Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakaz wędzenia


72 odpowiedzi na ten temat

#41 Share weasprox

weasprox

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. Świętokrzyskie gmina Kazimierza Wielka
  • Zainteresowania:Motocykle, Motoryzacja, Maszyny Rolnicze

Napisany 11 styczeń 2014 - 13:02

Zakaz wędzenia

http://wyborcza.pl/1...ow_weglem_.html

mało tego, jak jesteś w Krakowie, to nie rozpalaj grila bez uiszczenia wcześniej opłaty i zgłoszenia, bo przyjdzie pan w niebieskim mundurze i okaże sie że nie stać Cię na grilowane mięsko...

gdzieś czytałam też że ma wejść za kilka ładnych lat zakaz budowania kominów w nowo-budowanych budynkach, i nakaz likwidacji w remontowanych..... mam nadzieję że tą unię w końcu coś rozpie****y.

Unia sama się wykończy bo ludzi w końcu ch*j strzeli.Albo Ludzie ją rozwalą albo sama się wykończy.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 09:39
  •  

#42 Share jankes123

jankes123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 styczeń 2014 - 15:38

Zakaz wędzenia no lepiej by bylo jakby ta unia sie rozpadła lepiej zeby sie tak stalo

#43 Share bazalt50

bazalt50

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 222 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pogórze jasielskie

Napisany 11 styczeń 2014 - 16:16

Zakaz wędzenia Zróbcie sobie eksperyment - a w zasadzie nawet dwa.
1. Włóżcie do zamrażarki kawałek szynki wędzonej tradycyjnie i tylko zabarwionej dymem. I zobaczcie co się dzieje po rozmrożeniu - klasyczna nadal jest sucha, a ta tylko barwiona.... szkoda gadać.
2. Niech takie szynki poleżą w lodówce dzień. Niech ktoś mądry wyjaśni - czemu ta przemysłowa zwyczajnie świeci fioletowo?
Dyskutujemy o benzopirenie, cygarach, dioksynach i di****coś tam, tri****coś tam...... Chyba Zanussi kiedyś fajnie zatytułował swój film - "ŻYCIE jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową".
Ktoś wcześniej słusznie napisał - będziem kupowali surowe (lub jeno surowiec) i sami będziem se wędzić.

#44 Share Huberto89

Huberto89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 515 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Garwolin

Napisany 11 styczeń 2014 - 21:18

Zakaz wędzenia Najpierw to niech zabronią dodawania do żywności tych wszystkich E, polepszaczy, konserwantów, wzmacniaczów smaku i zapachu itp. a nie do wędzonej wędliny się przyczepili ciekawe która jest bardziej szkodliwa ta wędzona czy ta z zakładów nafaszerowana chemią..
Tylko spokój może nas uratować....

#45 Share lukasz222

lukasz222

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1662 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:śląskie
  • Zainteresowania:rolnictwo, hodowla bydła mięsnego

Napisany 11 styczeń 2014 - 22:04

Zakaz wędzenia Tego się nigdy nie dowiemy, bo należy pamiętać jedno: wyniki badań naukowych zawsze popierają tego, kto je sponsoruje. Wątpię, by producenci tradycyjnej żywności mieli taką siłę przebicia jak europejskie firmy przetwarzające żywność z użyciem chemii

#46 Share zetorlublin7341

zetorlublin7341

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2155 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska
  • Zainteresowania:Rolnictwo, ciągniki, motoryzacja, gotowanie, ogrodnictwo

