Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pszenica Ozima i jara


25156 odpowiedzi na ten temat

#7241 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:10

Pszenica Ozima i jara Prawie się zgadzam. No może poza tym że forma azotanowa nie jest sorbowana przez KS i jest szybko wymywana. Gdyby nie było sensu stosowania formy amonowej w I dawce to saletry amonowej nie byłoby sensu dawać. A starty N z saletry są praktycznie żadne. To nawóz bardzo higroskopijny, zanim coś się ulotni to już się rozpuści.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pszenica Ozima i jara Dzisiaj, 18:11
  •  

#7242 Share młody17

młody17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:14

Pszenica Ozima i jara no właśnie kolega się chyba troche zagalopował, bo z tego co mi wiadomo, to właśnie forma amonowa jest sorbowana do kompleksu sorbcyjnego, jest to kation. Natomiast aniony czyli m.in. forma saletrzana, są sorbowane w bardzo małym stopniu. Forma saletrzana jest dostępna dla roślin "od razu" zależy od wilgotności gleby, jej minusem jest to, że zostaje bardzo szybko wypłukiwana w głębsze warstwy, dlatego stosuje się nawozy zawierające obydwie te formy, bo zapewniają dłuższe działanie. Stosowałem saletrosan przez ostatnie dwa sezony jako 1 dawka i moje spostrzeżenia wyglądają następująco: rok 2012, wczesna wiosna, rośliny powoli nabierały tempa i nawóz sprawdził się idealnie, odstęp między 1-2 dawką ponad miesiąc, w tym sezonie już tak fajnie nie było, wiadomo opóźniona wegetacja, rośliny potrzebowały szybkiego strzału i co prawda nie sprawdziłem tego na jednym polu, wtedy różnica była by najlepiej wyczuwalna, ale tam gdzie poszła saletra puławska rośliny lepiej się zebrały, to wynikało zapewne z wyższej zawartości azotu azotanowego, łan był znacznie gęściejszy, plon lepszy, odstęp między 1-2 dawką niecały miesiąc. Jak dla mnie saletrosan jest ok na 1 dawkę, gdy jest wczesna wiosna, zbyt gęsto rozkrzewione rośliny, albo właśnie w mieszance z saletrą, ale trzeba jechać 2 razy, bo inna granulacja.

#7243 Share losktos

losktos

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2531 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ulhówek
  • Zainteresowania:Rolnictwo, muzyka

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:21

Pszenica Ozima i jara nie napisałem że forma amonowa nie jest sorbowana. Strzeliłem gafę z tą saletrzaną, nie wchodzi w KS, ulega sorpcji biologicznej. Zgłaszam mocne postanowienie poprawy :P
Zapraszam na mój profil.
Pozdrawiam losktos ;)

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Pszenica Ozima i jara Dzisiaj, 18:11
  •  

#7244 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:34

Pszenica Ozima i jara Saletrzana czy azotanowa ulega sorpcji biologicznej? Ona nie ulega żadnej sorpcji, ona szybko przelatuje przez glebę, jak korzenie jej nie zatrzyma to nic.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#7245 Share patrykDF

patrykDF

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:41

Pszenica Ozima i jara

no właśnie kolega się chyba troche zagalopował, bo z tego co mi wiadomo, to właśnie forma amonowa jest sorbowana do kompleksu sorbcyjnego, jest to kation. Natomiast aniony czyli m.in. forma saletrzana, są sorbowane w bardzo małym stopniu. Forma saletrzana jest dostępna dla roślin "od razu" zależy od wilgotności gleby, jej minusem jest to, że zostaje bardzo szybko wypłukiwana w głębsze warstwy, dlatego stosuje się nawozy zawierające obydwie te formy, bo zapewniają dłuższe działanie. Stosowałem saletrosan przez ostatnie dwa sezony jako 1 dawka i moje spostrzeżenia wyglądają następująco: rok 2012, wczesna wiosna, rośliny powoli nabierały tempa i nawóz sprawdził się idealnie, odstęp między 1-2 dawką ponad miesiąc, w tym sezonie już tak fajnie nie było, wiadomo opóźniona wegetacja, rośliny potrzebowały szybkiego strzału i co prawda nie sprawdziłem tego na jednym polu, wtedy różnica była by najlepiej wyczuwalna, ale tam gdzie poszła saletra puławska rośliny lepiej się zebrały, to wynikało zapewne z wyższej zawartości azotu azotanowego, łan był znacznie gęściejszy, plon lepszy, odstęp między 1-2 dawką niecały miesiąc. Jak dla mnie saletrosan jest ok na 1 dawkę, gdy jest wczesna wiosna, zbyt gęsto rozkrzewione rośliny, albo właśnie w mieszance z saletrą, ale trzeba jechać 2 razy, bo inna granulacja.



