Skocz do zawartości

Zdjęcie

zdrowa żywność


25 odpowiedzi na ten temat

#1 Share KrystynaNawijka

KrystynaNawijka

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 31 marzec 2016 - 20:06

zdrowa żywność

Czy polecić możecie jakąś sprawdzoną, zdrową żywność? Chodzi mi o suche produkty, takie jak kasza, mąki, ale ze sprawdzonego źródła. Co myślicie o produktach VIVIO, znalazłam ich stronę i jestem ciekawa, a nie ukrywam, że wraz z wiosną chciałoby się zrzucić parę kilo. Pomóżcie!



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zdrowa żywność Dzisiaj, 23:49
  •  

#2 Share HenioZ

HenioZ

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 01 kwiecień 2016 - 19:03

zdrowa żywność

Ja niby też powinienem zrzucić parę kilo. Jednak mam jeden problem. Nie smakuje mi zdrowe jedzenie :( Np. takie naleśniki z maką żytnią sa nie dobre. Duzo lepsze są z pszenną.



#3 Share KrystynaNawijka

KrystynaNawijka

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 01 kwiecień 2016 - 20:35

zdrowa żywność

Hm, niekoniecznie! Takie naleśniki zawsze można wzbogacić fajnym farszem, albo po prostu kupić syrop klonowy i nie dodawać zwykłego cukru. Zamiast cukru można dodać słodzik VIVIO, widziałam, że na ich stronie można poradzić się specjalisty, ciekawe, czy warto? 



#4 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 06 sierpień 2016 - 23:06

zdrowa żywność

Slodziki mimo,ze sa polecane odradzam stosowac,lepszy cukier brazowy lu trzcinowy.



#5 Share MasterRoj

MasterRoj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:mechanika, elektryka

Napisany 06 sierpień 2016 - 23:36

zdrowa żywność

Ja niby też powinienem zrzucić parę kilo. Jednak mam jeden problem. Nie smakuje mi zdrowe jedzenie :( Np. takie naleśniki z maką żytnią sa nie dobre. Duzo lepsze są z pszenną.

 

Jedz połowe co do tej pory i powinno zadziałać.
.



#6 Share Magronowa

Magronowa

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisany 16 sierpień 2016 - 12:43

zdrowa żywność

Rzeczywiście w Vivio mają sporo ciekawych produktów i całkiem przyzwoite ceny, ale większość z tych rzeczy da się teraz kupić w każdym większym markecie, a u mnie to nawet na targu jedna babeczka sprzedaje i to w jeszcze lepszych cenach. Ja wolę tradycyjne zakupy, choć zdarzało mi się swego czasu zamawiać w większych ilościach kasze i różne "super foods" na allegro. A co do zrzucania paru kilo - jedz mniejsze porcje, co 3-4 godziny, unikaj smażonych produktów, chipsów, słodzonych soków, zacznij regularnie uprawiać jakiś sport, choćby bieganie i kg same polecą. A jak nie to koniecznie zrób badania, bo może masz coś nie tak z hormonami.



#7 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 25 luty 2017 - 06:57

zdrowa żywność Żywienie jest tak elementarną częścią życia, że aby być zdrowym, trzeba wybierać świadomie i dostarczać sobie właściwych i wartościowych produktów. Liczne choroby cywilizacyjne wynikają z nieprawidłowego odżywiania. Szacuje się, że w 2020 roku choroby dietozależne, takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory, nadciśnienie, czy miażdżyca będą stanowiły przyczynę aż ¾ zgonów na świecie! Według danych WHO blisko 30% dorosłych w Europie Zachodniej cierpi na otyłość, a wśród dzieci grupa otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Bardzo widoczne jest to również w Polsce.

#8 Share pawel885

pawel885

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3252 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 26 luty 2017 - 22:27

zdrowa żywność

Im medycyna jest na wyższym poziomie tym więcej chorych ludzi.... Żywność jest skażona, co z tego że będziesz jeść owoce czy warzywa skoro masz w nich pestycydy, gmo i inne świństwa, no chyba że z własnej działki. Dziś nawet tranu nie zalecają spożywać, w rybach morskich jak i hodowlanych pełno syfu... Człowiek otyły wbrew pozorom często ma się dobrze, problemy pojawiają się po przejściu na dietę - w tkance tłuszczowej odkłada się cały syf którego organizm nie nadąży bądź nie potrafi wydalić, chudnąc spalamy ten tłuszcz i narządy chłoną to wszystko, człowiek chudnie, czuje się 20 lat młodziej a tu nagle nowotwór.... Dlatego każdemu od dziecka należy wpajać dobre nawyki żywieniowe 



#9 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 27 luty 2017 - 07:52

zdrowa żywność Stosowane w przemyśle substancje chemiczne przedłużają świeżość i czas przechowywania jedzenia, niszcząc rozwijające się bakterie, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.
Nawet juz pszenica jest zmodyfikowana.Wiec ciezko znalezc dobrej jakosci zywnosc.

#10 Share pawel885

pawel885

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3252 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 28 luty 2017 - 07:39

zdrowa żywność

No tak, ale chyba lepiej dostać sraczki niż raka . Produkty zanim trafią do konsumenta są często wielokrotnie przetwarzane, wysoka temperatura, mielenie itp i z cennych składników zostaje gucio



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zdrowa żywność Dzisiaj, 23:49
  •  

#11 Share jaroWM

jaroWM

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 567 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:NO / NOL

Napisany 01 marzec 2017 - 14:57

zdrowa żywność

dlatego najlepiej żywność (przynajmniej co się da) sprowadzać od zaprzyjaźnionych gospodarzy - jaja, warzywa, mleko.

