Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pronar 82A nie odpala.


23 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 22 maj 2014 - 21:52

Pronar 82A nie odpala. Witam. Mam problem z Pronarem82A. Polega to na tym, że traktor odpalił dziś normalnie i podjechałem podczepić grabiarkę i gdy już wszystko porobiłem, wsiadam i nie chce zapalić, akumulatory siadają... Wcześniej też miałem takie przypadki i nie obeszło się do ponownego ładowania akumulatorów. Po naładowaniu chodzi kilka dni i znowu to samo. Myślałem że są zużyte już i wymiana na nowe nic nie pomogła. Nie wiem w czym może być problem. Na zaciąg odpala i chodzi już normalnie, lecz jak zgaszę ciągnik to znowu nic...

Edytowany przez Yakuza94, 22 maj 2014 - 21:57.


Ogłoszenia agrogrosik

  • agrogrosik.pl
  • agrogrosik.pl
Pronar 82sa bez tura


Zobacz ogłoszenia w kategorii Ciągniki rolnicze: Ciągniki Pronar
  • 60000.00 PLN
  • 18 mar 2017

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar 82A nie odpala. Dzisiaj, 13:50
  •  

#2 Share kManiek

kManiek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 28 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 maj 2014 - 21:58

Pronar 82A nie odpala. Alternator moze nie ładuje

#3 Share fezoi

fezoi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 746 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie
  • Zainteresowania:motoryzacja ,rolnictwo,

Napisany 22 maj 2014 - 21:58

Pronar 82A nie odpala. Akumulatory były rozładowane? Mieżyłeś gęstość elektrolitu , napięcie pod ociążeniem ?

#4 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 22 maj 2014 - 22:13

Pronar 82A nie odpala. Akumulatory są nowe więc wątpię żeby było coś nie tak z nimi. Na starych było to samo też. Alternator raczej ładuje bo chodzi normalnie po zaciągnieciu.

#5 Share Vinchee

Vinchee

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. Mazowieckie
  • Zainteresowania:Rolnictwo, Projektowanie, Technologia Maszyn, Maszyny Rolnicze, Motoryzacja, Sport.

Napisany 22 maj 2014 - 22:14

Pronar 82A nie odpala. Na pierwszy "rzut oka" wynika, że jest problem z alternatorem, sprawdź go. ;) Jak alternator będzie sprawny to będzie się szukało problemu dalej ale etap poszukiwań raczej powinien się skończyć na alternatorze. ;)
Od myszy po cesarza, wszyscy żyją z gospodarza!
Sprzedam: Mercedes'a ML 320 CDI 2010r.

#6 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 22 maj 2014 - 22:15

Pronar 82A nie odpala. Pradu też nic nie kradnie bo sprawdzałem, przykładałem żaróweczkę do klemy i nie zazrzyła się.

#7 Share Vinchee

Vinchee

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. Mazowieckie
  • Zainteresowania:Rolnictwo, Projektowanie, Technologia Maszyn, Maszyny Rolnicze, Motoryzacja, Sport.

Napisany 22 maj 2014 - 22:30

Pronar 82A nie odpala.

Alternator raczej ładuje bo chodzi normalnie po zaciągnieciu.

Raczej, a więc sprawdź go dla pewności na odpalonym silniku. ;)
Od myszy po cesarza, wszyscy żyją z gospodarza!
Sprzedam: Mercedes'a ML 320 CDI 2010r.

#8 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 22 maj 2014 - 22:34

Pronar 82A nie odpala. Ale przecież jakby nie chodził to po zaciągu też by nie szło... a jak myślicie o przełączniku 12/24 ?

#9 Share Vinchee

Vinchee

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. Mazowieckie
  • Zainteresowania:Rolnictwo, Projektowanie, Technologia Maszyn, Maszyny Rolnicze, Motoryzacja, Sport.

Napisany 22 maj 2014 - 22:36

Pronar 82A nie odpala. Ale może ma zbyt małe napięcie ładowania?
Od myszy po cesarza, wszyscy żyją z gospodarza!
Sprzedam: Mercedes'a ML 320 CDI 2010r.