Forma amonowa działa szybciej od azotanowej w szczególności na początku wegetacji niska temperatura.

#7246 Share slawek2209

slawek2209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2578 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:54

Pszenica Ozima i jara Chyba odwrotnie.Najpierw azotanowa

#7247 Share Darekpol

Darekpol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kujawsko-pomorskie

Napisany 03 grudzień 2013 - 19:54

Pszenica Ozima i jara Forma azotanowa - najszybciej działająca. Nastepnie amonowa. Najwolniej działa amidowa.

#7248 Share patrykDF

patrykDF

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2013 - 20:17

Pszenica Ozima i jara W glebie najszybciej i najłatwiej dostępna jest azotanowa to się zgodzę ale w roślinie nie.

Edytowany przez patrykDF, 03 grudzień 2013 - 21:33.


#7249 Share losktos

losktos

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2531 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ulhówek
  • Zainteresowania:Rolnictwo, muzyka

Napisany 03 grudzień 2013 - 20:22

Pszenica Ozima i jara

Saletrzana czy azotanowa ulega sorpcji biologicznej? Ona nie ulega żadnej sorpcji, ona szybko przelatuje przez glebę, jak korzenie jej nie zatrzyma to nic.

Zapominasz o wiązaniu azotu przez mikroorganizmy glebowe co w pewnym stopniu ogranicza wymywanie azotanów.
Po za tym sorpcja biologiczna to właśnie zatrzymywanie składnika przez system korzeniowy i mikroorganizmy glebowe

Edytowany przez losktos, 03 grudzień 2013 - 20:36.

Zapraszam na mój profil.
Pozdrawiam losktos ;)

#7250 Share Vladoo1

Vladoo1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rościmin , woj. Kuj-Pom

Napisany 03 grudzień 2013 - 20:47

Pszenica Ozima i jara Moze sie komuś przyda ciekawy film w temacie :)


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pszenica Ozima i jara Dzisiaj, 18:11
  •  

#7251 Share skywalker89

skywalker89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 03 grudzień 2013 - 22:28

Pszenica Ozima i jara ja kurde jakoś nie lubię tych 'bajek', oni są cwani jak te poletka prowadzą u bardzo dużych gospodarzy co kasy na nawozy i inne sprawy nie żałują to jedna sprawa, a druga, że firma ta ma ludzi co doglądają tego i mają zaplecze, że co w danej chwili trzeba to się daje... Jakie to ma odzwierciedlenie w takim gospodarstwie jak np moje 45ha? Nie dość, że firmy łupią mnie na nawozach czy na środkach, bo co innego jak przyjdzie obszarowiec i bierze wszystko za setki tysięcy złotych to o ile taniej ma wszystko, a jeszcze jak ma takie poletka to nie wierze, że nie ma z tego dodatkowych korzyści.. Może i mądre rzeczy mówią, ale co z tego.. Poprawcie mnie jeśli źle myślę a przyjmę to z pokorą :)

#7252 Share rafto

rafto

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 743 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2013 - 23:05

Pszenica Ozima i jara Dodałem zdjęcie więc czekam na podpowiedzi ;)
http://www.agrofoto....pszenica-ozima/

#7253 Share Tomek90

Tomek90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3751 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 03 grudzień 2013 - 23:32

Pszenica Ozima i jara @skywalker89 nie rozumiem cię.

#7254 Share slawek2209

slawek2209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2578 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 04 grudzień 2013 - 06:05

Pszenica Ozima i jara

Dodałem zdjęcie więc czekam na podpowiedzi ;)
http://www.agrofoto....pszenica-ozima/

Wygląda to na miotłę

#7255 Share marcin2057

marcin2057

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 912 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 04 grudzień 2013 - 08:29

Pszenica Ozima i jara w tamtym roku miałem ten chwast w życie i z tego co się dowiedziałem jest to tomka wonna, podczas żniw w spodzie łanu miała ok 20cm i była bardzo gęsta

#7256 Share czakbar

czakbar

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów

Napisany 04 grudzień 2013 - 08:32

Pszenica Ozima i jara

Jeśli forma amonowa tak łatwo by się ulatniała to pogłównie nie był by sensu dawać saletrosanu czy saletry.Moim zdaniem staty azotu występują podczas dawkowania na suchą glebę


Zgadzam się , rok temu korespondowałem z specjalistą do spraw nawożenia/nawozów Grupa Azoty Tarnów. Zadałem kilka pytań m.in.

