PatrykChmarzynski

Hodowla niosek na jaja.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam. Jestem młodym człowiekiem, rozpoczynającym przygodę z hodowaniem kur, o czym marzyłem od zawsze. Słyszałem, że na tym forum dowiem się mnóstwo rzeczy związanych z rozpoczęciem własnej hodowli. I tu mam kilka waznych pytań. Prosiłbym was o szczere i zrozumiałe odpowiedzi, tak aby każdy mógł później przejrzeć sobie ten temat i nie tworzyć nastepnych. Poniżej zadam najwaznejsze według mnie pytania tj.

 

1. Czy na postawienie budynku na 200 kur na własnej działce potrzebuję specjalnych zezwoleń?

2. Czy 1m^2 na 5 kur to wystarczająca ilość miejsca?

3. Czym i kiedy najlepiej karmić moje kochane ptactwo, aby wydajnosć w przeliczeniu na jaja była najwyższa?

3a. Jakie są ceny poszczególnych zbóż, koncentratów oraz witamin?

3b. Jakie porporcje w karmieniu powinienem stosować? (głównie gramatura na 10 kur)

4. Ile kosztuje jajko, jezeli chciałbym odsprzedać do sklepów?

 

 

 

 

Papiery i inne sprawy związane z KRUS-em (posiadam 1,2Ha ziemi) wiem jak porządnie ogarnąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon    186

<p>1 - to sprawa pozwoleń budowlanych uzależnionych od rodzaju i wymiarów budynku Do 35 mkw można wybudować bez pozwolenia a na zgłoszenie budynek gospodarczy To czy w budynku gospodarczym możesz trzymać kury ustal w urzędzie który wydaje pozwolenia budowlane na wypadek gdyby ktoś życzliwy w przyszłości by miał na ciebie donieść</p>
<p>2 - tak</p>
<p>3 - kup/wypożycz sobie jakiś poradnik - tam znajdziesz fachowe info</p>
<p>3a - ceny ciągle się zmieniają - pszenica około 640 zł,  pszenżyto - 560 zł , koncentrat de heus 10% - 65 zł/25 kg, kreda pastewna - 15zł/30kg, polfamix 1 kg- 15 zł</p>
<p>3b - kup/wypożycz sobie jakiś poradnik - tam znajdziesz fachowe info</p>
<p>4 - aby sprzedać do sklepu musisz chyba mieć pieczątkę na jajku , jak znajdziesz sam klientów indywidualnych to nie musisz mieć pieczątki (do 300 kur), powyżej 80 kur powinieneś odprowadzić podatek ryczałtowy do US (sprawa nie do wytropienia chyba że ktoś życzliwy i zorientowany komuś to zgłosi, aczkolwiek US musiałby jakoś udowodnić że te 200 kur to wszystkie twoje a nie 80 twoje, 80 sąsiada  a 40 kochanki) Ja sprzedaję jajka po 30gr malutkie od młodych kur, 50 gr średnie a 70 gr duże </p>
<p>Radze aby nie brać kur/kurczaków które osiągną wiek 16 tyg na jesień tylko na wiosnę bo na starcie masz opóźnione wejście w nieśność a potem obniżenie nieśności z powodu zimy i krótszego dnia i niskich temperatur</p>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Karolakarolina
      Witam, posiadam 40 kur i chcę sprzedawać jaja. Wystarczy zgłosić kury weterynarii czy trzeba wejść w rhd? 
      Co wy byście zrobili? Na lewo nie sprzedam - konkurencja tylko na to czeka.
    • Przez flackmistrz
      Witam. Chciałbym zająć się hodowlą kur niosek na jajka. Nie mam doświadczenia bo do tej pory siedziałem tylko w bydle. Jak kwestie żywieniowe sobie spokojnie ogarnę to może ktoś mi naświetlić temat czy trzeba gdzieś to zgłaszać i jak to wygląda od strony biurokratycznej? Będzie to wolny chów w kurniku 20x10 na początku bez wybiegu w ilości 300-400szt. Dziękuje i pozdrawiam wszystkich
    • Przez patrycjaa12345
      Witam, dziś rano zdechł mi kogut. Wczoraj zachowywał się jak zazwyczaj, normalnie jadł pił gonił za kurkami. Grzebienia też nie miał bladego i wypróżniał się normalnie. Był to najsilniejszy i największy kogut w stadzie. Wieczorem położył się spać w tym miejscu cl zawsze, a rano otwierając kurnik zauważyłam leżącego go na ziemi pod jego miejscem. Grzebień byl całkiem siny nawet fioletowy. Jaka mogła być przyczyna jego śmierci? Dodam że za 2mies kończył by 2 lata więc nie był stary. Miał ktoś kiedyś podobnie?
    • Przez EdwwardMaja
      Dzień dobry
       
      Mam następujacy problem z kurą. Ma rzadkie zielone odchody, praktycznie się nie rusza z miejsca, ma bladszt grzebień. odizolowalem ją i co dalej robić?
    • Przez kamcioch1
      Cześć. Martwi mnie pewne zjawisko, otóż wczoraj rano zauważyłem u perliczki krew na środkowym pazurze u jednej nogi, a pod koniec dnia już na obu nogach.
      Możnaby pomyśleć, że dokonała sobie jakiegoś uszkodzenia mechanicznego, ale jednak dosyć dziwne jest to, że stało się to na obu nogach w odstępie czasowym.
      Podejrzewam, że może mieć to jakiś związek z mrozem i lodem pokrywającym podwórko, jednak grupa perliczek liczy kilkadziesiąt sztuk i u innych nie zaobserwowałem czegoś takiego, no z wyjątkiem jednej, u której krwawił tylny pazur, ale widać, że jest też uszczerbiony.
      Oprócz tego perliczki mają sporo miejsca, które powinno im pomóc nie odmrażać sobie nóg tj. stos drewna, kurnik, zadaszenie, grzędy.
      Dodam, że ubiegłego lata i latem jeszcze rok wcześniej tej samej perliczce zrobił się czarny pazur i skóra wokół niego, co spowodowało ich odpadnięcie i zabliźnienie się.
      Mieliście może taki przypadek?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj