Skocz do zawartości

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu


37 odpowiedzi na ten temat

#21 Share extrabyk

extrabyk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 390 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 02 grudzień 2015 - 23:04

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Widzę  ze  kolega extrabyk troche  koloryzuje ... 12 tys  za  jakiegoś  szerściucha, lub 20 zł  za kilo żywej  wagi ,  dorosłego  bydła  ??    

to  tylko  jakiś  nienormalny  mógłby dać ,  a nienormalni nie  mają  kasy ... 

Piszesz  też  nieprawdę  co  do  tego, że  tylko  te  szerściuchy  nadają  się  do  chowu  ekstensywnego , 

bydło  SALERS  ma  o  wiele  lepsze  przyrosty  i  mięsność  i  radzi  sobie  nie  gorzej  ...

 

https://www.google.p...vdUaKx1J4M5UODg

 

Wszystko zależy od tego komu się sprzedaje...ci jak to napisałeś "nienormalni" to akurat kasę mają...gość, który kupił u mnie byka za 12 tyś. ma jakąś knajpe we Wrocławiu i ponad 100ha ziemi w Kotlinie Kłódzkiej. Wcześniej kupił odsadki jałówki a po ok 1.5 roku szukał byka. Obejrzał 6 szt. w tym 4 z papierami na rozpłodnika ale jak zobaczył mojego to nawet się nie targował bo jak powiedział "tego właśnie szukałem bo idealnie wpisuje się w mój wizerunek rasy". Nie wystraszyła go ani cena ani odległość bo za transport przez całą Polskę mało też nie zapłacił.

Nigdzie nie napisałem,że tylko "te sierściuchy" się nadają. Większość ras mięsnych się nadaje a już napewno wszystkie ekstensywne czyli między innymi Higland i Selers. Nie zawsze liczy się to ile ma przyrostu i ile waży dorosła sztuka bo po to są różne rasy, żeby ludzie mieli wybór jakie mięso chcą jeść. Każda rasa to inny smak, wygląd i inne właściwości kulinarne mięsa. W Polsce liczą się kilogramy bo tylko za to płacą pośrednicy ale jak się ich omija i sprzedaje do knajpy to dostajesz inną cenę za Hereforda, inną za Selersa, inną za Highlanda...ale w porządnej knajpie nic nie dostaniesz za LM bo to jest rasa do supermarketów i przemysłu mięsnego...ot taki wołowy broiler...

Jeśli ktoś chce w Polsce hodować bydło mięsne dla pośredników to tylko mieszańce bo mają najlepsze przyrosty i odsadka kupisz dużo taniej niż czystorasowe. Najlepiej też jak to już tu ktoś napisał mieć minimum 100 szt. żeby przy dość małym zysku ze sztuki ta hodowla dała zysk dla gospodarstwa. W innym wypadku trzeba szukać niszy na rynku czyli hodować specyficzną rasę i znaleść doceniających ją

nabywców...ale to nie jest ani łatwe ani szybkie. Można też myśleć o swojej knajpie z burgerami i stekami ale do tego to trzeba być nienormalnym z dużą kasą na początek. Trzeba mieć też gospodarstwo blisko dużego miasta bo tylko tam są klijenci,którzy płacą ponad 20 zł. za burgera i często ponad 200 zł. za steka z uznanej mięsnej rasy.
 


Generalnie mamy w tym pięknym ale chorym kraju taką sytuację w rolnictwie, że albo wielkie ilości albo sprzedaż bezpośrednia bo pośrednicy to PASOŻYTY żerujące na naszej ciężkiej pracy !

Jeśli ktoś uważa, że przy tradycyjnym odchowie byka czyli dużo dobrej paszy zostanie mu na czysto przy sprzedaży do "skupu" więcej niż 1.000,- to jest w totalnym błędzie i niech dokładnie wszystko policzy jeszcze raz albo poprosi kogoś lepszego z matmy ;)

Idąc dalej...ktoś kto sprzeda te 20 szt. w roku zarobi na nich 20.000,- co daje dochód 1.666,- na miesiąc....jeśli ktoś chce za to żyć ze swoją rodziną, utrzymać budynki, obejście oraz posiadany sprzęt (bo o zakupach nowego to zapomnij) to lepiej sprzedać ziemię, kasę włożyć w chatę żeby żyć w europejskich warunkach a samemu szukać pracy, otowrzyć jakieś usługi, lub wyjechać za granicę....taka jest niestety bolesna prawda :(

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu Dzisiaj, 11:28
  •  

#22 Share mariuszd93

mariuszd93

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3445 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie LCH
  • Zainteresowania:mechanika

Napisany 03 grudzień 2015 - 08:39

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

200 zł  za  steka  z  uznanej  rasy?  to  chyba  tylko  poseł  na  służbowym  obiadku...  :D

 

Sprzedawać do knajpy,  po  20 zł za  żywą  wagę  to każdy  by  chciał ... tylko nie  ma takich knajp ....


