Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z olejem w układzie chłodzenia.


62 odpowiedzi na ten temat

#1 Share bzunia

bzunia

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 28 marzec 2009 - 18:56

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Witam dzis gdy zalewałem moja c-330 woda weszło jej daosc duzo zdziwiło mnie to troszke ale to zniewazyłem i pojechałem bez obciazenia wywaliło mi korek oleju z pokrywy glowic i olej dostal sie do chłodnicy troszke go było z 250 mil ale był widoczny na zeberkach w sroduk a w tamtym roku była kapitalka robiona silnika co sie sało i co teraz mam zrobic??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z olejem w układzie chłodzenia. Dzisiaj, 01:20
  •  

#2 Share miscola

miscola

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 28 marzec 2009 - 21:39

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Wywaliło Ci uszczelkę pod głowicą. Po kapitałce, dobrze jest po kilkudziesięciu motogodzinach dokręci głowicę. Nie wiem czy robili Ci plantowanie głowicy, bo jak nie, to może by zwichrowana. Przed założeniem nowej uszczelki sprawdź głowicę, lub oddaj do sprawdzenia i ewentualnego plantowania, bo problem będzie Ci się powtarzać. Pozdrawiam. Ps. Sprawdź też, czy nie przybyło oleju w misie i czy nie zrobił się szary. W takim wypadku, olej w silniku też do wymiany. I wtedy raczej nie jeżdż ciągnikiem, no chyba, że musisz, ale to szkodzi panewkom i możesz zatrze silnik na wale.

#3 Share bzunia

bzunia

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 29 marzec 2009 - 11:22

Problem z olejem w układzie chłodzenia. A nieuszkodziło to silnika w jakis sposób a i jak pozbyc sie oleju z chłodnicy??

#4 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 29 marzec 2009 - 12:55

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Zrobiles co radził miscol, rozebrałeś ?? Tylko wtedy możesz wiedzieć co się stało-uszczelka uszkodzona to silnikowi nic nie jest. A olej w chłodnicy to nic pare razy spuścisz i niema to najmniejszy problem.

#5 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 30 marzec 2009 - 13:02

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Kurde a u nas dzisiaj tatko leje wode do chlodnicy w 30 a tu konca nie ma, lalo sie z miarki oleju :blink: Poszła dzisiaj już do mechanika, jak myślicie, co moglo sie stac? Woda z chłodnicy poszla do silnika :D(
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#6 Share jarkomuszkieter

jarkomuszkieter

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 30 marzec 2009 - 13:04

Problem z olejem w układzie chłodzenia. uszcelka pod głowicą peknieta głowica coś puściło poprostu

#7 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 30 marzec 2009 - 13:09

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Podejrzewam że to przez to jak ojciec pojechał ze zbożem, mróz był woda niby spuszczona była ale jak jechał to sie grzał, kila razy, i chyba przez to bo od tamtej pory dopiero teraz go odpaliliśmy i od razu taka niespodzianka :blink:
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#8 Share klama

klama

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 413 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. wieluński

Napisany 30 marzec 2009 - 16:08

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Na pewno poszła uszczelka :D kiedyś jechaliśmy kawałek po wywar i musieli nas scholowac :( bo już kopcić się zaczęło :blink: A tata teraz zapomniał z Mtza wody spuścić najpierw wlał 2 wiadra ja patrze a z boku silnika kolo korka woda leci wiec tata to wbił i było OK kazał mi iść po wiadro wody ale zanim doszedłem do wiaderka usłyszałem O KU**A ! (ale oleju było pod dostatkiem :D ) rozebraliśmy ale tylko korek pod zaworami wypchnęło i nic nie pękło ........
KPK - Ochrona

Zapraszam na moje konto YT /user/klama958

#9 Share mickas092

mickas092

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 2205 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie/LPA
  • Zainteresowania:Szeroko pojęte rolnictwo ;)

Napisany 30 marzec 2009 - 17:34

Problem z olejem w układzie chłodzenia. A moze te gumy na koncu cylindar??
U mnie tak było podczas jazdy po kosiarke ;)
Naszczescie sie to wymieniło przy okazji robiac dokładny przglad wału i pompy olwjowej ;)