Napisany 11 styczeń 2014 - 22:12

Zakaz wędzenia Dlatego też posiadam kilka świnek które idą na własne potrzeby a swoich wędlin to nie ma szans nic pobić, a szyneczka czy kiełbaska wędzona na drzewie z śliwy lub wiśni posiada kolorek wygląd że te supermarketowe to mogą się usr.ć a w smaku to szkoda mówić, tamtego bym pieskowi nie dał bo bałbym się że wykorkuje. Albo kiełbaska wędzona z dodatkiem jałowca no po prostu poezja. Także póki chowam swoje świniaki to Unia może mi skoczyć a miasto niech wpier.ala syf jakoś mnie to nie rusza, jeżeli wybierają sobie rząd pro niemiecki niedbający o interesy obywateli to już ich sprawa widać producenci do kiełbasek dodają nie wiadomo czego żeby obywatela ogłupić i żeby się nie odzywał. A czy w dymie tworzą się benzosrasy nie rusza mnie wcale, i tak moja ma 100% bez chemii bo w lodówce po 2 dniach nie świeci na zielono. Drzewo to jest potęga jeżeli nie wierzycie, ci co posiadają jeszcze piece na chleb proponuje wypiec sobie pizze z takiego pieca, dzisiaj właśnie robiliśmy taką 70cm, z piekarnika elektrycznego nikt z was by nie tknął taka potrafi być różnica a przecież jak się rozpala to po spaleniu drzewa kładzie się na blacie na popiele, w tedy dopiero jest smak. Polecam zrobić sobie taki piec nawet ze względu na taką pizze. Prosty test posiadam kota skubaniec sklepowe wyczuje na metr parówki za diabła się nie tknie, wujek roibił mu test pięć róznych miseczek mleka, na jednej to prosto od krowy, i wiecie że potrafił znaleźć naturalne. Co do zakładów niech zarejestrują sobie wędliny jako produkt regionalny np szynka kielecka, wpisać skład i sposób jej wyrobu i mogą mu nagwizdać, przypatrzcie się że oscypka i górali nie ruszą, po za tym kto by zjadł takiego oscypka smarowanego tym płynem. Z tym płynem to jest jak w filmie kariera nikośa dyzmy jak pracował w firmie produkującej zagęstnik spożywczy, kiedy chciał go spróbować a ten szef do niego ,, coś pan życie panu nie miłe czy co"

#47 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3924 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 11 styczeń 2014 - 22:32

Zakaz wędzenia

teraz jeszcze przyszło mi do głowy że przecież teraz mięso jest mega nastrzykiwane, uzyskuje się wydajność podchodzącą do 100% i podczas wędzenia reagujące z dymem składniki tworzą trucizny... to raz a 2 jak będziemy z czystego kawałka np szybki o wadze 4 kg uzyskiwać 8 to jest zysk, a taka czysta szynka wędzona da nam tylko 3 kg bo straci na masie... czyli logika jakaś jest, sprzedać 8 a sprzedać 3 kg :)


Nieraz zastanawia mnie ta kwestia co by było jakby z wspominanych 4 kg szynki robiło się 3 kg. GŁÓD (kartki jak za poprzedniego systemu) ??

Najpierw to niech zabronią dodawania do żywności tych wszystkich E, polepszaczy, konserwantów, wzmacniaczów smaku i zapachu itp. a nie do wędzonej wędliny się przyczepili ciekawe która jest bardziej szkodliwa ta wędzona czy ta z zakładów nafaszerowana chemią..



Tak bo to już jest przesada aby był dodawany do produktu aromat smaku (ostatnio na rybach coś takiego wyczytałem). Tłumaczy się że mąka nie ta , mięso też inne niż 50 lat temu, a ja zadam pytanie czemu jak zrobimy sami z tego mięsa / mąki to nie brak dodawać aromatów itp aby smakowało (wyroby własne tanie nie są ale dla smaku warto) ?

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#48 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 784 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 11 styczeń 2014 - 23:16

Zakaz wędzenia Kupilem kiedyś śmietanę do zup firmy Danone i jedyne co było w niej naturalne to iles tam procent maślanki czy serwatki (juz nie pamietam) a reszta to E i inne g..no.
Kiedyś nie było zadnego E w produktach bo nie było potrzebne po prostu produkty w sklepach były lokalne , nie trzeba ich było przewozić przez pół świata tylko po to aby jakis cwaniak na tym zarobił. Globalizacja to jest wymysł korporacji bo tylko one na tym zarabiają i to słowo jest kluczowe czyli zarobek . Wszystkich wali to że nie ma w tym sensu ale ważne aby zarobic i mamy tak że zboże krąży po całym świecie nie dlatego ze gdzieś go nie ma tylko ze ktos dał więcej a w zasadzie to krązą tylko papiery bo zboże sobie spokojnie leży i czeka na ostatecznego kupca .
Smiać mi sie chce jak czytam posty w temacie o cenach zbóż bo przez tyle czasy niektórzy jeszcze nie nauczyli sie że ceny zboza na giełdach w zadnym stopniu nie zależą od popytu i podaży czy zasobów lub spodziewanych plonów tylko od widzi misie cwaniaczków na giełdach.
Każde działanie UE czy nawet naszego rządu nie jest robione z myslą o dobru naszym czyli społeczeństwa tylko aby sobie dobrze zrobić.

