Skocz do zawartości

Zdjęcie

słabe ładowanie w MF


3 odpowiedzi na ten temat

#1 Share koorzen

koorzen

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów

Napisany 22 maj 2015 - 14:34

słabe ładowanie w MF

Witam.

Mój problem polega na tym, że gdy zworze siano-kiszonke (MF 6180 i do tego przyczepa cllas quantum 4500) to wszystko działa jak należy, do czasu gdy zapadnie zmrok. Jak włącze światła w ciągniku, To komputer z przyczepy ma chyba za mało prądu i zaczyna "świrować" wyłanczać sie i zawieszać.

Napięcie po Włączeniu świateł spada na miej więcej 12V

Na alternatorze pisze, że ma 70 A, Będe musiał kupić nowy mocniejszy? Czy ten powinien wystarczyć, tylko jest z nim coś nie tak?

 

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
słabe ładowanie w MF Dzisiaj, 21:33
  •  

#2 Share AlaCapone

AlaCapone

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Interesują mnie głównie kobietki i
    sporty ekstremalne

Napisany 22 maj 2015 - 15:39

słabe ładowanie w MF

Prawdopodobnie alternator może dawać za mało prądu.

Jednakże zacznij od najprostszych rzeczy: sprawdź, czy pasek alternatora nie ślizga się, czy wszystkie połączenia elektryczne są w porządku (począwszy od akumulatora, poprzez stacyjkę i reflektory, nie zapominając o masach oraz złączach).

Kolejna sprawa to sprawdzenie alternatora. Jakie napięcie ma akumulator na wyłączonym silniku (po godzinnej przerwie lub po nocy). Następnie, jakie jest napięcie ładowania podczas pracy ciągnika przy powiedzmy 1500 obr/min i czy nie zmienia się ono wraz ze zmianą obrotów silnika. Tak samo z włączonymi światłami.

Policz także przynajmniej w przybliżeniu jaki jest pobór prądu po włączeniu świateł (dodaj moc poszczególnych żarówek).

Jeżeli suma mocy pobieranej przez światła jest większa lub równa mocy na alternatorze należy go wymienić na mocniejszy.


Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona cię swoim doświadczeniem.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
słabe ładowanie w MF Dzisiaj, 21:33
  •  

#3 Share koorzen

koorzen

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów

Napisany 22 maj 2015 - 20:19

słabe ładowanie w MF

pasek ok. a co do połączeń elektryczych, to to nie jest stary ursus żeby tak łatwo je wszystkie sprawdzić (autotronic)
Żarówki zewnętrzene to jakieś 500Wat (10x50wat) plus to co w kabinie. więc czy alternator 14V 70A wystarczy na to wszystko? no jeszcze plus elektronika zbierającej?

 

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
słabe ładowanie w MF Dzisiaj, 21:33
  •  

#4 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 22 maj 2015 - 20:37

słabe ładowanie w MF

To kto ma to za Ciebie posprawdzać? Krasnoludki? Weź się ogarnij i zabierz się do roboty zamiast wypisywać tematy na forum. Zresztą o diagnostyce układów ładowania jest już wszystko napisane. Jak już wszystko posprawdzasz i pomierzysz to podaj wyniki na forum to może ktoś Ci coś podpowie. Ten alternator ma wystarczająco mocy, więc szukaj usterki i ją usuń.



Podobne tematy