Skocz do zawartości

Zdjęcie

zatkane ksiegi


2 odpowiedzi na ten temat

#1 Share oktawia1988

oktawia1988

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 243 postów

Napisany 30 kwiecień 2016 - 19:43

zatkane ksiegi

Witajcie, czy mieliście z tym do czynienia ? Co może być przyczyna, jak to rozpoznać, i czy da się to wyleczyć ?

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zatkane ksiegi Dzisiaj, 15:45
  •  

#2 Share oktawia1988

oktawia1988

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 243 postów

Napisany 01 maj 2016 - 21:12

zatkane ksiegi

Nazwa może mało znana, w każdym razie, chodzi mi o niestrawność polegajaca na zakłóceniu motoryki ksiąg i zaleganiu zbitej treści pokarmowej. Zdechl mi byczek, ,( 10 mcy)  i wet. stwierdzil, ze to było przyczynal.  Czy miało miesce u Was cos takiego ? Od 2 tygodni byczek miał miejszy apetyt, najpierw zaprzestal jesc srute, później jadl coraz mniej siana. Wet, kazal go odrobaczyć, miał nastroszona sierść, dzień przed zdechnieciem, przestal pic wode, Wet , kazal mu dac drozdze i olej, i mowi przyjedzie na drugi dzień, jak mu nie pomoze.  W nocy zaczal sapać, temperaturę miał 37,2 , wet nie odbieral, a rano byk zdechl.  Czy faktycznie od zalegania treści pokarmowej  mogl  pasc ? Co robic w przyszłości, żeby nic takiego nie miało miejsca ?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zatkane ksiegi Dzisiaj, 15:45
  •  

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zatkane ksiegi Dzisiaj, 15:45
  •  

#3 Share ciastek12

ciastek12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 310 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 maj 2016 - 21:33

zatkane ksiegi

Jest taka możliwość że przyczyna byly zatkane ksiegi. Przyczyna jest zbyt duza daka paszy tresciwej. Gdy chcemy w jakims stopniu nadrobic brak paszy objetosciowej pasza tresciwa to trzeba pamietac żeby byly to pasze z duza iloscia włókna tj. owies, jeczmien, otręby. I pamietajmy bydło potrzebuje włókna dużo włókna !! Gdy dana sztuka traci apetyt i podejrzewamy ze dana sztuka moze miec zapchane ksiegi to od razu odstawiamy pasze tresciwe. Podajemy wlew z drozdzy i olej żeby był poślisk( chyba nie musze mowic czego )

 


Edytowany przez ciastek12, 01 maj 2016 - 21:38.


Podobne tematy