Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jalowki mięsne-Początek


9 odpowiedzi na ten temat

#1 Share JarekBazydlo

JarekBazydlo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rupin

Napisany 30 październik 2015 - 14:48

Jalowki mięsne-Początek Czy warto rozpocząć chodowle od 8 sztuk jalowek mięsnych? Za rok na pewno bym kupił znów z 10 sztuk bo powoli bym chciał przejść z krów mlecznych na mięsne. Posiadam 8ha laki w jednym kawałku na którym mogły by sie paść w lato. Do tego byłoby jeszcze 8ha łąk na bele i 30ha ornych. Jaką rase polecacie? Rozważam rase limuze ale troszkę agresywnosc bydła tej rasy mnie odstrasza. Ile sztuk mięsnych mógłbym chować na tylu ha?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jalowki mięsne-Początek Dzisiaj, 03:27
  •  

#2 Share TelefonyRadom

TelefonyRadom

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 322 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok Radomia

Napisany 31 październik 2015 - 11:11

Jalowki mięsne-Początek może Hereford jesli pastwisko gorszej klasy i mozesz caly rok miec je na pastwisku blonde Aquite tez dobre by bylo ale juz lepsze pastwisko

#3 Share startom

startom

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 28 postów

Napisany 31 październik 2015 - 12:07

Jalowki mięsne-Początek Trudno doradzic nie znajac profilu twojego gospodarstwa, wolnego czasu jakim dysponujesz,w jaki sposob bedziesz zarzadzal wypasem.Wszystkie czynniki sa wazne.Mozesz trzymac od jednej sztuki do ? -sam bedziesz widzial ile zostaje ci paszy, czasu etc. Nie od razu zalozysz stado 100 osobnikow, no chyba ze dysponujesz takim kapitalem.Moge tylko podpowiedziec na przykladzie swojej farmy. Ogrodzilem 16 ha plotem z siatki lesnej + pastuch. Calosc podzielilem na 30 kwater(prawie na ukonczeniu) - zwierzeta przebywaja nie dluzej niz 2dni na kwaterze co daje mi prawie 60 dni przerwy pomiedzy wypasami.Kupilem 20 sztuk czystorasowych czerwonych angusow z linii kanadyjskiej plus byczka rozplodowego majacego w genach linie australiska i belgijska.Na ta chwile , z tego co obserwuje , bede mial wystarczajaco paszy na 50 matek,posilkujac sie dodatkowo sloma, ktora angusy uwielbiaja(pszenzytnia). Przy takim systemie wypasu trawa rosnie jak szalona -fakt mam tez taki ze ziema jest dobra i wilgotna.Polecam poogladac sobie na youtube - jesli znasz angielski - filmy dotyczace mob grazing, holistic management itd.

#4 Share JarekBazydlo

JarekBazydlo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rupin

Napisany 01 listopad 2015 - 09:23

Jalowki mięsne-Początek Trawy mam dobrej jakości. Tez mam zamiar wypasac kwaterowo. Mi by wystarczyło 30 mamek chyba ze udałoby mi sie dokupić troszkę łąki. A byczki lepiej chować do wyższej wagi czy sprzedawać mniejsze sztuki?

#5 Share BENNY82

BENNY82

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 669 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 listopad 2015 - 18:42

Jalowki mięsne-Początek Witam. Może coś pomoge według książkowej wiedzy to na 1 dorosłą sztuke przypada 0,33 ha pastwiska . co do rasy to najtrudniejsza decyzja limousine daje dobre wyniki chowu ale ich temperament nie wszystkim odpowiada. Herefordy najspokojniejsze i najlagodniejsze i przy zakupie czystorasowych mamek najlepiej stosowac krycie krzyzowe , ktore. Podnosi miesnosc i efekty chowu bo czysto rasowe fordy nie uzyskuja najwyższych cen przy sprzedazy. Majac takie stado mozna poeksperymentowac z kryciem i zobaczyc co da najlepsze efekty. Fordy dodatkowo bardzo dobrze wykorzystuja zlej jakosci pasze objetosciowe ale ta w zupelnosci im wystarcza do przyrostow dodatki to tylko na plus. Ale nie mozna przesadzac bo sie otluszczaja i posrednicy to wiedzą i stad niższe ceny

