Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakaz wędzenia


72 odpowiedzi na ten temat

#21 Share mikad

mikad

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 909 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 styczeń 2014 - 13:29

Zakaz wędzenia @ 2jacks Pewnie da się dostosować proces technologiczny do wymogów przez dodanie dodatków chemicznych. A jeżeli masarnia nie ma nowoczesnej sterowanej komputerowo wędzarni i pracownik przetrzyma kiełbasę pięć minut dłużej to norma już zostanie przekroczona, i niech teraz taka partia trafi do przebadania to zakład leży. Tak jak ktoś wcześniej napisał to jest po to aby wykosić całą produkcję ze wschodu, Hiszpania, Włochy czy też Francja to w większości wyroby suszone więc im te normy nie przeszkadzają, Niemcy i Beneluks mają to gdzieś bo "wędzą dodatkami" albo parzą.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 18:58
  •  

#22 Share 2jacks

2jacks

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 57 postów

Napisany 10 styczeń 2014 - 14:33

Zakaz wędzenia A jesteście pewni że UE wykańcza żywność ze wschodu...a nie np: duzi Polscy producenci mniejszą lokalną konkurencję? Konsultacje podobno trwały kilka lat, a z naszej strony byli to oprócz strony ministerialnej, przedstawiciele branży w postaci duzych zakładów...a one podobno z tą normą nie będą mieć żadnych kłopotów. Problemy beda mieć małe lokalne zakłady...dodajmy do tego jeszcze producentów sprzętu, którzy juz zacieraja ręce

Edytowany przez 2jacks, 10 styczeń 2014 - 14:34.


#23 Share lukasz222

lukasz222

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1662 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:śląskie
  • Zainteresowania:rolnictwo, hodowla bydła mięsnego

Napisany 10 styczeń 2014 - 15:03

Zakaz wędzenia Możesz tłumaczyć, ale i tak zaraz usłyszysz, że Niemcy chcą nas zniszczyć (inna sprawa, że Unia powstała po to by kontrolować i ograniczać niemiecką gospodarkę, ale o tym u nas nie chcą wiedzieć). Niektórzy chyba tylko czytają chwytliwe nagłówki. Jak juz wspomniano parokrotnie, przez długi czas trwały konsultacje, skoro więc przedsiębiorcy nie dopilnowali swoich interesów - to czyja jest to wina, że teraz im się oberwie?

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 18:58
  •  

#24 Share 2jacks

2jacks

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 57 postów

Napisany 10 styczeń 2014 - 15:07

Zakaz wędzenia Spieprzył rząd i spieprzyli producenci...rząd nie wędzi kiełbasy. Więc jeśli ten co wedzi mówi że wszystko jest ok, to rzad też tak mówi...Łotysze podobno powiedzieli że nie jest i jakieś ryby mogą wędzić inaczej. Przedstawili argumenty i nie było kłopotów...my przez kilka lat(od 2007) nie przedstawiliśmy żadnego sprzeciwu

#25 Share Stachowy

Stachowy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów

Napisany 10 styczeń 2014 - 16:43

Zakaz wędzenia Pieczenie kiełbasy nad ogniskiem, jak to jeden z kolegów napisał, to największa głupota, jaka może być. Tam dopiero powstaje syf, jaki jak nitrozaominy. Dlatego powinno się grillować wyłącznie świeże mięso i to na tackach żeby tłuszcz nie kapał na palenisko, bo będzie tak jak ktoś zacytował.
Co do wędzenia to chodzi tutaj o związki smoliste zawarte w dymie, bo fakt faktem nad ogniem się nie wędzi.
Edit:
Dodatek dymu wędzarniczego jest stosowany również w Polsce. Następnie kiełbasa jest parzona i już. i mamy niby wędzoną (tak jest w dużych zakładach), a w tych małych zakładach (które się chce wyeliminować, stąd ustawa) dalej wędzi się tradycyjnie kilkoma metodami :)

Edytowany przez Stachowy, 10 styczeń 2014 - 16:46.


