Skocz do zawartości

Zdjęcie

MF 255, brak ładowania.


44 odpowiedzi na ten temat

#1 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 09 marzec 2014 - 17:16

MF 255, brak ładowania. witam.mam problem z ładowaniem alternatora a mianowicie po uruchomieniu silnika kontrolka nie gaśnie.
W alternatorze wymieniłem diody i regulator a szczotki są ok. proszę o pomoc gdyż jutro chcę się zająć dalszą naprawą

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 255, brak ładowania. Dzisiaj, 00:08
  •  

#2 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 09 marzec 2014 - 17:25

MF 255, brak ładowania. No to najpierw przeczytaj ten temat: http://www.agrofoto....-elektrycznych/ i ten: http://www.agrofoto....mat-przeczytaj/ Następnie zajmij się rzetelną diagnostyką, bo jak będziesz wymieniał części na pałę, to wymienisz wszystko a i tak nie będzie ładował.

#3 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 10 marzec 2014 - 16:44

MF 255, brak ładowania. witam ponownie.Po zmierzeniu napięcia, według podanego schematu:
*przy wył. silniku i wył. stacyjce napięcie na zacisku:
-B+ wynosi 0V
-pozostałe 0V
*przy wył. silniku i stacyjce na zapłon:
-B+ wynosi 0V
-15 wynosi 3,24V
-67 wynosi 0V
*przy włączonym silniku:
-B+ wynosi -0,07V
-15 wynosi 3,24V
-67 wynosi 0V
*po zwiększeniu prędkości obrotowej silnika do 1600 obr/min
-B+ wynosi 0,21V (czyli wzrasta)
-15 wynosi 3,24V (nie wzrasta)
-67 wynosi 0V
CO mogą oznaczać takie wyniki? proszę o pomoc

#4 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 10 marzec 2014 - 17:05

MF 255, brak ładowania. B+ 0V oznacza brak połączenia z akumulatorem. Reszta na razie nieistotna.

#5 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 10 marzec 2014 - 17:35

MF 255, brak ładowania. rozumiem, od czego mam zacząć sprawdzanie

przeczyściłem styki kabla idącego od alternatora do rozrusznika i nic to nie dało
co dalej robić?
prosze o podpowiedz

#6 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 10 marzec 2014 - 19:07

MF 255, brak ładowania. Czyli rozumiem, że na B+ masz już napięcie akumulatora?

#7 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 10 marzec 2014 - 20:49

MF 255, brak ładowania. na zacisku B+ przy wyłączonym silniku nadal 0V.po uruchomieniu silnika na B+ nadal jest 0.07V

#8 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 11 marzec 2014 - 08:22

MF 255, brak ładowania. No to napraw połączenie, żebyś miał na B+ napięcie akumulatora.

#9 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 11 marzec 2014 - 20:46

MF 255, brak ładowania. Dobrze tylko w fergusonie kabel (czerwony) B+ idzie z alternatora do (tkz.) automatu rozrusznika.Traktor na razie pali bez problemu bo ma nowy akumlator, to co sprawdzić?

#10 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 11 marzec 2014 - 20:50

MF 255, brak ładowania. Ja wiem gdzie jest podłączony ten przewód. Masz zrobić tak, żeby było napięcie na B+ alternatora, chociaż powoli zaczynam wątpić w Twoje pomiary. W każdym razie alternator musi mieć połączenie z rozrusznikiem. Jak nie ma to po odpaleniu możesz uszkodzić mostek. Tak trudno wziąć żarówkę H4 z dwoma przewodami, jeden dotknąć do B+, a drugi do masy i sprawdzić czy przewód jest dobry?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 255, brak ładowania. Dzisiaj, 00:08
  •  

#11 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 12 marzec 2014 - 15:20

MF 255, brak ładowania. Sprawdziłem żarówką h4 i nie świeci.Nawet po uruchomieniu silnika.

