Skocz do zawartości

Zdjęcie

Analiza stada


3 odpowiedzi na ten temat

#1 Share zootechnik1982

zootechnik1982

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów

Napisany 29 październik 2015 - 08:58

Analiza stada

Każdy z nas chciałby mieć najlepsze krowy, a to jak wiemy zależy od genetyki i środowiska.

W Polsce i nie tylko obserwuje się dzięki selekcji buhajów stały postęp genetyczny krów. To oznacza, że co roku do stada wchodzą nam coraz lepsze (wydajniejsze) pierwiastki. Wniosek z tego taki, iż powinniśmy z roku na rok uzyskiwać od swoich krów coraz lepsze wyniki, ale niestety nie zawsze tak jest, dlaczego? Oto przykład:

nr laktacji      %w stadzie          wzorzec       różnica

1                       28                       45               -17

2                       22                       45               -23

3                       34                       10                24

4                       9                          0                 9

5                       4                          0                 4

6                       2                          0                 2

7                       1                          0                 1

Oczywiście % brakowania jest tylko przykładem, bo im niższy tym lepsza ekonomia.                            

Wynika z tego, iż już w I i II laktacji tracimy sporo postępu genetycznego z powodu naturalnej selekcji. Sztuki najlepsze o dużych wymaganiach środowiskowych (najważniejsze żywienie) wypadają gdyż owe środowisko jest za słabe. Ogromna strata kasy. Jeden z profesorów napisał w kilku artykułach na podstawie wyników PFHBiPM o ketozie, która najczęściej dotyka pierwiastki, właśnie ze względu na co raz lepszy genotyp i błędy w żywieniu.

Jakie to błędy?

1.Nieprawidłowy odchów cieląt.

2.Nieprawidłowe żywienie jałówki (często jedzą niedojady, toksyny)

3.Często są zapasione.

4.Nieprawidłowe żywienie w okresie okołoporodowym (nieco inne wymagania jak krowy starsze)

5.Dominacja w stadzie.

Każdy może sam dokonać takiej analizy w swoim stadzie, wystarczy posiadać raporty wynikowe z próbnego udoju.

Zapraszam do prezentowania swoich wyników.

Udzielam również porad, ale z każdym indywidualnie. Pracowałem przez 8 lat na kilku dużych fermach:(żywienie, inseminacja,korekcja,leczenie,dojenie, ogólnie wszystko.

zootechnik@onet.eu     


 


Edytowany przez zootechnik1982, 29 październik 2015 - 14:35.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Analiza stada Dzisiaj, 13:43
  •  

#2 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 30 październik 2015 - 23:01

Analiza stada

a zauważyłeś jeszcze inną kwestię? że ciągle nasi hodowcy mają "parcie" na jałówki z zachodu, Zastanawiające jest to że tak duze fermy (znam jedną na lubelszczyźnie) powinny być potentatem jałówek na całe województwo, powinni mieć drugi dochód właśnie z jałówek zaraz po mleku, a tymczasem sprowadzają ciągle nowe sztuki z innych państw, bo nie potrafią odchować własnych sztuk, poza tym wiele krów sprzedawanych jest jeszcze przed osiągnieciem dojrzałości somatycznej, tzn, przed ukończeniem 5 lat, co jest nie logiczne gdyż krowa dopiero wtedy osiąga i szczyt swoich mozliwości. Wiele by tu gadać. 

 

Powiedz mi jak pracowałeś to jak żywiliście jałówki własnie, czym? i u mnie jest jeden problem zawsze, często mam u jalówek biegunki okołoodsadzeniowe jak przechodzę tylko na pasze stałe z mleka. Potem takie jalówki są rzeczywiście słabsze, mniejsze i mniej wydajne



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Analiza stada Dzisiaj, 13:43
  •  

#3 Share zootechnik1982

zootechnik1982

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów

Napisany 03 listopad 2015 - 14:10

Analiza stada

Sorry, że dopiero teraz odpisuje, ale nie miałem kiedy. Odnośnie jałówek, biegunki po odstawieniu mleka biorą się zazwyczaj z dwóch rzeczy:

1. Zbyt wczesne lub gwałtowne odstawienie mleka tzn. powinny pobierać co najmniej 1kg paszy treściwej, ja zwykle odstawiałem je po ukończeniu trzeciego miesiąca życia. Z pasz treściwych dawałem różne pasze i te kupne i te własne, do tego dobre siano (bez kurzu i zapachu grzybów).

2. Toksyny w którejś paszy, cielęta są bardzo na nie wrażliwe.

Napisz dokładnie jak je odchowujesz tzn. jak długo piją mleko od mamusi, jak długo i ile preparatu mlekozastępczego no i co dajesz z pasz stałych i w jakich ilościach. Wyślij mi to na maila jest wyżej.



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Analiza stada Dzisiaj, 13:43
  •  

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Analiza stada Dzisiaj, 13:43
  •  

#4 Share zkordalski

zkordalski

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 330 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 listopad 2015 - 16:17

Analiza stada

No właśnie te jałówki z zachodu czy też i teraz z wchodu . Czym sie niby różnią ? Kolega kupuje tzw. Czeszki płaci za sztukę po 7000 Zł  a ona daje mu na uduj czesto nie wiecej niż 12 litrów przy paszowozie dobrych kiszonkach i paszy treściwej kupnej. Wiec wnioskuje że to taki szał na byle co. Rozreklamowane i tyle. MOże trafia się i dobre sztuki ale taka kasa i ma ją raptem właśnie do max 3 laktacji. To i z własnego stada metoda selektywną możemy uzykać jałowice dające i 15-20 litrów na uduj. Ale Polskie sa beeee bo POlskie i wielu tak uważa. A ja uważam że nasz potencjał genetyczny z rodzimych CZarno białych jest bardzo dobry. W własnym stadzie posiadam sztuki dające 40 i wiecej litwó na dzień w szczycie laktacji . Fakt jest jeden i bardzo mnie nurtuje że tak wydajne Sztuki sa bardzo podatne na wszystko. Są jak super szybkie i drogie samochody i muszą jeździć tylko na najlepszych paliwach i podzespołach . A ich użytkowośc wraz z wzrostem produkcyjnym się skraca i to jest BOLĄCZKA każdego ROLNIKA.



Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Grypa cieląt - szczególne zagrożenie dla młodych zobacz »