#26 Share kryssr

kryssr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 586 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:przeróżne :)

Napisany 10 styczeń 2014 - 17:25

Zakaz wędzenia zawrzało :)
był wywiad w agro w jednej z firm co wędzą tradycyjnym sposobem i koleś mówił że przekraczają normę bo mają 2,5 - 2,8 a nie 2 . Moim zdaniem nikt nie zamknie interesu tylko będzie trochę iną metodą wędził i normy spełni. Fakt że to już taki tradycyjny wyrób nie będzie. Jak ktoś chce to sobie samemu wędzarnie zrobi i uwędzi i nikt mu nie zabroni jeśli robi to na własny użytek ;)

#27 Share krowka62

krowka62

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 10 styczeń 2014 - 17:54

Zakaz wędzenia Albo wędzenie przejdzie do szarej strefy i oprócz bimbru będzie się wędziło zakąski.

#28 Share jankes123

jankes123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 styczeń 2014 - 18:20

Zakaz wędzenia wogole to moglismy nie wchodzic do tej calej zasranej uni lepiej zeby to sie rozpadło jakos tyle lat ludzie wedzili i bylo ok a teraz co tylko chemia to wlasnie ta chemia jest bardziej szkodliwa niz tu jest naturalne wedzenie hyba kazdy woli zjesc wedline ktora jest naturalnie wyrabiana bez chemi niz prktycznie sama chemia

#29 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 786 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 10 styczeń 2014 - 18:37

Zakaz wędzenia Kiedys ludzie wszystko robili nad ogniskiem, piekli to co upolowali , najlepszy chleb jaki pamietam był pieczony w piecu opalanym drewnem. Ziemniaki z ogniska to juz chyba zupełnie nie spełniają żadnych norm.
Koncentrat wendzarniczy jest o wiele bardziej trujacy niz dym ale co to ich obchodzi.
Lepiej niech sie czepia firm które z 1kg mięsa robia 2,6kg wędliny no ale cóż to jest zgodne z przepisami bo według unijnych przepisów wędlina mozna nazwać cos co ma w sobie co najmniej 30-kilka% miesa ( czy coś koło tego) .

#30 Share Stachowy

Stachowy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów

Napisany 10 styczeń 2014 - 19:08

Zakaz wędzenia gdzie chleb czy ziemniak do miesa ludzie... tu chodzi o reakcje skladnikow solanki jaka mieso jest peklowane z ciepłem. gdzie chleb tego nie ma to raz. a 2 w spalanym drewnie powyzej 400 sopni powstaja WWA. Najbardziej niebezpieczny jest benzoapiren ktorego nie moze byc wiecej niz 5 ug/kg przetworu. niby w badaniach wychodzi że jego zawartosc jest duzo nizsza ale jak widać wciąż cos nie pasuje... może ktoś chce zarobić na dodatku dymu wedzalniczego :) :P
Pozdrawiam inż, Technologii Mięsa :P

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 18:58
  •  

#31 Share krowka62

krowka62

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 10 styczeń 2014 - 20:08

Zakaz wędzenia Ok niech jest rakotwórczy, niech jest niebezpieczny ale dla mnie ważne jest to że jest to mój wybór czy ja będę to jadł czy nie. Nikt mi tego nie może zakazać a w szczególności jakiś urzędnik.
W papierosach nie takie substancje są a papierosy nie są zakazane, alkohol także szkodzi a zakazany nie jest.

Czy może lepszym rozwiążaniem byłoby podawanie informacji na etykiecie że produkt jest wędzony naturalnie i zawiera tyle i tyle WWA?
A czy wędzenie chemiczne także jest zdrowe?

#32 Share weasprox

weasprox

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. Świętokrzyskie gmina Kazimierza Wielka
  • Zainteresowania:Motocykle, Motoryzacja, Maszyny Rolnicze

Napisany 10 styczeń 2014 - 21:39

Zakaz wędzenia Koledzy trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jak będą to w tej chemi maczać czy co tam z tym robić to rzecz jasna i prosta przemysł będzie zbierał krocie bo będzie to musiał produkawać ktoś.A tak poza tym Kiełbase wędzi się już od wieków i do tej pory jeszcze nie słyszałem żeby ktoś z tego powodu umarł. Jedyne o co chodzi w tym rozporządzeniu szanownej UE to zarobienie kasy bo przemysł produkuje= odprowadza podatek i już grosz wpada.Jedyne co w dzisiejszych czasach się liczy to kasa nie człowiek.