"...iż wiosna będzie krótka zależy mi na szybkim dokrzewieniu pszenicy z siewu spóźnionego. Wątpliwości w zastosowaniu saletrosanu budzi fakt, iż posiada on mało azotu w formie azotanowej 7%. Proszę również o odpowiedź po ilu dniach od zastosowania saletrosanu jego forma amonowa będzie dostępna dla roślin. "

" Odnośnie dostępności azotu z nawozów mineralnych – są one dostępne od czasu gdy rozpuszczą się w wodzie. Tak więc przy dobrym wiosennym uwilgotnieniu gleby jest to problem godzin, a nie dni. Trochę inaczej i dłużej udostępnia się azot z mocznika, ale w wielu przypadkach jest to najczęściej zaleta, a nie wada, bo rośliny i tak nie pobierają tak dużych ilości azotu w krótkim czasie, szczególnie w warunkach tak niskich wiosennych temperatur."

Pszenica ładnie się rozkrzewiła po saletrosanie dawka 280kg/ha więc formy saletrzanej było tylko 20kg/ha. Forma amonowa w nawożeniu pogłównym jest pożądana ponieważ jest zatrzymywana w glebie a nawozimy pogłównie czasami w odstępach miesięcznych.

Edytowany przez czakbar, 04 grudzień 2013 - 08:34.


#7257 Share losktos

losktos

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2531 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ulhówek
  • Zainteresowania:Rolnictwo, muzyka

Napisany 04 grudzień 2013 - 10:11

Pszenica Ozima i jara Mówisz że jest pożądana w nawożeniu pogłównym bo jest zatrzymywana w glebie, ale jest mało mobilna i gorzej sie przemieszcza do głebszych warstw, więc czy napewno pożądana? . Nie mówię oczywiście ze wogóle nie jest ona pobierana bo tak nie jest.
Mam na myśli to że straty azotu będą większe w nawozie zawierającym tylko formę amonową niż w nawozie o 2 formach - amonowej i azotanowej. Bynajmniej takie jest moje zdanie
Zapraszam na mój profil.
Pozdrawiam losktos ;)

#7258 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 794 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 04 grudzień 2013 - 10:30

Pszenica Ozima i jara

Dodałem zdjęcie więc czekam na podpowiedzi ;)
http://www.agrofoto....pszenica-ozima/

Ja pryskalem Glean 0,2+ Legato 0.3 i też mam takie place gdzie jest czegos takiego miotło podobnego mnóstwo.Chociaż teraz widze ze tak jak by niektóre roślinki zaczynaly mieć takie białe przebarwienia i moze padnie to "coś". Przeciez miotłe taka dawka Gleanu i Legato powinna załatwić , pryskane było w fazie 3 lisci .

#7259 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 04 grudzień 2013 - 20:06

Pszenica Ozima i jara

Zapominasz o wiązaniu azotu przez mikroorganizmy glebowe co w pewnym stopniu ogranicza wymywanie azotanów.
Po za tym sorpcja biologiczna to właśnie zatrzymywanie składnika przez system korzeniowy i mikroorganizmy glebowe

W takiej temperaturze rozwój mikroorganizmów jest zerowy, tego azotu nie zatrzymają. Poza tym mikroorganizmy maja krótki czas życia, ta sorpcja jest bardzo krótkotrwała.

Dodałem zdjęcie więc czekam na podpowiedzi ;)
http://www.agrofoto....pszenica-ozima/

Na 95% miotła. Mówiłem niedawno że mimo ze tolurex i glean maja inny mechanizm działania to ich mieszanie nie jest najlepsze. Sulfonylomocznik i pochodny mocznika nie bardzo.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pszenica Ozima i jara Dzisiaj, 18:11
  •  

#7260 Share losktos

losktos

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2531 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ulhówek
  • Zainteresowania:Rolnictwo, muzyka

Napisany 04 grudzień 2013 - 20:23

Pszenica Ozima i jara zgadza się, ale po obumarciu mikroorganizmów część azotu jest wbudowywana w związki próchniczne, a część po mineralizacji jest pobierana przez rośliny
Zapraszam na mój profil.
Pozdrawiam losktos ;)

Podobne tematy pszenica nawóz zboże wiosna pszenicy ozimej pomocy przenica

Tylko na agroFakt.pl: Uwaga na groźne mszyce w pszenicy zobacz »