#49 Share pawel885

pawel885

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2721 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 12 styczeń 2014 - 00:05

Zakaz wędzenia Jak kogoś stać to może jeść kindziuka za 50zł kg gdzie kilogram jest zrobiony z 1.5kg mięsa a nie "szynkę" za 12zł/kg.

#50 Share Michalmeer

Michalmeer

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2728 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wszystko związane z ziemią i jej uprawą

Napisany 12 styczeń 2014 - 09:15

Zakaz wędzenia gdyby zabrać wszystkie konsewranty i wypełniacze tylkow produkcji wedlin i mięsa to automatycznie musieli by wprowadzic kartki na mieso bo towaru i świn do przetwożenia było by dużo mniej ... kiedy patrzy sie na kiełbase i jest w niej 15 % miesa to co to za kiełbasa .. to dziadostwo przyszło z zachodu wszystkie konserawanty wypełniacze i inny badziew którzy ludzi kupujacy w supermarketach jedzą ... jak można powiedzieć ze produkt jest polski kiedy świnie przyzożą z niemiec dani , albo prosięta polak kupi prosieta z dani i jest happy bo ma dobre świnie a tak apropo to kto na tym zarabia ? duńczyk bo no ceny daje takie ze mu sie opłaca .. zamiast miec rodzime polskie rasy świn to my idziemy i wybieramy jakieś cos co jest z próbówki .. a potem ludzie sie dziwią ze wszedzie jest napisane E tamto E to .. sami sobie jestesmy winni kiedy kupujemu szajs z zachodu bo wspolny rynek .. ale gdzie tam unia przyjeła polske tylko zeby miec rynki zbytu dla swoich produktów ..
Ziemia to skarb , który trzeba pielęgnować i chronić .!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 09:39
  •  

#51 Share Ksieciunio49

Ksieciunio49

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 12 styczeń 2014 - 10:48

Zakaz wędzenia Witam.To mój pierwszy post .
Ale co do toksycznosci to polecam film "Zanim przeklną nas dzieci " Dostepny na WeWeWe.zakazaneowoce.pl
Zresztą ,benzyna ,opakowania plastikowe , soja (w wiekszosci) ,rabarbar(od nadmiaru mozna zejśc) , elektrownie atomowe(czernobyl, fukuszima) ,smog elektromagnetyczny(komorki, mikrofalowe kuchenki np) , długotrwałe wstrząsy .Są też szkodliwe .
Wszystko co w nadmierze jest szkodliwe . Podobnie jak niektóre w zamałych ilościach . Lub też w złych propozcjach .
Szkoda godać .
Przyglądając się , obserwuję że ekonomia też jest szkodliwa .

#52 Share krowka62

krowka62

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 12 styczeń 2014 - 10:54

Zakaz wędzenia Zamiast o wędzeniu wejdziemy na tematy polityczne.

#53 Share Huberto89

Huberto89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 515 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Garwolin

Napisany 12 styczeń 2014 - 11:07

Zakaz wędzenia

Tak bo to już jest przesada aby był dodawany do produktu aromat smaku (ostatnio na rybach coś takiego wyczytałem). Tłumaczy się że mąka nie ta , mięso też inne niż 50 lat temu, a ja zadam pytanie czemu jak zrobimy sami z tego mięsa / mąki to nie brak dodawać aromatów itp aby smakowało (wyroby własne tanie nie są ale dla smaku warto) ?


Dlatego u nas jak najwięcej produktów spożywczych pochodzi z gospodarstwa słyszałem że już nawet do mąki zaczęli jakąś chemię dodawać ja tam mąkę mam z własnej pszenicy niektórzy nawet ją kupują bo nie chcą tej ze sklepu. Mięso wiadomo czasem coś kupić trzeba ale raczej się to ogranicza a jak kupuje to z małych masarni gdzie ta wędlina jeszcze dobrze smakuje.

@Michalmeer może i dodają wypełniaczy i z kila robi się trzy ale raczej wartość energetyczna się nie zwiększa. Więc wydaje mi się że aż tak bardzo mięsa by nie brakowało najwyżej grubiej chleba trzeba by było kroić żeby się najeść :) A w dodatku kiedyś były kartki ale i świnia rosła z 7 miesięcy a niekiedy nawet i rok a teraz przez ten czas to i 2 rzuty prosiaków urosną.
Tylko spokój może nas uratować....

