Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385


8 odpowiedzi na ten temat

#1 Share klausz

klausz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 23 sierpień 2015 - 11:23

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385

Witam.

Od dłuższego czasu mam problem z żółw zając w c385, tzn. zając działa normalnie (orka, uprawa) ale przy poluzowanej taśmie.

Jeżeli znowu ustawię taśme żółwia to żółw działa a po przełączeniu na zająca nawet potrafi zadusić silnik, bo siłownik nie niest wstanie poluzować taśmy ale tarczki wzmacniacza momentu ściska dobrze.

      W te żniwa pierwszy raz prasowałem słomę tym ciągnikiem i po 1 godz pracy zatrzymał mi się wał WOM.

Rozkręcięłm i obejrzałem sprzęgło WOM, wymieniłem uszczelnienia chociaż stare nie były złe, ale problem nie zniknął.

 

Wniosek za małe ciśnienie na mikropompce, zmierzone ciśnienie to ok 5 bar.

Wymieniłem zębatki w mikropompce i dekiel, chociaż stare były także OK i ciśnienie zwiększyło się może o 0,5 bara.

Podkręcilem ciśnienie na zaworze przelewowym w rozdzielaczu i ciśnienie zaczynało wzrastać i otrzymałem nawet 10 bar przy 1500 obr. i 13 bar przy 2000 obr, ale przy prawie całkowicie zaciśniętej sprężynie przelewu.

Kupiłem nowy rozdzielacz i ciśnienie znowu ok 6 bar.

 

Nie wiem już co robić

Proszę o jakieś podpowiedzi

Pozdrawiam



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 Dzisiaj, 16:34
  •  

#2 Share zetores

zetores

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 458 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 sierpień 2015 - 11:49

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 Tasma na zajacu sama powinna sie poluzowac moim zdaniem
Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

#3 Share klausz

klausz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 23 sierpień 2015 - 15:17

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 tak, ale widocznie ciśnienie jest za małe by ją zluzować. Pytanie gdzie to ciśnienie się traci

#4 Share vademecum

vademecum

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolskie

Napisany 29 sierpień 2015 - 20:12

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 jeśli dobrze pamiętam to tam podczas pracy ma być 8 do 11 atm. Poniżej 8 na ciepłym oleju nie działa. Jest tam tyle pośredników do tej pompy, że ma gdzie cieknąć . Ustaw zawór na 11 atm na zimnym i spróbój działać.

Jak ma się sama luzować, sama to sie zaciska sprężyną. Ciśnienie ją luzuje. Podstawowy problem w pompach, za każdym zdjęciem pośredniej warto założyć nową mikropompke

Edytowany przez vademecum, 29 sierpień 2015 - 20:15.


#5 Share klausz

klausz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 29 sierpień 2015 - 21:19

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385

Dzisiaj, na szczęście, problem się rozwiązał :)

więc tak,

Jak już pisałem, wymieniłem zębatki w pompie, cały rozdzielacz,dolałem oleju (teraz jest ok. 55l), w końcu zacząłem kręcić przy zaworze bezpieczeństwa i nic.

Dzisiaj kupiłem jeszcze jeden zegar,który podłączyłem do rurki zasilającej ( poprzedni był podłączony do rurki WOM) i ciśnienie ...13 bar.

Po nagrzaniu to tak 12-12,5 bara sie trzyma.. na zasilaniu, a na WOMie ok 6 bar.

Wniosek, ciśnienie na WOMie jest mniejsze niż na zasilaniu.

 

Czy mogę zostawić te 13 bar, czy lepiej zmniejszyć do np. 11 bar ?

 

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 Dzisiaj, 16:34
  •  

#6 Share vademecum

vademecum

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolskie

Napisany 29 sierpień 2015 - 21:47

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 ja bym zmniejszył. Dziwnie, że na wom jest 6 .... powinno być 11
W którym miejscu podpimasz manometr ?

#7 Share klausz

klausz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 29 sierpień 2015 - 22:09

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385

z tyłu do tej górnej rurki co idzie do WOMu - zasilanie.

Też myślałem że ma być tak samo jak na zasilaniu i dlatego cały czas brałem to wskazanie jako prawdziwe.

Przed tym całym "naprawianiem" to Na WOMie przy zimnym 5 bar a ciepłym 2-3 bara i np. prasa się zatrzymywała.

teraz jest prawie 6 bar zimny i ok. 4,5-5 ciepły, ale WOM kręci dobrze i wogóle szybciej się włancza.



#8 Share vademecum

vademecum

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolskie

Napisany 30 sierpień 2015 - 15:19

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385

wsumie i jedna i druga powinna mieć to samo ciśnienie bo jedna załącza sprzęgło, a druga hamuje. Ciśnienie na przemian w zależności czy wałek jest włączony czy wyłączony. Mechanik który kiedyś mi robił przy ciągniku, a pracował w kombinacie rolnym przy ciężkich ursusach zawsze powtarzał i mierzył ciśnienie, ma być między 8-11 atm. wszędzie gdzie sie podepnie manometr pod kanał z mikropompki.

Również przedni napęd pracuje na tym ciśnieniu.


Edytowany przez vademecum, 30 sierpień 2015 - 15:20.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385 Dzisiaj, 16:34
  •  

#9 Share klausz

klausz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 30 sierpień 2015 - 15:43

Dziwny problem z ciśnieniem mikropompki w c385

Może ten mój manometr źle pokazuje, chociaż był nowy?

Muszę to sprawdzić, bo również myślę, że wszędzie powinno być takie samo ciśnienie.



Podobne tematy mikropompka c385