Skocz do zawartości

Zdjęcie

CCM


23 odpowiedzi na ten temat

#21 Share jarekmalina

jarekmalina

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 333 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowsze

Napisany 21 listopad 2013 - 19:24

CCM

w pobliskim składzie wyposażenia rolnictwa powinieneś dostać.
@qba333 - jedni kiszą całe ziarno inni zmielone lub gniecone. Zalecają aby 6 tygodni się kisiło, ale spragnieni otwierają szybciej.



Jeśli zakisicie całe ziarno i mysza zrobi dziurę to praktycznie wszystko jest do wyrzucena. Natomiast jak przedtem się ześrutuje, to niewielka ilość jest spleśniała i straty mniejsze. Co do samego zakiszenia to ja otworzyłem po 5 dniach i czuć już było intensywny zapach kiszonki. Chyba że całe ziarno, to być może dłużej trzeba czekać aż się zakisi.

Pozdro

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
CCM Dzisiaj, 01:09
  •  

#22 Share PawelWlkp

PawelWlkp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1156 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 listopad 2013 - 12:25

CCM Całe ziarno się nie zakisi, powie wam to każdy hodowca bydła który najmuje lub używa sieczkarnie.Zakiszą się jedynie połówki i zanieczyszczenia,reszta przechowuje się beztleenowo. Dlatego w razie dziury, lub po otwarciu tak szybko się psuje. Robił ktoś analize wartości pokarmowej takiej kiszonej kukurydzy?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
CCM Dzisiaj, 01:09
  •  

#23 Share karolci13

karolci13

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PKR

Napisany 24 listopad 2013 - 17:42

CCM Według mnie nie masz racji bo całe ziarno jest tylko nie do strawienia przez bydło ale się zakisza, a ciekawe jak stworzysz warunki beztlenowe we worku ?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
CCM Dzisiaj, 01:09
  •  

#24 Share PawelWlkp

PawelWlkp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1156 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 listopad 2013 - 23:06

CCM Jakby się zakisiło to i strawne by było. Oto właśnie chodzi w kiszeniu żeby nie było dostępu tlenu. Obecność tlenu powoduje fermentacje alkoholową,rozwój grzybów i pleśni,wiec kukurydze można wtedy wyrzucić. Dlatego szczelnie zamyka się kukurydze, żeby jak najmniej niekorzystnych procesów zaszło. Ale wystarczy dziura w worku i wszystkie te procesy ruszają od nowa, tym bardziej, że ziarno nie jest zakiszone tylko przechowane beztlenowo.

Podobne tematy