Skocz do zawartości

Zdjęcie

Radio w 1224


14 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 09 marzec 2008 - 15:20

Radio w 1224 Jestem nowy i nie wiem czy juz byl taki temat.
Mam problem. Jak zalozyc radio do Ursusa 1224?? Wiem ktos pomysli co za problem ale w tym sek ze cala instalacja jest na napiecie 24V. Jesli ktos by mogl pomoc to z gory dzieki.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Radio w 1224 Dzisiaj, 23:50
  •  

#2 Share pronarek

pronarek

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kalisza woj. wlkp
  • Zainteresowania:no po pierwsze to dziewczyny a pózniej to głównie naprawianie i przerabianie róznych maszyn ( zazwyczaj wszystko psuje)

Napisany 09 marzec 2008 - 18:34

Radio w 1224 albo wziązc prad z jednego aku albo kupic przetwornice :huh: chyba to są jedyne rozwiązania

#3 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 09 marzec 2008 - 20:35

Radio w 1224 No dobra niech juz bedzie ze mialbym wziac prad z jednego ako. Ale jak mam sie do niego podlaczyc i jak wstawic bespiecznik??
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#4 Share jktuning

jktuning

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 143 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wlkp

Napisany 09 marzec 2008 - 21:01

Radio w 1224

No dobra niech juz bedzie ze mialbym wziac prad z jednego ako. Ale jak mam sie do niego podlaczyc i jak wstawic bespiecznik??

No kolego dziwi mnie skąd ty wziołeś 1224 z całą instalacją na 24v nie występowały takie. przeważnie mają tylko rozruch na 24 a instalację 12v. ja mam w starze radio 12v kupuje się specjalny reduktor zakładasz go na plus i podłączasz do 24v jakby co to pytaj gg 1612350

#5 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 09 marzec 2008 - 21:50

Radio w 1224 Co do ursusa z 24V to bylo tak. Mial przelacznik z 12 na 24V do rozruchu jak kazdy. I wreszcie przelacznik sie spalil a instalacja przerobiona byla na 24V. A ile taki reduktor kosztuje i gdzie go mozna kupic??
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#6 Share Lukas85

Lukas85

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie
  • Zainteresowania:Elektronika, motoryzacja, informatyka

Napisany 09 marzec 2008 - 22:20

Radio w 1224 Napisz ile głosników chciałbys podpiąć pod takie radio i jakiej mocy. W zasadzie najprostszym sposobem byłoby zastosowanie zwykłego stabilizatora typu LM7812, o wydajnosci prądowej kilku amperów (o ile pamietam wersja z S mogła być obciążona pradem do 5A), ale przy tak duzych prądach trzeba by było dać spory radiator. Drugi sposób troche wydajniejszy to zbudowanie prostej przetwornicy impulsowej. Jezeli bedziesz chciał wiecej informacji pisz na PW, a postaram sie pomóc
Ursus C-330, Ursus 3512, New Holland TD90D, Claas Dominator 96, quad Honda Rubicon 500

#7 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 10 marzec 2008 - 10:31

Radio w 1224 No nie wiem. Moze sprobuje podpiac sie pod jeden ako.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#8 Share jktuning

jktuning

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 143 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wlkp

Napisany 11 marzec 2008 - 19:55

Radio w 1224

Co do ursusa z 24V to bylo tak. Mial przelacznik z 12 na 24V do rozruchu jak kazdy. I wreszcie przelacznik sie spalil a instalacja przerobiona byla na 24V. A ile taki reduktor kosztuje i gdzie go mozna kupic??

Ja kupowałem ten reduktor tam gdzie części do ciężarówek ale nie pamiętam ile kosztował to już parę lat działa przy głośnikach 500 w

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Radio w 1224 Dzisiaj, 23:50
  •  

#9 Share jktuning

jktuning

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 143 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wlkp

Napisany 11 marzec 2008 - 19:59

Radio w 1224

Co do ursusa z 24V to bylo tak. Mial przelacznik z 12 na 24V do rozruchu jak kazdy. I wreszcie przelacznik sie spalil a instalacja przerobiona byla na 24V. A ile taki reduktor kosztuje i gdzie go mozna kupic??

To nieżlę ześ problemów sobie narobił tą przeróbką istalacji. przecież kogut (przełacznik napięcia) kupisz wszędzie i to za 100 zł masz dobrej firmy .

#10 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 13 marzec 2008 - 19:53

Radio w 1224 Ta cala instalacja mi nie przeszkadza ale nie moge zalozyc zadnych dodatkow.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#11 Share jktuning

jktuning

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 143 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wlkp

Napisany 13 marzec 2008 - 21:39

Radio w 1224

Ta cala instalacja mi nie przeszkadza ale nie moge zalozyc zadnych dodatkow.

a altek w tym ciągdniku też jest 24v?

#12 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 17 marzec 2008 - 21:48

Radio w 1224

a altek w tym ciągdniku też jest 24v?

Noo. Od bizona :(
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#13 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 marzec 2008 - 22:57

Radio w 1224 @Lukas85 dobrze mówi (wódki mu dać) najlepiej to samemu zrobic na stabiliatorze. Obecnie nie moge znaleść schematu z wartosciami oporników do układu ale może Lukas ma.
No chyba że nie masz zdolności do złożenia takiego układu to podłącz sie po prostu pod jeden akumulator.

#14 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 18 marzec 2008 - 10:23

Radio w 1224 wystarczy tylko znalesc przez google dowolny pdf dla dowolnego stabilizatora. W kazdej sa proste schemyty jak skutecznie zwiekszyc obciazalnosc pradowa stabilizatora za pomoca tranzystora. Wiecej jak 5 A nie bedzie potrzebowal, tranzystor np na 10A to groszowe sprawy. Co prawda straty moga sie powiekszyc ale... co tam. Wiekszym problemem moze byc np napiecie ok 28V jakie daje alternator. Czy stabilizator to wytrzymie. Teoretycznie powinny wytrzymywac do ok 35V. Ale to tylko teoria :(.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Radio w 1224 Dzisiaj, 23:50
  •  

#15 Share Lukas85

Lukas85

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie
  • Zainteresowania:Elektronika, motoryzacja, informatyka

Napisany 18 marzec 2008 - 10:29

Radio w 1224 Stabilizator wytrzyma tylko ze jezeli przypiscmy zasilisz go z napiecia 28V tak jak da alternator, a na wyjsciu potrezbujesz 12V to miedzy wejsciem a wyjsciem stabilizatora odłozy ci sie około 16V co przy poborze prądu powiedzmy 2A da około 30W strat. Odprowadzenie takiej mocy nie bedzie łatwe, ale mozliwe do wykonania.
Ursus C-330, Ursus 3512, New Holland TD90D, Claas Dominator 96, quad Honda Rubicon 500

Podobne tematy