#12 Share locke

locke

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:rolnictwo,mechanika,elektryka,elektronika

Napisany 12 marzec 2014 - 15:48

MF 255, brak ładowania. Weź kogoś kumatego aby ci to zrobił bo twój problem powinien być już dawno rozwiązany.Masz naprawić połączenie z B+ a ty w tym kierunku nic nie robisz.
Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

#13 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 12 marzec 2014 - 16:49

MF 255, brak ładowania. Załóż na próbę byle jaki przewód, nawet 1,5mm2. Jak zadziała to założysz normalny 6 mm2. Dopóki tego nie zrobisz nie naprawisz tego ładowania.

#14 Share kubala9999

kubala9999

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 15 marzec 2014 - 20:54

MF 255, brak ładowania. Zrobilem tak i nadal nic

#15 Share Yngel

Yngel

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 219 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bujaków/Mikołów
  • Zainteresowania:Elektryka/Elektronika/Mechanika

Napisany 15 marzec 2014 - 22:40

MF 255, brak ładowania. Jak alternator nie miał połączonego zacisku B+ z plusem akumulatora to mogły polecieć diody jak się wzbudził.

#16 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 783 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 15 marzec 2014 - 22:59

MF 255, brak ładowania. Ja mam taki problem z alternatorem w ciagniku że kontrolka od ładowania gasnie dopiero po dodaniu gazu. Z poczatku wystarczyło nie wiele zwiekszyć obroty aby zaskoczylo ładowanie. Z czasem trzeba było dodawac coraz więcej gazu a teraz obroty na opór i albo kontrolka zgaśnie albo nie.

#17 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 15 marzec 2014 - 23:20

MF 255, brak ładowania.

Zrobilem tak i nadal nic


jakim magicznym sposobem mierzysz to napięcie, skoro po podłączeniu biegunu dodatniego akumulatora do B+, a ujemnego do masy Twój pomiar wynosi 0V? bardzo dziwne!

Ja mam taki problem z alternatorem w ciagniku że kontrolka od ładowania gasnie dopiero po dodaniu gazu. Z poczatku wystarczyło nie wiele zwiekszyć obroty aby zaskoczylo ładowanie. Z czasem trzeba było dodawac coraz więcej gazu a teraz obroty na opór i albo kontrolka zgaśnie albo nie.


do sprawdzenia szczotki <-> pierścienie ślizgowe i regulator napięcia
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#18 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 16 marzec 2014 - 06:28

MF 255, brak ładowania. Osobiście bym zaczał od sprawdzenia paska i jego naciągu oraz stan koła pasowego na sprężarce bo lubią się wycierać, tak samo jak w napinaczu

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#19 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 16 marzec 2014 - 08:39

MF 255, brak ładowania.

Zrobilem tak i nadal nic

Rozumiem, że podłączyłeś innym przewodem tak jak Ci napisałem tak? I jakie teraz masz napięcie na B+?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 255, brak ładowania. Dzisiaj, 00:08
  •  

#20 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 783 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 16 marzec 2014 - 10:27

MF 255, brak ładowania.

Osobiście bym zaczał od sprawdzenia paska i jego naciągu oraz stan koła pasowego na sprężarce bo lubią się wycierać, tak samo jak w napinaczu




Dodany obrazekOKEY, o 15 marzec 2014 - 22:59, powiedział:

Ja mam taki problem z alternatorem w ciagniku że kontrolka od ładowania gasnie dopiero po dodaniu gazu. Z poczatku wystarczyło nie wiele zwiekszyć obroty aby zaskoczylo ładowanie. Z czasem trzeba było dodawac coraz więcej gazu a teraz obroty na opór i albo kontrolka zgaśnie albo nie.

do sprawdzenia szczotki <-> pierścienie ślizgowe i regulator napięcia


Dzięki za sugestie. Posprawdzam co sie da .

Podobne tematy 255brak ladowania