jutro zmienię i napiszę tutaj czy coś to zmieniło

#4 Share Piotrek26

Piotrek26

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 sierpień 2016 - 09:19

Problem z zasilaniem MF 374V

Klema to jedno - do wymiany. W pełni naładowany akumulator ma mniej więcej 12-13V, alternator też ok. Inną sprawą jest to, że im więcej odbiorników, tym napięcie spada, a wentylator akurat mocno ciągnie czy to w ciągnikach czy samochodach. 

Odnośnie odpalania, sprawdź w rozruszniku cewkę i bendiks (jaki stan ząbków), spróbuj rozrusznik "zakręcić" na krótko, nie z kluczyka.

Poza tym, instalacja elektryczna oryginalna? Może ktoś grzebał i wsadził Ci przewody o grubości włosa....
Kolejna sprawa, czy jak już włączysz wszystko co się da (halogeny, radio, itp) i załączy się wentylator, to halogeny przygasają? Słabiej świecą? Czy tylko jedyny objaw to błąd na wyświetlaczu?? :)



#5 Share AgroDudi99

AgroDudi99

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 12 sierpień 2016 - 14:44

Problem z zasilaniem MF 374V ostatnio wymieniłem bendiks, wysunęła się tuleja i robiła zwarcie, na krótko raz odpala, raz nie, nie może zazębić (silnik elektryczny wchodzi na obroty i nic więcej się nie dzieje), wieniec koła zamachowego jest w dobrym stanie, instalacja elektryczna od nowości jest nikt raczej tam nie grzebał, po załączeniu kilku odbiorników prądu przygasają światła

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z zasilaniem MF 374V Dzisiaj, 15:56
  •  

#6 Share Piotrek26

Piotrek26

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 sierpień 2016 - 16:12

Problem z zasilaniem MF 374V Skoro cewka daje prąd i słyszysz pracę rozrusznika to pewnie bendiks się nie wysuwa do końca, sprawdź to.
Druga sprawa, to to że normalne jest ze im więcej rzeczy walczysz tym gorzej pracuje. W domach jak masz słaba instalacje i walczysz np. Czajnik elektryczny to potrafią żarówki przygasać. Tu jest to samo. Za mało prądu, za dużo odbiorników włączonych. Jaki oryginalnie tam akumulator siedzi?

#7 Share AgroDudi99

AgroDudi99

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 12 sierpień 2016 - 19:32

Problem z zasilaniem MF 374V Ciężko mi powiedzieć jaki powinien być tam akumulator, nigdzie nie ma podanych danych, kupiłem go z nowym akumulatorem centra 90ah 720a, po wsadzeniu rocznego akumulatora 120ah z drugiego ciągnika jest to samo...
Czyli z tego wynika, że muszę pomyśleć o halogenach led oraz może dodatkową masę podpiąć?

#8 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2244 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 12 sierpień 2016 - 22:10

Problem z zasilaniem MF 374V

przecież tam musisz mieć multum kostek które mogły zaśniedzieć... szukać, czyścić. Odepnij masę od traktora.. wyczyść, zabezpiecz.

Tak samo zasilanie stacyjki.. zrób nowe przynajmniej na próbę.... działało to musi działać dalej a nie że będziesz halogeny naraz wywalał.

Fabryczny alternator zapewne ma wystarczająco mocy aby pociągnąć wszystko i bez znaczenia jaki wielki tam akumulator siedzi... Standard to zapewne 120Ah



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z zasilaniem MF 374V Dzisiaj, 15:56
  •  

#9 Share AgroDudi99

AgroDudi99

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 13 sierpień 2016 - 21:31

Problem z zasilaniem MF 374V kostki czyszczone były, pryskane specjalnym sprejem, masę oczuszczę na dniach, zasilanie stacyjki jest z grubego przewodu, nie ma potrzeby zmieniać, halogeny i tak są do zmiany... do pracy w nocy 100x lepsze są ledowe, dzisiaj wymieniłem pękniętą klemę (stara dobrze się trzymała) i trochę sie poprawiło

Podobne tematy akumulator zasilanie pobór prądu spadek napięcia mf 374v alternator problem rozrusznik pyka