Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z przesówką rewersu


29 odpowiedzi na ten temat

#21 Share muoodyy

muoodyy

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 listopad 2014 - 23:28

Problem z przesówką rewersu

no to miałem na myśli tylko źle zinterpretowałem



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przesówką rewersu Dzisiaj, 20:48
  •  

#22 Share slajders25

slajders25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BHA

Napisany 02 listopad 2014 - 19:10

Problem z przesówką rewersu

Do kolegi elektrotechnik. Czy metoda ustawienia tej przesuwki opisana wyżej jest prawidłowa ??



#23 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 03 listopad 2014 - 10:55

Problem z przesówką rewersu Nie wypowiem się czy jest prawidłowa, bo tak na szybko nie kojarzę czy tam powinno się robić kalibrację z poziomu sterownika. Jeżeli tak, to potencjometr powinien być wstępnie ustawiony, a resztę załatwi kalibracja.

#24 Share AdrianSmolik

AdrianSmolik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 12 listopad 2014 - 22:17

Problem z przesówką rewersu

Witam,

Posiadam MF 6180

mam pytanie:

od kilku dni, podczas przełączania reversu do jazdy w przód, mrugają kontrolki i jest 5-cio krotny sygnał dźwiękowy, a do jazdy w tył jest normalnie po 1 lub 2 sygnałach.

Revers działa prawdiłowo, do przodu jak i do tyłu, tylko niepokoją mnie te sygnały które wcześniej nie miały miejsca. Czy te sygnały oznaczają ze coś nie długo moze się zepsuć?

Jeśli ktos wie coś na ten temat prosze od odpowiedź. Z góry dziekuje.



#25 Share muoodyy

muoodyy

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 listopad 2014 - 10:33

Problem z przesówką rewersu

ustaw sobie ten potencjometr tak jak wyzej to bylo opisane a jak nie to to bedzie to samo co u mnie ze wytarte są widełki od przęłączania przód tył



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przesówką rewersu Dzisiaj, 20:48
  •  

#26 Share AdrianSmolik

AdrianSmolik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 14 listopad 2014 - 19:11

Problem z przesówką rewersu

WItam,

Dzis wziolem sie za to i na początek zmierzyłem napięcie na tym czerwonym kabelku było ustawione na 2.61V i zmieniłem to na 2.5V i nic się nie zmieniło. Następnie pomyslałem i ustawiłem na 3V i w tedy zmieniło się to co wczesniej opisałem dokładnie na odwrót do przodu działało normalnie a do tyłu było 5 sygnałów dźwiękowych (revers przełączał cały czas prawidłowo). Później zmieniłem napięcie na 2.71V i działa wszystko prawidłowo tak do przodu jak i do tyło po 1 sygnale.

Niewiadomo jak długo to będzie działac, ale puki co działa prawidłowo :).

Dzięki za podpowiedź



#27 Share muoodyy

muoodyy

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 14 listopad 2014 - 20:14

Problem z przesówką rewersu

pewnie juz masz wyrąbane widełki



#28 Share AdrianSmolik

AdrianSmolik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 16 listopad 2014 - 22:09

Problem z przesówką rewersu

Ja mysle ze do 4.7V tak jak u Ciebie to jeszcze troche wytrzymają te widełki, ale gdyby trzeba było je wymienić to czy trzeba faktycznie go rozpoławiać czy mozna wymienic te widełki przez ten dekiel w skrzyni? Jak byś mógł podac jeszcze numer katalogowy tych widełek to by było super


Edytowany przez AdrianSmolik, 16 listopad 2014 - 22:09.


#29 Share muoodyy

muoodyy

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 listopad 2014 - 17:26

Problem z przesówką rewersu

mi rozpoławiali bo myśleli że padł synchronizator a czy widełki da sie wymienic przez dekiel to nie wiem ale szczerze mówiąc wątpie



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przesówką rewersu Dzisiaj, 20:48
  •  

#30 Share matmixmix

matmixmix

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów

Napisany 20 listopad 2014 - 17:58

Problem z przesówką rewersu

witam, juz znalazlem chyba przyczyne mrugania tych kontrolek u mnie. znalazlem w wiazce pod komputerem, pod kabina, uciety pomaranczowy kabel widoczny na zdjeciach. na kablu jest napiecie 12v, po wcisnieciu sprzegla znika do 0v. i tu moja prosba o pomoc w zdiagnozowaniu gdzie ten kabelek ma byc podlaczony. dodam ze nigdzie nie ma nawet sladu po drugiej stronie tego obcietego kabla. sprawdzilem wszystkie kostki czy nigdzie niczego nie brakuje i tez nic nie znalazlem.

 

 

 

Załączone miniaturki

  • 1.jpg
  • 2.jpg

Edytowany przez matmixmix, 20 listopad 2014 - 17:59.


Podobne tematy