Edytowany przez weasprox, 10 styczeń 2014 - 21:46.


#33 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 10 styczeń 2014 - 22:24

Zakaz wędzenia http://wyborcza.pl/1...ow_weglem_.html

mało tego, jak jesteś w Krakowie, to nie rozpalaj grila bez uiszczenia wcześniej opłaty i zgłoszenia, bo przyjdzie pan w niebieskim mundurze i okaże sie że nie stać Cię na grilowane mięsko...

gdzieś czytałam też że ma wejść za kilka ładnych lat zakaz budowania kominów w nowo-budowanych budynkach, i nakaz likwidacji w remontowanych..... mam nadzieję że tą unię w końcu coś rozpie****y.

#34 Share razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2171 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 10 styczeń 2014 - 22:31

Zakaz wędzenia Co do Karkowa... nie mieszkasz w Małopolsce więc nie wiesz co to smog, ale to nie rozmowa na ten temat.

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


#35 Share PanJoker

PanJoker

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 366 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 10 styczeń 2014 - 22:36

Zakaz wędzenia Ja myślę tak jak moi poprzednicy. Unia nas prędzej czy później wykończy. Cały czas wchodzą jakieś zakazy. Ostatnio słyszałem że chcą nawet opodatkować wodę w stawach, no to są jakieś jaja... Ja osobiście nie wyobrażam sobie innej kiełbasy czy boczku, a niżeli wędzonej w wędzarni opalanej drewnem. Wykończą wszystko i wszystkich, kiedyś była w Lublinie duża nowoczesna cukrownia i zamknęli ją mimo że strat nie przynosiła. Teraz na jej miejscu ma powstać stadion. A po co nam stadion ja się pytam?? Mieliśmy fabrykę ursusa, odlewnie itp, zamknięto, teraz stocznie... My będziemy pracować nie dla siebie a dla zachodu, będziemy kupować to co oni chcą żebyśmy kupowali i będziemy robić to co oni chcą. A jak jeszcze Ukraina weszła by do UE to my jesteśmy parobkami wtedy... Bo z Ukrainą szans w produkcji zbóż nie mamy. Także z każdej strony jesteśmy bici. I tak samo z dymem pójdą wszystkie mniejsze masarnie... Moim zdaniem lepiej by było gdybyśmy do UE nie wchodzili. Było by znacznie lepiej oj lepiej...

#36 Share 2jacks

2jacks

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 57 postów

Napisany 11 styczeń 2014 - 03:57

Zakaz wędzenia g

Najlepiej strzelić coś głupiego a później edytować posta.
+1 punkt ostrzeżeń za zaśmiecanie tematu

Edytowany przez razor275, 11 styczeń 2014 - 09:58.


#37 Share henio2

henio2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 styczeń 2014 - 08:48

Zakaz wędzenia Żebyś kolego z uwagą przeczytał poprzedni post to Twoje wypociny były by zbędne ale słowa jakich używasz dużżo o Tobie mówią Unia to chory wytwór i musi odejść jak komuna ,przepis jest dla ludzi a nie człowiek dla przepisu A że nasz rząd jest tylko administratorem w tym kraju to należy w nadchodzących wyborach to zmienić

#38 Share pawel885

pawel885

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2726 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 11 styczeń 2014 - 10:02

Zakaz wędzenia Zyski zdrowotne z nawet całkowitego wycofania konserwantów nie były by w stanie zrekompensować strat przez zatrucia po zjedzeniu nadpsutej żywności itp, niech się lepiej wezmą za takie świństwa jak słodziki albo przekroczona zawartość pierwiastków promieniotwórczych w niektórych wodach mineralnych, napiszą żeby nie pić więcej jak litr dziennie i zakazują kobietom w ciąży ale kto czyta etykiety na wodach ? W upalny dzień przy pracy fizycznej 3 litry spokojnie się wypija