Nigdy nie zatrzymuj w sobie bąków! Wędrują one bowiem w górę kręgosłupa do mózgu i w ten sposób rodzą się w Tobie gówniane pomysły... :P 


#23 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2015 - 12:04

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Trochę inaczej to wygląda. Restauracje chcą głownie wołowinę stekową, marmurkowatą. Na coś takiego nadaje się każda rasa która po zabiciu będzie miała tłuste mięso. Na świecie liczy się angus  i hereford. u nas LMS nie dlatego że jest super ale dlatego że chce go południe Europy. Dobrze płacą to ludzie trzymają ale żadna stekowa restauracja tego nie kupi, wszystko musi wyjechać za granice. Kilka lat temu była taka sytuacja że za odsada LM brało się tyle co za cięzkiego byka innej rasy. powoli to się kończy bo na południu kryzys. Sprzedaż bezpośrednia o której kolega wyżej pisze-super sprawa i czekam aż rozmnożę stado na tyle żeby mieć ciąglość ewentualnych dostaw. Może do tego czasu zmienią też przepisy na bardziej normalne. A co do opłacalności kupna odsadów to prosta sprawa. Jak wykarmisz tanio i sprzedaż ciężkiego drogo to warto ale i tak zysk na sztuce jest do 1000 maksymalnie, chociaż w porównaniu do tucznika gdzie zarabia się 20zł to i tak  nieźle ale oczywiście przy dużej ilości a nie sprzedaży 10 sztuk rocznie.



Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu Dzisiaj, 11:28
  •  

#24 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 03 grudzień 2015 - 13:19

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Yoda

jakiej rasy bydło hodujesz ?

sprzedajesz odsadki ?



#25 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2015 - 14:31

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Mam hereforda i mieszańce z herefordem. Wszystko trzymam na ciężkiego, czystorasowe byczki ewentualnie do licencji na krycie.



#26 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 03 grudzień 2015 - 14:59

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

jakie ceny osiagasz za ciezkie byki ?



#27 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 03 grudzień 2015 - 16:48

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Sam mam stado mamek lm i kiedyś sprzedawałem odsadki a teraz trzymam na ciężkie. Czy się opłaca kupować odsadki? moim zdaniem dużo bardziej niż jakieś małe mieszańce czy hf. Kupując 300kg odsadka za 3500 mam pewność że jest to zdrowe zwierzę pod warunkiem że kupujemy od hodowcy a nie handlarzyny.Upadki nie powinny się zdarzać.  Poza tym taki byczek szybciej przyrasta a co za tym idzie mniej zje do wagi 700 kg. W sobotę sprzedałem byki po 8,8 netto a to dlatego że włochy i grecja nie bierze bo mają tym pryszczyce. Tak normalnie to 9 się sprzedaje. LM dlatego że się najlepiej sprzedaje, tego szukają kupcy i za tą rasę najlepiej płacom  



#28 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 03 grudzień 2015 - 17:13

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

i jak lepiej ? sprzedac odsadka za 3,5 tys czy trzymac do wagi ciezkiej ?



#29 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 03 grudzień 2015 - 19:32

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Skoro trzymam do ciężkiej wagi to moim zdaniem tak lepiej. Z odsadkami to różnie było ze sprzedażom.Sprzedając byczka w wadze 300 kg trzeba z 1500 odjąć na utrzymanie matki. Sprzedawałem odsadki bo nie miałem budynku na nie . A wiadomo kolejne cielaki do odsadzenia a tam byki na cięzkie stoją.



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu Dzisiaj, 11:28
  •  

#30 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 03 grudzień 2015 - 19:45

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

jaka ceny dostajesz przy sprzedaży za duze byki i jałówki ?

jak sprzedajesz na poubojowo czy na zywą ? 



#31 Share extrabyk

extrabyk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 390 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 04 grudzień 2015 - 00:33

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

200 zł  za  steka  z  uznanej  rasy?  to  chyba  tylko  poseł  na  służbowym  obiadku...  :D

 

Sprzedawać do knajpy,  po  20 zł za  żywą  wagę  to każdy  by  chciał ... tylko nie  ma takich knajp ....

 

Politycy jak wyszło przy okazji "afery podsłuchowej" na kolację wydają ponad 1.000, zł

Kilogram uznanej wołowiny z importu w Makro i temu podobnych sklepach kosztuje od 100,zł. do ponad 200,zł. Normalny stek to 0,5-0,75 kg. więc jeśli resauracja płaci za surowiec na steka ok. 100,zł. to po przejściu przez patelnię wychodzi min. 200,zł.

