Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mszyca kapuściana


Mszyca kapuściana - (Brevicoryne brassicae). Dorosłe bezskrzydłe samice, długości do 2mm, są koloru zielonego. Na końcu odwłoka po stronie grzbietowej posiadają dwa rurkowate wyrostki zwane syfonami. Całe ciało mszycy pokryte jest dość grubo białą substancją woskową, co stwarza wrażenie, że ciało mszycy ma kolor popielato zielony. Jest gatunkiem jednodomnym co oznacza, że ma jednego żywiciela. Zimuje w stadium jaja na głąbach kapusty. Wiosną wylęgające się pokolenie założycielek rodu najpierw zasiedla rzepak. Na warzywa kapustne przelatuje w czerwcu. Od tego okresu do zbiorów warzyw kapustnych rozwija się na nich dzieworodnie wydając do 8 pokoleń. Mszyce żerują w koloniach na liściach warzyw kapustnych bądź w różach kalafiorów i brokułów. Opanowane liście kapusty ulegają zniekształceniu i odbarwieniu, a roślina jest zahamowana we wzroście. Przy dużej liczebności tego szkodnika w fazie rozsady, rośliny nie zawiązują główek. zamierają. Szczególnie chętnie żerują na kapuście głowiastej białej, czerwonej, włoskiej i brukselce.



Produty zwalczające ten problem

Insektycydy
Brak odpowiedzi na ten temat

Podobne tematy szkodniki mszyca kapuściana zwalczanie