#39 Share Stachowy

Stachowy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów

Napisany 11 styczeń 2014 - 10:22

Zakaz wędzenia O teraz o wodzie się zaczyna ;p
To ile wody powinno się wypić to nie jest jakiś rozkaz zdrowotny czy coś tylko wyznacznikiem jest reakcja naszego organizmu. Każdy cżłowiek potrzebuje inne ilości wody i cała akcja picia wody to dla mnie chwyt marketingowy zeby zarabiać więcej na wodzie. bankowo każdy z nas wypije 3 szklanki dziennie jeakiegoś plynu, zje owoc czy warzywo w ktorych też jest woda, a po pracy piwko czy 2 to rownież woda... Wy jako rolnicy (bo ja to taki troche rolnik z Marszałkowskiej) dobrze wiecie że są prace przy których chce się pić bardziej np intensywne wozenie słomy w kostkach itp gdzie jest i tempo i temperatura, to wtedy każdy ogranizm się poci i czlowiekowi chce się pić... wszystko to marketing. jak było z mlekiem... sytuacja byłą słaba na rynku to wymyslili akcje "pij mleko bedziesz wieli" zrobiło się za dobrze, rolnicy zarabiać zaczęli to juz akcja że mleko szkodzi że tylko ludzie piją całe życie mleko inne zwierzęta nie, a to że krowy się meczy... Ludzie niech oni się ogarną :D a wracając do wedzenia... tak się zastanawiam czy przypadkiem tutaj własnie nie chodzi o emisje spalin i tych całych "zielonych" bo fakt faktem wedziło się, grillowało mieszkało się pod eternitem i ludzie zyli po 100 lat. a teraz eternit nie wędzenie nie na wszystko podatek... rozpacz, żal i zgrzytanie zębów...
teraz jeszcze przyszło mi do głowy że przecież teraz mięso jest mega nastrzykiwane, uzyskuje się wydajność podchodzącą do 100% i podczas wędzenia reagujące z dymem składniki tworzą trucizny... to raz a 2 jak będziemy z czystego kawałka np szybki o wadze 4 kg uzyskiwać 8 to jest zysk, a taka czysta szynka wędzona da nam tylko 3 kg bo straci na masie... czyli logika jakaś jest, sprzedać 8 a sprzedać 3 kg :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zakaz wędzenia Dzisiaj, 18:58
  •  

#40 Share OKEY

OKEY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 786 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow.Lubelski

Napisany 11 styczeń 2014 - 11:10

Zakaz wędzenia A w ta szynke to nie pcha sie wody tylko chemie która ktos produkuje a w tradycyjnym wędzeniu chemia nie potrzebna więc ktos na tym traci. Następna sprawa żrąc tą szynke napompowana nie wiadomo czym szybko trafia sie do lekarza ktory pakuje w ciebie kolejna chemie .
Dobry człowiek to czlowiek w jak najwiekszym stopniu uzależniony i nie mogący samodzielnie funkcjonować.
Im ktos samodzielny na którego nie maja wpływu, samowystarczalny jest nie potrzebny bo na takim sie nie zarabia.
Ktoś kto sam sobie wyprodukuje żywnosć i to zrdową a jeszcze podzieli się z sąsiadem jest wrogiem bo sam nie pójdzie do marketu a jeszcze innych odciagnie.
Jakoś nie było problemu gdy na rynku małe rodzinne firmy produkujące male ilosci na lokalny rynek były rzadkością. Teraz w każdym praktycznie markecie jest stoisko z tradycyjnymi wędlinami , do lokalnych sklepów wstawiaja towar małe lokalne firmy a w każdej gminie jest ktos kto to produkuje. My tego nie zauwazamy ale korporacje licza każdy grosz i jeśli zaczyna sie im portwel uszczuplac to szukają przyczyny .
My jako ludzie możemy sobie poszczekać na forum jesli cos nam sie nie podoba ale korporacje idą do konkretnych politykow z konkretnymi propozycjami i sprawa jest załatwiana. Politycy nie biorą sie znikąd z regóły wywodza sie z korporacji i ida do polityki aby reprezentować ich interesy. Nie mówie tutaj o tych baranach którzy siedzą w sejmie tylko tych którzy na prawdę mają wpływ na to co sie dzieje.

Podobne tematy zakaz wedzenia

Tylko na agroFakt.pl: Czy rolnikowi opłaca się być czynnym podatnikiem VAT? zobacz »