Nie piszę tu o pseudostekach z Sokołowa, które ważą ok 250 gram i kosztują ok. 10,zł. bo liczą 40,zł za kilogram...taki "stek" w byle barze kosztuje do 40,zł ale to śmiech na sali bo co to za stek jak nie wiesz z czego on jest (z jakiej rasy) i waży mniej niż kilogram :D

Jeszcze jedna ciekawostka ze świata wołowiny....jak się poszpera w necie to można znaleść masę dość dużych farm w Europie, które mimo tego, że hodują duże stada i sprzedają je głównie pośrednikom to prowadzą też sprzedaż bezbośrednią i wysyłają KURIEREM mięso zapakowane próżniowo i włożone w steropianowe "pudełka" do odbiorców, którzy składają zamówienia przez internet bo każdy byk tak sprzedany to mniej więcej tyle samo kasy co 3 do 5 sprzedanych pośrednikom.
 



#32 Share Taurus83

Taurus83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KOTLINA KłODZKA
  • Zainteresowania:RWD

Napisany 04 grudzień 2015 - 08:31

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

podaj kilka linków, chętnie kupię takie mięso



#33 Share bobienko

bobienko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BSI
  • Zainteresowania:Sporty walki

Napisany 04 grudzień 2015 - 08:48

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

a ja bym chetnie zaczął tak sprzedawać


#34 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 04 grudzień 2015 - 09:20

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

jaka ceny dostajesz przy sprzedaży za duze byki i jałówki ?

jak sprzedajesz na poubojowo czy na zywą ? 

Za byki to pisałem jak się sprzedaje a jałówki to bardzo różnie. Zaczynam ogłaszać jak mają ze 300 kg i wołam ok 3500. Raczej się sprzedają ale czasem zostają do wagi 400 kg. W tym roku był szał na jałówki, miałem mnóstwo telefonów to zawołałem po 4000 i poszły od ręki po 3900. Na poubojowo  raz sprzedałem do łukowa pięknego byka i dostałem za niego 3900!!!!! Fakt że to było z sześć lat temu ale litości z piątkę każdy handlarz by dał



#35 Share extrabyk

extrabyk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 390 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 05 grudzień 2015 - 23:48

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

podaj kilka linków, chętnie kupię takie mięso

 

Linków niestety już nie mam bo jak padł mi laptop to szlak trafił wszystkie zakładki "ulubione" a miałem parę namiarów na farmy w Anglii i Szkocji hodującymi takie rasy jak Galloway, Highland, Black Angus i chyba Welsh Black. Wszystkie strony miały zdjęcia hodowanego bydła na farmie i zdjęcia oferowanych "produktów". Mięso mielone na burgery, mięso cięte w kostkę na gulasz oraz wycięte steki z różnych partii. Do każdego asortymentu podana cena i minimalna masa zamówienia przeważnie 5 kg. Były też zdjęcia tego jak to jest pakowane przed wysyłką czyli schłodzone (nie wolno mrozić wołowiny) do 2-4 stopni Celcjusza pakowane próżniowo w folię i te pakunki zapakowane w steropianowe "pdełka". Paczka maksymalnie w ciągu doby jest dostarczana kurierem do odbiorcy. Super system ale jak narazie w Polsce praktycznie nielegalny a na dodatek firmy kurierskie działają u nas tak sobie więc jest ryzyko, że mięso może dotrzeć trochę zbyt dojrzałe :(

 



#36 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 07 grudzień 2015 - 19:53

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Mam hereforda i mieszańce z herefordem. Wszystko trzymam na ciężkiego, czystorasowe byczki ewentualnie do licencji na krycie.

 

co myslisz o herefordzie ? jakie przyrosty ?



#37 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 grudzień 2015 - 18:09

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

Dla mnie najważniejszy jest temperament a łagodniejszego bydła nie ma. A co do przyrostów to rośnie tak jak każdy czyli jak dobrze je to i dobrze rośnie. Ja mam dużego buhaja jako 3 latek ma już ponad 140 w kłębie więc potomstwo spokojnie moge opasać do dużej wagi a nie tylko do 600 kg tak jak brytyjskie małe herefordy.



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu Dzisiaj, 11:28
  •  

#38 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 11 grudzień 2015 - 16:13

opłacalnosc zakupu czystorasowych odsadków 250-300 kg do dalszego opasu

podaj kilka linków, chętnie kupię takie mięso

 

znalazłem cos takiego 

 

http://beefshop.pl/

 

a ty filantrop nie planujesz powrotu do hodowli bydła miesnego ?


Edytowany przez odwajler, 11 grudzień 2015 - 19:03.


Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: III Forum Sektora Wołowiny zobacz »