Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z przednim napędem w MTZ 82


67 odpowiedzi na ten temat

#41 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 07 styczeń 2014 - 16:57

Problem z przednim napędem w MTZ 82 A masz opony dobrane prawidłowo? Miałem w mtz-cie przód 11,2r20 a tył 18,4r34 i ciężko było skręcić na napędzie. Za małe przednie koła.
Zmieniłem przód na 13,6r20 i majorka. Skręcając na maxa przednie koła toczą się po ziemi a nie ślizgają.
KPK Kumurun Team

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dzisiaj, 02:00
  •  

#42 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 07 styczeń 2014 - 17:09

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Opony mam oryginalne przód 420/70 R 24 / tył 18.4R 38. Jak patrze po innych ogłoszeniach to też mają takie laczki założone. Tylko ciekawe czy te ciągniki też mają taką wadę :unsure:

Edytowany przez kamil496, 07 styczeń 2014 - 17:10.


#43 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 07 styczeń 2014 - 17:14

Problem z przednim napędem w MTZ 82 No niby z instrukcja się zgadza. Zaś w instrukcji pronara 1221 są już całkiem inne opony.
Trzeba by innego użytkownika spytać.
KPK Kumurun Team

#44 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 07 styczeń 2014 - 17:17

Problem z przednim napędem w MTZ 82 @Papier ma takiego, spytam się go na pw ^^

#45 Share mani51

mani51

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 829 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TJE
  • Zainteresowania:motocykle, alkohole domowe :) majsterkowanie, muzyka, film

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:03

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dziwne to wszystko. U mnie na załączonym przodzie lepiej się w polu skręca bo przodek ciągnie tam gdzie są koła ustawione. Na podwórku jak czasem z przodkiem jeżdżę to ślady są bardziej wyraźne ale też bez przesady.
Może są za mocno skręcone tarczki zwiększające tarcie w przednim moście (niby blokada)...ale to też by trzymało przy wyłączonym przodku.

#46 Share Tomasz78

Tomasz78

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2187 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:08

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dobry temat poruszyłeś kolego ,może tarczki są za mocno skręcone lub nie ma oleju w sprzęgle na podporze ,bo poślizg u mnie też jest ale tylko do tyłu na skręconych kołach ,co do promienia skrętu to też się zwiększa po włączeniu przodu ale nie wiele,Belarus 820 carraro.

#47 Share mani51

mani51

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 829 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TJE
  • Zainteresowania:motocykle, alkohole domowe :) majsterkowanie, muzyka, film

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:20

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Tylko ja nie pisałem o tarczkach w podporze pośredniej a o blokadzie przedniego mechanizmu różnicowego. Tam jest coś takiego jak szpera.

#48 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:23

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Mechanizm o zwiększonych oporach wewnętrznych. Bardzo proste i średnio skuteczne.
Trudno powiedzieć jeśli był by z jakiegokolwiek powodu zablokowany mechanizm różnicowy przedniej osi to i bez napędu rwało by ziemię.
To akurat jest proste do sprawdzenia. Jedno koło w górę i ma się obracać.
KPK Kumurun Team

#49 Share Tomasz78

Tomasz78

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2187 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:24

Problem z przednim napędem w MTZ 82 A ja właśnie w tym bym szukał przyczyny w tej podporze .

#50 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 07 styczeń 2014 - 19:34

Problem z przednim napędem w MTZ 82 @mani Jego tak trzyma tylko przy włączonym przodku. A skąd jesteś dokładnie bo ja też TJE ;)
Ponoć jest coś takiego w przednim moście ( chodzi mi o ten mechanizm ) ale nie wiem bo nie rozbierałem :)
Dziwne jet to, że mechanizm różnicowy działa ale tylko przy wyłączonym napędzie :o
@Tomasz U mnie nie ma tej podpory

Edytowany przez kamil496, 07 styczeń 2014 - 19:41.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dzisiaj, 02:00
  •  

#51 Share mani51

mani51

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 829 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TJE
  • Zainteresowania:motocykle, alkohole domowe :) majsterkowanie, muzyka, film

Napisany 07 styczeń 2014 - 22:02

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dokładnie to jestem z Olszówki koło Wodzisławia.
Ty masz krzyżakowy most?
Może tam jest normalna blokada załączana razem z załączeniem przodu i powinna się tak jak i z tyły rozłączyć przy skręcaniu a nie wyłącza się.

#52 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 08 styczeń 2014 - 17:10

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Tak, tam jest most krzyżakowy, ale żaden kabelek, wężyk czy coś w tym stylu nie dochodzi do niego. Jedynie jest czujnik przy prawym kole, co niby ma rozłączyć blokadę tyłu przy skręcie przednich kół ale i tak to działa jak chcę. Kiedyś dziadek włączył przypadkowo automatyczną blokadę tylnego mostu jak jechał drogą a ja akurat chodziłem koło domu jak on wracał to co jakiś czas słyszałem ( ciężko mi określić ten odgłos ) ale był taki huk, trzask i wgl. a na zakręcie mu się akurat włączyła i wyłączyła blokada to tak nim rzuciło że hohoh... Wykończy ten ciągnik.. :(

Edytowany przez kamil496, 08 styczeń 2014 - 17:10.


