Skocz do zawartości

Zdjęcie

Blokuje przednią oś zetor 9540


13 odpowiedzi na ten temat

#1 Share wanczyk-1991

wanczyk-1991

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubliniec

Napisany 06 styczeń 2015 - 22:48

Blokuje przednią oś zetor 9540

7 lat temu kupiłem tego zetora troszkę jakby w opłakanym stanie wizualnym, troszkę go odnowiłem i z czasem kupiłem do niego tura. Wszystko w nim elegancko chodziło. Hydraulika okej, napęd okej i inne podzespoły działały. Od 2 lat mam mały problem z przednią osią, a mianowicie gdy włączę przedni napęd i jadę prosto to się nic nie dzieje a gdy zaczynam skręcać to zaczynają się jaja. W ciągniku czuć że blokuje przednią oś i nagle uderzenie, coś przeskoczyło. Tak samo dzieje się z obciążeniem jak i bez. Sprawdzałem satelity, krzyżaki, tryba w osi, nawet tulejki wymieniłem żeby luzu nie było i nic. Na wyłączonym napędzie nie przeskakuje ale przy większej prędkości na łuku słychać huk. Mam w nim zwykły napęd nie carerro. Może ktoś ma jaki pomysł???

 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Blokuje przednią oś zetor 9540 Dzisiaj, 10:39
  •  

#2 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7786 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 06 styczeń 2015 - 22:55

Blokuje przednią oś zetor 9540

Ma on blokadę przedniego mostu, tu jest coś nie tak.



#3 Share wanczyk-1991

wanczyk-1991

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubliniec

Napisany 06 styczeń 2015 - 22:59

Blokuje przednią oś zetor 9540

Ma blokadę. Rozebraliśmy to z mechanikiem a na niej nie ma nawet śladu zniszczenia czy jakiegoś zużycia.



#4 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 styczeń 2015 - 23:56

Blokuje przednią oś zetor 9540

A sama się nie załącza?



#5 Share wanczyk-1991

wanczyk-1991

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubliniec

Napisany 07 styczeń 2015 - 09:05

Blokuje przednią oś zetor 9540

napęd włączam ja a blokada jest automatyczna

 



#6 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7786 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 07 styczeń 2015 - 09:27

Blokuje przednią oś zetor 9540

Ale ona jest załżczona non stop z tego co piszesz, tu jest problem. Nie wiem jak ci poradzić do nie znam tego tupu.

Kolega miał tak w JD 6800 wymieniał satelity włożył z 6 tyś a okazało się że  zły olej wlał i tarcze mu skleiło.



#7 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 styczeń 2015 - 09:49

Blokuje przednią oś zetor 9540

Bo to właśnie zapewne blokada na tarczkach. Jaki olej masz zalany?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Blokuje przednią oś zetor 9540 Dzisiaj, 10:39
  •  

#8 Share wanczyk-1991

wanczyk-1991

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubliniec

Napisany 07 styczeń 2015 - 23:53

Blokuje przednią oś zetor 9540

hipol przekładniowy



#9 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 styczeń 2015 - 15:22

Blokuje przednią oś zetor 9540

Zmień olej, na jakiś "zachodni" o odpowiedniej klasie. Wiem, że Hipol ma 80W90 GL-5 ale to do zwykłych przekładni, tu jak się przekonasz nie nadaje się.

Powinien być 80w90 LS i tu ważna jest końcówka w oznaczeniu. To właśnie olej do takich mostów.

Powodzenia.

 

#10 Share wanczyk-1991

wanczyk-1991

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubliniec

Napisany 11 styczeń 2015 - 23:27

Blokuje przednią oś zetor 9540 dzięki spróbuję

#11 Share danny82

danny82

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 28 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 styczeń 2015 - 21:33

Blokuje przednią oś zetor 9540

U mnie np w 8540 praktycznie cały czas ciągną dwa koła no chyba ze skręcę na maksa.Most starego typu. Skoro twierdzisz , że mechanizm w moście jest ok, to prędzej u ciebie obstawiał bym elektrozawór (  przewody lub przepuszcza powietrze ) albo też rozwalona przystawka. Ja jak włączam przód to po lekkim obrocie kół czuje takie uderzenie, skok (uznaje to za zazębienie trybów w przystawce) dlatego też wystrzegam się włączania napędu pod obciążeniem). pozdro

 

ps: z tego co mi tłumaczono to póki sprężarka nie nabije powietrza napęd jest włączony. Czyli bez przodu elektrozawór puszcza powietrze na przystawkę, z przodem odłącza powietrze od przystawki. problem z połączeniem moze powodować mylne wrażenie blokowania się kół  (drgania, dziury uruchamiają i odłączają napęd).


Edytowany przez danny82, 21 styczeń 2015 - 21:57.


#12 Share Jacek23

Jacek23

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 89 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 24 styczeń 2015 - 17:40

Blokuje przednią oś zetor 9540

Na 100% wina oleju.

Musiało to nastąpić po zmianie na niewłaściwy lub dostała się woda.

 


_____________________________________________


 


#13 Share DarekD

DarekD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 655 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 styczeń 2015 - 09:47

Blokuje przednią oś zetor 9540

zauważcie ,że kolega pisze o problemach w moście zetorowskim (nie Carraro)  , a tu powinien być zwykły Hipol przekładniowy  a nie żaden Aral

 
 
 

nowy

 
 
 
 
 
 

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Blokuje przednią oś zetor 9540 Dzisiaj, 10:39
  •  

#14 Share krzychu151515

krzychu151515

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 38 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Spytkowice

Napisany 26 lipiec 2015 - 04:48

Blokuje przednią oś zetor 9540 @wanczyk-1991 mógł byś napisać co pomogło przy tym problemie? ;-) Z góry Dziękuję:-)

Podobne tematy