-
Podobna zawartość
-
Przez nie
Ustawa o sprzedaży bezpośredniej ma wejść w życie 1 stycznia 2016 roku. Senat przyjął ją dziś bez poprawek. Nowe przepisy mają umożliwić rolnikom produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych takich jak pieczywo, wędliny, dżemy czy kompoty produkowane w niewielkich ilościach i pochodzące w własnej hodowli.
Ustawa przewiduje, że sprzedaż do wartości 150 tysięcy euro rocznie, czyli do około 50 tysięcy złotych miesięcznie będzie opodatkowana ryczałtem w wysokości 2 procent, a rolnik lub członek jego rodziny będzie musiał prowadzić ewidencję sprzedaży w dowolnej formie, np. zapisując ją w zeszycie.
Senatorowie PiS zgłosili do ustawy 4 poprawki. W głosowaniu przeszedł jednak wniosek o przyjęcie ustawy bez poprawek.
Senator PiS Jerzy Chróścikowski wyjaśnił, że on i jego koledzy chcieli przywrócenia pierwotnej wersji ustawy w której zapisana była kwota wolna od podatku w wysokości 7 tysięcy złotych. Dodał, że poprawka podnosiła ją do 30 tysięcy złotych. Zdaniem Chróścikowskiego, opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej może spowodować, że rolnicy w obawie przed urzędem skarbowym zrezygnują przetwarzania produktów rolnych.
Zgodnie z przyjętą dziś przez Senat ustawą, sprzedaż bezpośrednia będzie mogła być prowadzona wyłącznie w miejscu wyprodukowania produktu lub na targowiskach.
-
Przez cytryna
Witam
Chce uzyskać decyzje pozwalająca na sprzedaż bezpośrednia wobec powyższego należy spełnić kilka wymagań m.in. trzeba przystosować pomieszczenie do przechowywania jajek. Stado na razie nie będzie duże ok 50 sztuk. Nie mam pomysłu jak zorganizować takie pomieszczenie dla tak niewielkiej ilości jajek. Jak to wygląda u was ?
-
Przez Darozioom
Witam wszystkich forumowiczów
Główną działalnością mojego gospodarstwa jest produkcja warzyw. Moimi największymi odbiorcami są 2 Domy Pomocy społecznej położone niedaleko mojej miejscowości. Ostatnio zauważyłem też że kupują one bardzo duże ilości tuszek drobiowych, oraz jajek dla swoich podopiecznych. W mojej głowie narodził się pomysł zagospodarowania budynków na mojej posesji które kiedyś były wykorzystywane do produkcji zwierzęcej, jednak od wielu lat pełnią rolę magazynów na złom, i różne inne niepotrzebne rzeczy. Jeśli chodzi o sprzedaż warzyw to od tego sezonu zamierzam sporą część mojej produkcji obierać i pakować próżniowo dzięki czemu do odbiorcy będzie docierał gotowy produkt. W analogiczny sposób chciałbym zrobić z tuszkami kurczaków.
Bardzo proszę forumowiczów o podpowiedź czy jako gospodarstwo mogę sprzedawać produkty do stołówek, restauracji, sklepów?
-