#10 Share miscola

miscola

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 30 marzec 2009 - 19:36

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Jak się przegrzał, mogły pójść oringi na tulejach (na złączeniu tulei z blokiem), a jak została woda na mróz mogło wywalić zaślepki w głowicy (są 4, dwie na zewnątrz od strony zbiornika i dwie pod klawiaturą). Kiedyś wywaliło mi te zaślepki, jakoś dziwnie woda nie zciekała przez syf w kraniku, aż się wtedy zdziwiłem, wodę zalewałem, a ona szła jak dzika do misy bez żadnych oporów. ;) @ MiRol w 330 przy dużym mrozie często jest taki numer: na dolnej gumie przy chłodnicy tworzy się korek z lodu, zalewasz wodę i niby jest ok a podczas jazdy zaczyna się grzać, więc jak się grzeje po zalaniu wody to sprawdzajcie najpierw tam bo sam się nie rozpuści ;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z olejem w układzie chłodzenia. Dzisiaj, 01:20
  •  

#11 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 30 marzec 2009 - 20:31

Problem z olejem w układzie chłodzenia.

@ MiRol w 330 przy dużym mrozie często jest taki numer: na dolnej gumie przy chłodnicy tworzy się korek z lodu, zalewasz wodę i niby jest ok a podczas jazdy zaczyna się grzać, więc jak się grzeje po zalaniu wody to sprawdzajcie najpierw tam bo sam się nie rozpuści ;)

Dokładnie w tamtym miejscu było zmarznięte , ojciec niby sciskał to gume i zalał gorącą wodą, jechał z kilomter było spoko a dalej juz sie pie**lilo ;) Jutro będzie widać co i jak. Żeby to chociaż uszczelka była a nie tuleja czy jakieś inne ustrojstwo :D
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#12 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 31 marzec 2009 - 18:40

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Odświerzam troszke temat:) uszczelka zalożona wszystko poskładane ale jest jeden problem ;) Po odpaleniu słychać coś jakby ocierało, takie gwizdanie nie wiadomo co ;) Podejrzewamy pompe olejową, może cos ją przytarło po jeździe na tej galarecie :D?? Jak myslicie, do pompa ma takie wycie??
A i jeszcze jedno, jakie powinna mieć cisnienie C330 bo po zmierzeniu manometrem wyszło na wolnych 2 atm a na wysokich obrotach 2.5 :) nie za małe???
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#13 Share miscola

miscola

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 31 marzec 2009 - 19:33

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Małe! Winno byc coś koło 4, o ile się nie mylę, ale to, to na pewno za małe. ;)

#14 Share miscola

miscola

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 31 marzec 2009 - 19:34

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Małe! Winno byc coś koło 4, o ile się nie mylę, ale to, to na pewno za małe. ;) Pompa do roboty, jak na panewkach wszystko ok.

#15 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 01 kwiecień 2009 - 18:19

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Pompa przestała rzęcholić a spowodowane to było.....zapomnieniem o podkładkach ;)
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#16 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 01 kwiecień 2009 - 21:09

Problem z olejem w układzie chłodzenia. 2 to małe ciśnienie ale jeszcze ujdzie tyle tylko że powiedz jakie masz najniższe to ważniejsze

#17 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 12 kwiecień 2009 - 13:40

Problem z olejem w układzie chłodzenia. najniższe to bedzie właśnie 2, może 1.8 ;(
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

#18 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 12 kwiecień 2009 - 20:37

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Jeżeli na minimalnych obrotach masz 2 to super najniższe ciśnienie może być 0,5-0,6 coś koło tego przy 600 obr ale że najwyższe masz 2,5 tylko dziwne może masz za małe ciśninie ustawione na zaworze bo strasznie mały zakres Masz

#19 Share MiRol

MiRol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja, mechanika :)

Napisany 13 kwiecień 2009 - 06:15

Problem z olejem w układzie chłodzenia. no wlasnie podwyzsza sie aby o te mniej wiecej 0.5 :) jeszcze raz bede musial przypiac tego manometra i sprawdzic dokladnie
http://www.youtube.c...er/Michalek69pl
Zapraszam do oglądania :D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z olejem w układzie chłodzenia. Dzisiaj, 01:20
  •  

#20 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 13 kwiecień 2009 - 08:10

Problem z olejem w układzie chłodzenia. Tylko sprawdzaj na gorącym silniku po pracy bo na zimnym ciśnienie będzie dobre

Podobne tematy