Skocz do zawartości

Zdjęcie

mała pieczarkarnia


10 odpowiedzi na ten temat

#1 Share massa1994

massa1994

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 35 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TCZEW OKOLICE

Napisany 16 listopad 2013 - 19:26

mała pieczarkarnia witam,zakladam ten temat poniewaz jestem zainteresowany pozyskanie dodtacji na modernizacje malych gospodarstw i pieniadze z tej dotacji chcialbym przeznaczyc na przerobienie chlewa o wymiarach zewnetrznych 7x11 na mala pieczarkarnie.co sadzicie o tym pomysle? czy na takiej powierzchni sa szanse na faktyczny zarobek ? :) orientuje sie czy na pomozu dziala jakis skup pieczarek..bo odziwo nie moge znalesc informacji w internecie? z góry dzieki za odpowiedzi. ;)

Edytowany przez massa1994, 16 listopad 2013 - 23:15.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mała pieczarkarnia Dzisiaj, 19:49
  •  

#2 Share roko

roko

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 24 postów

Napisany 19 listopad 2013 - 10:58

mała pieczarkarnia witam prowadziłem kiedyś pieczarki na podobnej powierzchni 4 półki łącznie 200 m2
początkowo uzyskiwałem ok 18 kg z 1 m2 później troszkę mniej ok 12 kg z m2
ale początkowo koszty były minimalne (głównie koszt ogrzewania i ochrona)
poza tym koszt podłoża ja robiłem sam z końskiego obornika
tak więc musisz sam skalkulować czy ci się będzie opłaciło cena pieczarek x plon minus koszty
ze swego doświadczenia powiem tak w 1986 roku założyłem razem ze szwagrem taką uprawę
półki zrobiliśmy sami (mam las) zakupiliśmy wentylatory piec zrobił szwagier podłoże z końskiego obornika (zamiana)
to po odliczeniu kosztów (pieczarki sprzedawaliśmy na bazarkach)przy zbiorach pomagała rodzina nieraz i 10 osób
to po 1 wsadzie zarobiliśmy na czysto po małym fiacie (nowym !)
oczywiście dziś taki zysk chyba nie jest do osiągnięcia (chociaż na malucha by pewno starczyło)
dziś podłoże chyba się kupuje już gotowe (odchodzą koszty parowania) ale nie wiem ile to kosztuje do tego dochodzą koszty grzybni torfu no i ochrona głównie oprysk przed niechcianymi grzybami (pleśniami) pozostałe są tańsze no i koszt ogrzewania zimą klimatyzacji latem (chyba że bez cyklu letniego)
nie wiem czy na coś ci się te spostrzeżenia przydadzą bo ta hodowla była dawno i szczegółów już nie pamiętam
pozdrawiam

#3 Share massa1994

massa1994

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 35 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TCZEW OKOLICE

Napisany 20 listopad 2013 - 17:55

mała pieczarkarnia pamietasz moze w jaki sposób przygotowywales podłoze? Bo tak sie sklada ze muj sasiad ma stadnine i az zal zeby tego nie wykozystac :P

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
mała pieczarkarnia Dzisiaj, 19:49
Tylko na agroFakt.pl:

Kapusta za grosze! zobacz »

  •  

#4 Share rollo29

rollo29

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 123 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ELW

Napisany 20 listopad 2013 - 19:55

mała pieczarkarnia Człowieku daj se spokój z pieczarkami to nie lata 80 że kilo pieczarek było warte kilu szynki .Dzisiaj nikt nie używa podłoża z końskiego obornika .W tej branży liczy się ilość i tania siła robocza .Zaczynając tą działalność możesz liczyć na to ze zostaniesz z długami ,garbem i nowotworem od chemikaliów.

#5 Share leniwiec

leniwiec

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 49 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:między Łodzią a Łowiczem

Napisany 24 listopad 2013 - 10:10

mała pieczarkarnia Powiem Ci tak na założenie pieczarek na powierzchni półek 200 m 2 wydasz grubo ponad 10000 zł, wliczając w to koszty podłoża, torfu, transportu, ogrzewania, prądu, wody, oprysków. Do tego dochodzi jeszcze robocizna i koszt regałów, przydałoby się zrobić centralne ogrzewanie. Jak Ci się uda zebrać 25 kg z metra to ok ale jak nie to jesteś w plecy.Ja uprawiam pieczarki od jesieni do późnej wiosny i można z tego żyć. Też kiedyś sam robiłem podłoże dużo pracy, czasu i wydajność z metra mniejsza, chodź znam kogoś kto nadal robi sobie sam. Jeżeli chciałbyś coś więcej wiedzieć napisz mi wiadomość .

#6 Share roko

roko

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 24 postów

Napisany 20 grudzień 2013 - 15:58

mała pieczarkarnia witam
przygotowanie podłoża nie jest trudne tylko pracochłonne
polega ono na o ile dobrze pamiętam 3 krotnym przerzuceniu
obornika lub obornika ze słomą i gipsem na pryzmie ok1,5x1x20m
i odpowiednim jej na2wilżeniu ja nawilżałem na oko tyle ile wchłonie
i żeby nie wysiękało (najlepiej kup jakieś opracowanie na ten temat tam będą procenty bo tych nie pamiętam)
tylko że przy przygotowaniu własnego podłoża jest jeden szkopuł
otuż po wrzuceniu tego do pieczarkarni (na półki)
trzeba to przez 3 dni pasteryzować czyli całą komorę doprowadzić do ok 75-80 stopni celcjusza
do tego trzeba mieć wytwornice pary np od kolumny do ziemniaków
pozdrawiam

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mała pieczarkarnia Dzisiaj, 19:49
  •  

#7 Share Kris777

Kris777

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 grudzień 2013 - 11:08

mała pieczarkarnia a jak jest ze zbytem pieczarki ???

#8 Share Tomek42

Tomek42

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 251 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk DDZ

Napisany 31 grudzień 2015 - 16:52

mała pieczarkarnia

Ze zbytem jest tak że jak nie sprzedaż to na gnój , to jest interes który na prawdę najpierw wymaga rozeznania , znalezienie rynku a dopiero potem inwestycja i to nie jest mała inwestycja , bo poparzenie gotowe, a ceny są manipulowane przez wielkie zakłady produkcyjne.



#9 Share Tomek42

Tomek42

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 251 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk DDZ

Napisany 02 styczeń 2016 - 23:52

mała pieczarkarnia <p>Więc na początek można sobie poprobować w domu tak jak ja i na wigilię mieć np.krokiety ze swoimi pieczarkami:)</p>

Załączone miniaturki

  • Zdjęcie0008.jpg
  • moje pieczareczki.jpg

Edytowany przez Tomek42, 02 styczeń 2016 - 23:56.


#10 Share Kris777

Kris777

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 styczeń 2016 - 14:59

mała pieczarkarnia

Tomek42 a Ty masz dużo pieczarek należysz może do jakiejś grupy producenckiej ?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mała pieczarkarnia Dzisiaj, 19:49
  •  

#11 Share Tomek42

Tomek42

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 251 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk DDZ

Napisany 31 styczeń 2016 - 17:05

mała pieczarkarnia

Nie , nie należę i w sumie teraz to tylko czasem amatorsko, to jest strasznie niewdzięczny biznes i naprawdę tylko wielkopowierzchniowa uprawa z umowami dawała by jakiś sens. Ale każdy może spróbować nie zniechęcam choć także nie zachęcam.  



Podobne tematy mala pieczarkarnia

Tylko na agroFakt.pl: Bakterioza pierścieniowa: co to jest? zobacz »