#53 Share chrzan86

chrzan86

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kłodawa

Napisany 31 styczeń 2014 - 11:25

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Witam :)
Przykleje się do tematu. Mianowicie mam taki problem z wybiciem tulejek z przedniej belki, tam gdzie wchodzą sworznie i mocuje sie przedni most.
Macie jakieś pomysły czy patenty bo ja juz od 2 dni z tym walcze i nic nawet 1mm nie ruszyło się. A wymienić je muszę bo jest luz jak cholera.
Proszę o pomoc!

#54 Share mani51

mani51

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 829 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TJE
  • Zainteresowania:motocykle, alkohole domowe :) majsterkowanie, muzyka, film

Napisany 31 styczeń 2014 - 17:33

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Jak jest dojście to można tulejki naciąć np samym brzeszczotem a jak nie to trzeba grzać obudowę. Dobrze by było zrobić jakiś ściągacz.

#55 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 31 styczeń 2014 - 17:36

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Nie natniesz ich brzeszczotem. Za twarde. W środku jest gwint. Trzeba je wyrwać śrubą.
KPK Kumurun Team

#56 Share chrzan86

chrzan86

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kłodawa

Napisany 31 styczeń 2014 - 18:23

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Fakt brzeszczotem nie natnie są tak twarde że przecinaki nie robią żadnego śladu :( Nad ściągaczem dzisiaj myślałem i muszę do tokarza podjechać żeby stwożył mi taki ściągacz, bo te co mam się nie mieszczą w tuleje ;[ a ten gwint mnie zaskoczył bo na nowych go nie ma? No nic będę jescze walczył! Dzięki panowie za podpowieź :D

#57 Share Agroastrolog

Agroastrolog

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 46 postów

Napisany 31 styczeń 2014 - 19:24

Problem z przednim napędem w MTZ 82

Witam :)
Przykleje się do tematu. Mianowicie mam taki problem z wybiciem tulejek z przedniej belki, tam gdzie wchodzą sworznie i mocuje sie przedni most.
Macie jakieś pomysły czy patenty bo ja juz od 2 dni z tym walcze i nic nawet 1mm nie ruszyło się. A wymienić je muszę bo jest luz jak cholera.
Proszę o pomoc!


W imbusowej śrubie, jak chyba pamiętam M 36 dorobiona została wkrętka długosci takiej jak gwint w sworzniu. Wewnątrz tej wkretki zrobiony został otwór z gwintem M24. Mniejszy nie wytrzymałby. Po wkręceniu wkrętki do sworznia, w wewnętzrny gwint wkręcono odcinek śruby " z metra". Tuleja stojana od prądnicy oparta o odlew mostu, na to płyta z otwrem na szpilkę i nakrętka. Przy opieraniu tulei o odlew trzeba podłożyć w jednym miejscu jakiś skrawek płaskownika, żeby tuleja znalazła się w osi z szpilką i sworzniem. Bez palnika acetylenowo tlenowego raczej nie ruszy, na propan butan nie drgnęło, a gwint z szpilki zaczął schodzić. Nowy sworzeń posmarowany wszedł lekko i bez zauważalnego luzu. Mam zdjęcia z tej operacji przygotowane do artykułu w topagrar. Mogę podesłać.

#58 Share chrzan86

chrzan86

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kłodawa

Napisany 31 styczeń 2014 - 19:42

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Witam Agroastrolog! Dzięki za odpowiedź ale ni jak nie wiem jak to zrobić więc zdjęcia jak najbardziej mile widzine :D Tylko nie wiem czy myślimy o tym samym? Mi codzi o tulejki w dokładnie tej części ciągnika : http://allegro.pl/belka-przednia-mtz-belarus-oryginal-p-h-kama-i3863432021.html
Pozdrawiam :)


#59 Share Agroastrolog

Agroastrolog

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 46 postów

Napisany 31 styczeń 2014 - 20:04

Problem z przednim napędem w MTZ 82 W tej ramie to żaden problem z usunięciem tulejki. Odkręconą ramę ustawia się w pionie i z wyczuciem nadpala tulejkę spawarką. W pionie żeby stopiony materiał tulejki swobodnie spływał . Trzeba mocno się starać żeby nadpalić gniazdo tulejki w odlewie.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z przednim napędem w MTZ 82 Dzisiaj, 02:00
  •  

#60 Share chrzan86

chrzan86

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kłodawa

Napisany 31 styczeń 2014 - 20:32

Problem z przednim napędem w MTZ 82 Nie no wiadomix ale to tylko przykładowe zdjęcie!a ja walcze niestety na siedząco pod ciągnikiem ^^ ale ogarnąć trzeba bo luz straszny mimo nowych sworzni :mellow:
Ale dzięki za zainteresowanie i porady :D



Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy przednim napedem