Skocz do zawartości

Zdjęcie

Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami


2 odpowiedzi na ten temat

#1 Share lordzik13

lordzik13

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 30 marzec 2016 - 20:46

Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami

Witam. Bardzo prosiłbym o pomoc kto jest w temecie. Niedawno nabyłem Valmet 8000 z 95r. Kupiłem ją z takim problemem ze nie jeździła. Po rozpoznaniu sytuacji doszedłem że są porozłaczne elektrozawory przy rozdzielaczu oleju po lewej stronie tylnego mostu. Ten rozdzielacz wygląda tak że u góry są 3 elektroawory a na dole 2 i żadna wtyczka nie jest podpięta, dodatkowo jeszcze dwa czujniki które też rozłączone. Po kombinacjach ciągnik ruszył, po wyzwoleniu górnego prawego elektrozaworu. Jeśli ktoś miał z tym do czynienia to bardzo prosze o pomoc, który kabel podpiąć do którego elektrozaworu, zamnim bedę zmuszony wydać niemałe pieniądze na serwis.

 

Do wtyczek przychodzą następujące kolory kabli:

czerwony + biały

brązowy + biały

żółty + biały

niebieski + biały

niebieski + biały

 

i który elektrozawór czym steruje?

 

Albo jeśli ktoś miałby udostępnić Katalog czy schemat to może samemu bym jakoś do tego doszedł. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami Dzisiaj, 18:45
  •  

#2 Share mistrzsieci

mistrzsieci

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 33 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 marzec 2016 - 06:45

Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami koszt jednego elektrozaworu to o ile mnie pamięć nie myli 2400. Cewka sama jest tańsza.Do tego dochodzi sterowanie oraz czujniki. Tutaj nie ma miejsca na próbowanie, że się uda, za drogie zabawki.

Moim zdaniem elektrozawory celowo były odpięte aby zapobiec dalszym uszkodzeniom (głównie mechanicznym w przekladni).

9418575400_1459403091.jpg

Edytowany przez mistrzsieci, 31 marzec 2016 - 06:50.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami Dzisiaj, 18:45
  •  

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami Dzisiaj, 18:45
  •  

#3 Share lordzik13

lordzik13

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 31 marzec 2016 - 19:44

Valmet Valtra 8000 problem jazdą i napędami

Tak, dokładnie to jest ten rozdzielacz. Faktycznie źle okresliłem, bo rzeczywiście brakuje 2 cewek elektrozaworów, a nie całych elektrozaworów. Cewka kosztuje ok 400zl. Juz zamówiłem i czekam na nie. Mi sie wydaje że komuś sie popaliły te cewki i próbował coś zamieniać i dał spokoj, dlatego to tak zostało. Dzięki za rysunek, tylko że z niego nie jest wiadomo który elektrozawór czym steruje i który kolor kabla, albo wtyczke gdzie podłączyć. Prędzej może ze schematu elektrycznego dało by sie dojść albo rysunku hydrauliki.



Podobne tematy valmet valtra 8000 elektrozawory nie jedzie napędy