#10 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7915 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 23 maj 2014 - 07:25

Pronar 82A nie odpala. A masz przełącznik 12/24 czy przetwornice prądu?
I co ma alternator do zaciągania na pycha? Możesz go całkiem wywalić a silnik i tak zapali. Na linkę i na rozrusznik.
Miernik i sprawdź czy alternator ładuje. Napięcie zmierz na altku i na akumulatorach. Póki nie zmierzysz i nie podasz wartości dalsza dyskusja mija się z celem.

Edytowany przez seweryn20, 23 maj 2014 - 07:29.

KPK Kumurun Team

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar 82A nie odpala. Dzisiaj, 13:50
  •  

#11 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 24 maj 2014 - 11:19

Pronar 82A nie odpala. Zmierzyłem akumulatory żaróweczką i świeci mocno więc akumulatory ok wiec alternator tez musi być ok. Mam rozrusznik 12/24 i nei wiem co dalej.

#12 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7915 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 25 maj 2014 - 08:15

Pronar 82A nie odpala. Zacznijmy od tego że w ogóle nic nie wiesz. Żaróweczką możesz szukać stopu w przyczepie a nie napięcie sprawdzać. Stwierdzenie że masz rozrusznik 12/24 jest już w ogóle błędne. Znajdź elektryka bo nie wiesz jak i nie masz czym szukać usterki.
KPK Kumurun Team

#13 Share Yakuza94

Yakuza94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 26 maj 2014 - 21:15

Pronar 82A nie odpala. Dobra wymieniłem akumulator jest ok :D

#14 Share rafalus8

rafalus8

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podkarpackie

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:10

Pronar 82A nie odpala. panowie podepnę sie pod temat
mam taki problem że na akumulatorach mam około 12,6 a na alternatorze 14V przy obrotach 1000
jaka może być przyczyna niskiego napięcia na aku
czy może być winny przełącznik 12/24 ?
jak go sprawdzić?
Dodam że jeden akumulator dziś wymieniłem na nówkę bo w starym jedna cela padła

#15 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7915 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:26

Pronar 82A nie odpala. A jakie jest napięcie na aku na zgaszonym silniku?
Nawet jeśli był by zepsuty przełącznik 12/24 to jeden akumulator i tak był by ładowany. Sprawdź kabel idący od przełącznika 12/24 do kostki pod deska rozdzielczą i wszystkie połączenia po drodze.
KPK Kumurun Team

#16 Share rafalus8

rafalus8

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podkarpackie

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:34

Pronar 82A nie odpala. na zgaszonym 12v
miałem problem z odpaleniem i jak powłączałem światła to przygasały na niskich teraz wymieniłem ten akumulator na nowy.
sprawdziłem tylko na starym i było 12v

Edytowany przez rafalus8, 20 czerwiec 2014 - 21:36.


#17 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7915 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:37

Pronar 82A nie odpala. To gdzieś w instalacji coś nie łączy i stawia duży opór. Chyba. Musisz szukać przegrzanych wtyczek, skorodowanych połączeń. Możesz też sprawdzić w przełączniku styki.
KPK Kumurun Team

#18 Share rafalus8

rafalus8

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podkarpackie

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:39

Pronar 82A nie odpala. jutro to przejrze
a jakie powinno być minimum na akumulatorach przy zapalonym silniku
czy przyczyną może być uszkodzona wiązka do oświetlenia roboczego i kierunkowskazów?
ewentualnie możliwe też że przewód masowy z lewego aku do przełącznika 12/24 ale jego raczej wykluczam

Edytowany przez rafalus8, 20 czerwiec 2014 - 21:42.


#19 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7915 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 20 czerwiec 2014 - 21:41

Pronar 82A nie odpala. Tyle co przy alternatorze. Pod warunkiem że po drodze nic nie stawia niepotrzebnego oporu.
KPK Kumurun Team

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar 82A nie odpala. Dzisiaj, 13:50
  •  

#20 Share rafalus8

rafalus8

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podkarpackie

Napisany 13 lipiec 2014 - 15:11

Pronar 82A nie odpala. jeszcze mam jedną zagadkę do alternatora mam podpięte trzy przewody a jeden jest luźny. Czy tak ma być?


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy ładowanie pronar 82a akumulator na zaciąg alternator