Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypionka


Skrzypionka - Na plantacjach zbóż pojawia się wiele szkodników powodujących znaczne obniżenie plonu głównego. W ostatnich latach nasila się występowanie skrzypionek - chrząszczy z rodziny stonkowatych. Najczęściej atakowany jest przez nie jęczmień i pszenica, ale szkodniki można też spotkać na kukurydzy i owsie. Najpierw pojawiają się owady dorosłe, które zimują w ściółce. Wiosną prowadzą żer uzupełniający na liściach zbóż i traw, ale nie ma to większego znaczenia gospodarczego. Największe szkody powodują larwy skrzypionki, które pojawiają się w fazie od początku do końca strzelania w źdźbło. Larwy są brunatno- żółte z czarną głową i ciałem pokrytym lepką masą, odżywiają się miękiszem, zdrapując go wzdłuż nerwów liści. Efektem żerowania larw są podłużne białe plamy wzdłuż nerwów liści. Szczególnie często atakowane są liść flagowy i podflagowy. Żerowanie larw na pszenicy ozimej może trwać do końca dojrzałości mlecznej. Straty ekonomiczne są wysokie, sięgają do 40 % 



Produty zwalczające ten problem

Brak odpowiedzi na ten temat

Podobne tematy szkodniki skrzypionka zwalczanie