 

nawet głupie ziemniaki np. z Tesco - są traktowane środkiem rakotwórczym, który powoduje, ze nie puszczają pędów w piwnicy.



#12 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 01 marzec 2017 - 15:35

zdrowa żywność Najbardziej w przetworzonej zywnosci jest szkodliwy E 621 glutaminian sodu. Jest w więszości przypraw do zup i mięs, w gotowych zupach i sosach. Dodaje się go do przetworów mięsnych i wędlin, jest masowo stosowany w restauracjach. Badania naukowe dowodzą, że sprzyja mnożeniu się i przemieszczaniu komórek nowotworowych, osłabia serce oraz jest jedna z naważniejszych przyczyn epidemii otyłości, ponieważ wzmaga apetyt.Rowniez E 517,525,508,509,510,320,321,388,339,340,341,951,954 tych substancji należy unikać ktore sa zawarte w przetworzonej zywnosci.One powoduja nawet drobne dolegliwosci zoladkowe,bole glowy,senność lub pobudzenie i nadmierny apetyt.

#13 Share Belicoff

Belicoff

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 10 marzec 2017 - 12:52

zdrowa żywność

Dziś naprawdę trudno o produkty, które pozbawione byłyby tych wszystkich dodatków, które rozpoczynają się od E... Najlepiej chyba podczas robienia zakupów dokładnie czytać, co zawierają poszczególne produkty. O lepszy sposób trudno.



#14 Share Jacek8l

Jacek8l

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ekologia, Oze, szachy

Napisany 14 marzec 2017 - 02:00

zdrowa żywność

Najlepiej kupować lokalnie bezpośrednio od rolników, na olx itp. mnóstwo się ogłasza, trzeba szukać na targowiskach zamiast w biedronce i wszystko da się kupić bez alfabetu :) Chociaż jesli chodzi o soki to w biedrze mozna dostać sok tłoczony w kartonach 3 lub 5L. Te Caprio, Costa czy Tymbark to produkty z soku zagęszczonego, zwykłe oszustwo i mnóstwo cukru. To samo z produktami mlekopodobnymi i kazdymi innymi. Pamiętajmy że poprzez wybór sprzedawcy decydujemy kto ma się rozwijać, czy wielkie sieci czy nasz region. Zdrowia ! :)



#15 Share Belicoff

Belicoff

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 20 marzec 2017 - 09:53

zdrowa żywność

Niby tak, chociaż produkty określane jako "lokalne" mają dużo słabsze przebicie. Chociaż ostatnio modna jest zdrowa żywność i lokalne firmy mają szansę. Wystarczy iść do pierwszego lepszego marketu i spojrzeć na półki z żywnością. Jaki procent wszystkich produktów zajmują firmy z lokalną żywnością? Co do samego glutaminianu sodu, tego ustrojstwa już naprawdę jest ciężko uniknąć. Ładowane jest praktycznie wszędzie :/



#16 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 04 kwiecień 2017 - 06:11

zdrowa żywność Glutaminian sodu jest tez dodawany w restauracjach,barach do potraw jako dodatek smakowy.Wiec teraz nie wiadomo co w czym jest .

#17 Share Belicoff

Belicoff

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 04 kwiecień 2017 - 08:38

zdrowa żywność

Nawet w restauracjach to teraz dodają? Niezłe czasy nastały, teraz to strach cokolwiek zjeść bo praktycznie wszystko może powodować jakieś choroby. W sumie to dobry biznes, ostatnio widzialem kilka "zdrowych" produktów typu jakieś ciastka bez glutenu itd, ich cena była 4x większa niż innych tego typu ciastek. Wydaje mi się czasami, że jesteśmy jedynie królikami doświadczalnymi dla niektórych osób...



#18 Share Ansja

Ansja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 571 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisany 04 kwiecień 2017 - 12:09

zdrowa żywność Sam tego na co dzien tez pewnie uzywasz a bawet nie wiesz o tym.Przyprawy typu magii,kucharek,wegeta itp.to nie jest bic innego jak czysty glutaminian sodu.Dodaje smak lecz takze uzaleznia,ze bez dodatku tej przyprawy np.zupa nie smakuje zbyt dobrze.

#19 Share MasterRoj

MasterRoj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:mechanika, elektryka

Napisany 04 kwiecień 2017 - 12:19

zdrowa żywność Coś chyba wyszło nowe cuś bo często już piszą na przyprawach ze nie zawiera g a działa taj samo .

Swego czasu dobre restauracje i dobre gotowanie promował Gesler chyba były ot tej Geslerowej. Podoba mi się jak gość podchodzi do tematu gotowania.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
zdrowa żywność Dzisiaj, 23:49
  •  

#20 Share Adrian_K_90

Adrian_K_90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 478 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowsze

Napisany 04 kwiecień 2017 - 12:51

zdrowa żywność

Ten cały glutaminian to ma taki smak o którym wcześniej nie wiedziano, ale jest jednym z podstawowych(jest to smak rosołowy lub mięsny). Mamy nawet na języku jego receptor. Dlatego dodawany był do wszystkiego aby poprawić smakowitość. Zaś można ten smak osiągnąć bez jego sztucznego dodania. Przecież dobrze zrobiony rosół nie potrzebuje kostek z Knora czy maggi a też jest smaczny. 



Podobne tematy zdrowa żywność