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jalowki mięsne-Początek Dzisiaj, 03:27
  •  

#6 Share JarekBazydlo

JarekBazydlo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rupin

Napisany 01 listopad 2015 - 19:16

Jalowki mięsne-Początek Hmmm a może kupić z 5 jalowek limuze i 5 innej rasy np piemontes i do tego rozplodnika Miesnego simentala. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

#7 Share BENNY82

BENNY82

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 669 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 listopad 2015 - 15:16

Jalowki mięsne-Początek Limousine ? To juz lepiej simentala miesnego i blonde aquitane piemontese jak najbardziej o ile na zime powedruja do obory. Mamki herefordy i rozplodnik limousine nad tym nie myslales ladne cieleta po takim krzyzowaniu a jalowki z tego krzyzowania w pozniejszym czsie pokryc piemontem to juz masz wydajnosc rzeźna powyzej 60%. Ja mam 2 mamki mieszance najprawdopodobniej brown swiss ale z czym to nie wiem cieleta od nich bardzo ładne zarowno po limousine i po piemoncie. Po limousine mam jałówke piekna i ladnie rosnie po 4 miesiacach ma juz okolo 250kg. Po piemoncie byczek bardzo ładnej budowy narazie zime spedzi z matka pózniej zobaczymy. Na wiosne sprzedam badz wymienie na jalowki miesne.

#8 Share Rolnik995

Rolnik995

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 67 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Piły
  • Zainteresowania:Rolnictwo

Napisany 02 listopad 2015 - 17:20

Jalowki mięsne-Początek

Ja mogę polecić Simentala mięsnego lub blonde d'aquitaine u mnie w okolicy spółdzielnia ma 350 sztuk mamek blonde d'aquitaine i są bardzo zadowoleni bydło bardzo odporne na choroby i oczywiście co najważniejsze to bardzo stadne cielaki bronią przed obcymi . Prezes Spółdzielni się wypowiada .

http://bydlo.net.pl/...la_miesnego.PDF



#9 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 02 listopad 2015 - 17:32

Jalowki mięsne-Początek

gdybym miał inwestowac w czystorasowe to bym postawił na hereforda, bo sa najbardziej odporne na spartanskie warunki,  a przy bydle miesnym najwazniejsze jest zeby jak najmniej inwestowac w budynki, czyli zamiast wypasionych obór - wiata itd 

uwazm ze limousine sa zbyt przereklamowane i nie tak odporne jak hereford

 

poza tym najlepsza wołowina kulinarna to angus i hereford, nie ma lepszej wołowiny kulinarnej

opowiesci o tym ze herefordy to wołowina gorszej jakosci od limousine, charolaise czy blond jest dowodem na brak wiedzy o wołowinie

handlarze poprostu moze mniej płaca za hereforda bo poprostu słabiej sie wybija procentowo w rzezni od wyzej podanych ale smakowo jest duzo lepszy, dlatego w ameryce gdzie dania z wołowiny sa na porzadku dziennym własnie hereford i mieszance na bazie hereforda sa najpopularniejsze, wogole ta rasa jest chyba najliczniejsza na swiecie

 

do tego limousine maja ostre rogi i sa agresywne a to nie rokuje dobrze  :D


Edytowany przez odwajler, 02 listopad 2015 - 18:12.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jalowki mięsne-Początek Dzisiaj, 03:27
  •  

#10 Share JarekBazydlo

JarekBazydlo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rupin

Napisany 05 listopad 2015 - 11:43

Jalowki mięsne-Początek Prawdopodobnie zainwestuje w nastepnym roku w Salersy i buhaja Charolaise

Podobne tematy