Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z plugiem kverneland vd 100


3 odpowiedzi na ten temat

#1 Share john77

john77

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 47 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 22 grudzień 2014 - 18:07

problem z plugiem kverneland vd 100 Witam posiadam plug obrotowy 4skibowy kverneland vd 100 i mam problem z ustawieniem w ciezkiej ziemi ,glina ,borowina itp,a mianowicie przy orce w lzejszych ziemiach nie ma zadnych problemow jest ladnie i rowno wyorane a tylko jak dojade do gliny plug pierwsza skiba odchodzi od bruzny i zaczyna byc problem nie dosypuje widac kazdy przejazd sciaga ciagnik w orane,probowalem juz wszelkich ustawien,plozy rownolegle do ciagnika,dolne wieszaki tuza na sztywno tyle luzu ile nasworzniach,czytalem ze maja byc luzne ale wtedy calkiem ucieka plug i nie da sie orac, ciagnik john deere 6910 opony 650 plug ustawiony 45cm'prosze o rade co zle robie dzieki zgory.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z plugiem kverneland vd 100 Dzisiaj, 06:20
  •  

#2 Share petro11

petro11

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazury

Napisany 22 grudzień 2014 - 19:27

problem z plugiem kverneland vd 100

U mnie podobny problem i podobny sprzęt. Bo orze 6930 opony też 650 i pług 4obrotowy model EM85. Ale u mnie przy tych oponach jest w miarę ok gorzej jest w drugim ciągniku z oponami 710 i tu już w glinie jest tak jak u ciebie. Każdy przejazd widać. Myślę że powinieneś pierwszą skibę zwężyć ale nie za mocno to na pewno pomoże. Przyczyna leży raczej w resorach. Myśle że dołożenie pióra pomogłoby znacznie. Jak tak przyglądam się podczas orki to pierwszy korpus lekko wychodzi bo ma za duży opór. Jeszcze jedno rozwiązanie to poszerzacz bruzdy ostatniego korpusu. Ja kupuje taki do piątki obrotowej właśnie przy tych szerszych oponach 710 i zobacze jaki efekt.


Korpus pierwszy odchodzi bo ma za duży opór podnosi się do góry i nie zasypuje bo ma na sobie za mało ziemi. Zgadza się?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z plugiem kverneland vd 100 Dzisiaj, 06:20
  •  

#3 Share john77

john77

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 47 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 22 grudzień 2014 - 21:05

problem z plugiem kverneland vd 100 Tak zgadzam sie z toba identycznie zachowuje sie plug podczas orki, mysle ze zagonowy latwiej by bylo ustawic w glinie niz obrotowy,szerokosc pierwszej skiby tez regulowalem na wszystkie sposoby do tego stopnia ze na lzejszej ziemi prawie wcale nie bral,czy ty podczas orki masz ramiona tylnego tuza sztywne,bo moj kolega ma jd6620 i mowil ze wczasie orki ma zapadke w gorze i wieszaki sa luzne,wczasie podnoszenia ,transportu jedynie ramiona sztywne.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z plugiem kverneland vd 100 Dzisiaj, 06:20
  •  

#4 Share petro11

petro11

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazury

Napisany 23 grudzień 2014 - 23:15

problem z plugiem kverneland vd 100

Luz na cięgnach dolnych musi być. Nie orze się nigdy na sztywno. Pług musi chodzić delikatnie na boki. Np w 7730 w ogóle nie ma zapadek przy dolnym wieszaku bo są tam kliny i są w zasadzie dwa ustawienia, albo wąsko albo szeroko dolne wieszaki. Także luz 100% musi być. Mi na dużych polach też po kilkunastu przejazdach robi się na glinach albo skosach krzywo ale albo prostuje do ścieżki albo daje sobie spokój i orze do końca pole i tylko sprostuje na ostatniej ścieżce żeby do miedzy równo dojść. Ale myśle że w obrotowych nie problem jest jak krzywo troche bo to bez różnicy, tu problem jest właśnie z pierwszym korpusem. Ja myśle że dołożyć trzeba pióro i będzie po problemie. I górne cięgno zakłada się obowiązkowo na otwór podłużny żeby kopiowanie wzdłużne było lepsze. A zapadke w 6930 mam ustawioną na otwór też podłużny żeby miał luz na boki. Nie ma sensu jej wyjmować całkiem.



Podobne tematy plugi