#54 Share Ksieciunio49

Ksieciunio49

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 12 styczeń 2014 - 14:30

Zakaz wędzenia Możesz rozszerzyć kiedy są tematy polityczne a kiedy nie.

#55 Share krowka62

krowka62

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 12 styczeń 2014 - 16:57

Zakaz wędzenia Widocznie komuś zależy na tym by ograniczyć wędzenie naturalnym sposobem. Ktoś lobbował za wprowadzeniem tej normy, kto nie wiem. Niestety nasi producenci nie są w stanie obronić się i liczą na naszych europosłów by coś wskórali. Czy im sie uda to się okaże.
Pamiętajmy że wprowadzając zakaz uboju rytualnego nie tylko chodziło o dobro zwierząt.
Polscy producencie bardzo rozpychają się na rynku europejskim ( stałe zwiększanie eksportu) i atakują nas - konina w mięsie, w Czechach coś tam było, ubój rytualny a teraz zakaz wędzenia.
Możliwe także, że Polacy przespali sprawę ponieważ uchwała KE już była w 2011 roku zatwierdzona - dlaczego teraz się obudziliśmy?

#56 Share 2jacks

2jacks

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 57 postów

Napisany 12 styczeń 2014 - 20:09

Zakaz wędzenia No jak to dla czego? Bo ci co za to odpowiadali po prostu spieprzyli...a może i niektórym u nas to jest po prostu na rękę...Mój piej jak mu daje"szynkę" ze sklepu to nawet wąchać sie boi:)...a ostatnim razem jak chciałem ukroić sobie plasterek nowo kupionej "wędliny" to przeżyłem szok..zanim nóż sie wbił to z szynki pod wpływem ucisku wyleciała ciecz i robiła sie mała kałuża:)..wyglądało to delikatnie mówiąc niefajnie

Rzeczywiście cały ten szum na temat wędzenia to jakas tragedia jeśli sie wezmie pod uwagę ilość chemii pompowanej do "wedlin"...Wystarczyłoby na tym polu wprowadzić normy przyzwoitości a dotowanie produkcji trzody nie byłoby potrzebne. Teraz powstaje program mający na celu odbudowę pogłowia trzody...ale to jest w gruncie rzeczy pompowanie kasy w przetwórców mięsnych. To są pieniądze które mają im pozwolić na produkcję taką jak teraz, po kosztach takich jakie ponoszą. Dotowanie produkcji trzody, jest w gruncie rzeczy dotowaniem chemii w wędlinach i zakładów takie wędliny produkujących.
Wprowadzenie norm z automatu poskutkowałoby wzrostem popytu i przy dzisiejszej produkcji wzrostem cen, co za tym idzie wzrostem opłacalności i wzrostem produkcji owej trzody...i ostatecznie stabilizacją cen, oraz wzrostem produkcji... Produkcja trzody jest sztucznie zaniżona sztucznym procesem przetwarzania. Zamiast ten sztuczny niezdrowy stan po prostu uzdrowić, to proponuje się sztuczne rozwiązanie które pozornie i pewnie tylko doraznie coś da

Edytowany przez 2jacks, 12 styczeń 2014 - 20:13.


#57 Share Tomasz78

Tomasz78

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2187 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 styczeń 2014 - 20:41

Zakaz wędzenia A pomyślał ktoś ile zniknie tradycyjnych wyrobów dzięki takim przepisom .Mamy produkty regionalne które znane są w całej europie ,robione tradycyjnie znikną, nawet oscypek bo wędzony i uni o to właśnie chodzi .

#58 Share 2jacks

2jacks

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 57 postów

Napisany 12 styczeń 2014 - 21:14

Zakaz wędzenia a skąd wiesz? Może unia chętnie by sie dostosowała gdyby ktokolwiek przez 5 lat otworzył gębę.

#59 Share Tomasz78

Tomasz78

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2187 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 styczeń 2014 - 21:21

Zakaz wędzenia A pomyślał by kto że takie cuda się będą działy .

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 09:39
  •  

#60 Share lukasz222

lukasz222

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1662 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:śląskie
  • Zainteresowania:rolnictwo, hodowla bydła mięsnego

Napisany 12 styczeń 2014 - 22:26

Zakaz wędzenia No właśnie przez kilka lat myśleli i w branży na pewno o tym wiedzieli ;)

Podobne tematy zakaz wedzenia