Zaloguj się, aby obserwować  
jajajedyneczki

Jaja kurze

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam.

Przede wszystkim od razu zaznaczę, że jestem nowa, więc witam wszystkich ;). Zacznę od tego, że nie wiem czy dobry wybrałam dział (a jeśli nie proszę o przeniesienie). Posiadam małe stado kurek (ok 800 sztuk). Jestem z województwa zachodniopomorskiego. W sumie kurki mam od malutkiego, a niedawno zaczeły się nieść ( już duże jaja), są to jaja wiesjkie z wolnego wybiegu i to jest moje pytanie czy wiecie może gdzie skupują jaja w zachodniopomorskim? Jak na razie strasznie cięzko wbić się na rynek, a liczba jaj rośnie codziennie. Może ktoś coś wie, słyszał, albo ma jakiś pomysł? Oczywiście jaja mają wszystkie potrzebne papiery, a kury są pod opieką weterynarza, więc posiadają wszystkie potrzebne papiery na sprzedaż detaliczną. Pozdrawiam Anna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    754

markety nieraz biorą jajka ale to cena hurtowa i jest niska niestety ale przy tej ilości to już musi być porządny rynek zbytu bo będzie średnio z 500 jaj dziennie. Trochę źle zrobiłaś bo mogłaś zbadać rynek zbytu. Ja od siebie podpowiem że jak masz gdzieś niedaleko większe miasto i dużą renomowaną restaurację to możesz też tam uderzyć bo na pewno kupują również jajka. Mój szwagier jest menadżerem w Gdańsku restauracji Geslera to mówił że u nich 200 dziennie jaj schodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Staszek720
      Witam
      Chciałbym się zapytać o najlepsze rasy kur niosek
      które znosiłyby jaknajwięcej jaj.
      Obecnie mam 70-80 sztuk kur i ok. 20 jajek dziennie, to według mnie
      jest trochę mało szczególnie w tym okresie. Rasy nieznam którą mam
      ale zawsze kupuje w w okolicach maja kurki-1-dno dniowe.
      Czytam na forum że u niektórych osób , kury się niosą " wspaniale"
      -moje kurki mają jak w "Raju" Lecz nie okazują za bardzo wdzięczności
      -dostają pszenicę,pszenżyto,kukurydzę śrutę, ziemniaki, od wiosny do
      póżnej jesieni mają naokrągło zielonkę; trawę, codziennie świeże pokrzywy
      im dostarczam,a w okresie zimowym suszoną pokrzywę, również mają
      miejsce do biegania, grzebania itp.
      Mam więc prośbę do osób które znają się dobrze na tych sprawach o
      odpowiedż , jakiej rasy szukać ażeby wysyp jaj dziennie był jaknajwiększy
      i jak wogóle karmić taką rasę ( jak z paszą ) i wogóle.
      Zastanawiałem się nad Zielononóżkami ale z tego co czytam to chyba
      muszę zrezygnować.

      Pozdrawiam
    • Przez PolskaMocUrsus
      http://olx.pl/oferta/jajka-zielononozki-czysta-rasa-CID757-ID94xqH.html#82d9a89dcf -Wszystko jak w temacie, udzielę każdej odpowiedzi  
    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj