Skocz do zawartości




Reklama



Podłaczenie dwóch rozdzielaczy hydraulicznych

podlaczenie dwoch rozdzielaczy hydraulicznych

  • Dodaj odpowiedź
45 odpowiedzi na ten temat

#1 jedrysekjarek

jedrysekjarek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 wrzesień 2013 - 13:03

Witam wszystkich

Zakupiłem 2 rozdzielacze hydrauliczne monoblokowe. Myślałem ze wystarczy podłączyć je szeregowo ale się myliłem. Rozdzielacze maja wejścia oznaczone literami N ,  T ,  P.  I podobno trzeba cos wkrecic w litere N ale nie wiem co i jak . Moze ktos to juz robił i mi pomoze. Dowiedziałem sie tez ze z kazdego rozdzielacza musi byc osobny waz do zbiornika

#2 wlatcakomaruf

wlatcakomaruf

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 89 postów
  • 13372204
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 01 grudzień 2013 - 18:46

Witam, czy problem został rozwiązany?

#3 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 01 grudzień 2013 - 22:05

Zasilanie doprowadzasz do pierwszego rozdzielacza do wejścia P, z wyjścia N pierwszego rozdzielacza prowadzisz przewód zasilający za pomocą tulei ciśnieniowej do drugiego rozdzielacza do wejścia P, z obu rozdzielaczy z wyjść T doprowadzasz powrót do zbiornika.

Nazwy "nowy" i "stary" zastąp kolejnością pierwszy i drugi.

schemat.png
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#4 wlatcakomaruf

wlatcakomaruf

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 89 postów
  • 13372204
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 02 grudzień 2013 - 18:13

@Marcin91 A kojarzysz może rozdzielacz GALTECH Q45 dwusekcyjny o wyjściach P,T,A,B i FG? Wyjście FG jest umieszczone na przeciwko zaworu bezpieczeństwa. Do czego może ono służyć? Zdjęcia w linku:
https://plus.google....152468745215753

#5 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 02 grudzień 2013 - 18:26

A masz w tym rozdzielaczu wyjście N na zasilenie kolejnego rozdzielacza? Bo ja nie widzę tego. Ten rozdzielacz jest przystosowany do podłączenia szeregowego?

-- edit --

Z ciekawości poszukałem i w rozdzielaczu powinieneś mieć wyjście Lc ono pozwala na podłączenie kolejnego rozdzielacza, śruba w FG się po prostu wykręca? Ma coś charakterystycznego?
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#6 krol9

krol9

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 95 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koło Wielkopolska
  • Zainteresowania:Technika rolnicza, motoryzacja

Napisany 02 grudzień 2013 - 19:06

P- zasilanie
T-powrót (do zbiornika lub kolejny rozdzielacz szeregowo)
Pary A B- odbiornik zasilany (siłownik, silnik)
FG- powrót z zaworu przeciążeniowego , do zbiornika

#7 wlatcakomaruf

wlatcakomaruf

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 89 postów
  • 13372204
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 02 grudzień 2013 - 19:47

@Marcin91 Widziałem właśnie w katalogach, że najlepiej byłoby gdyby było dodatkowe wyjście ale ten tego nie ma, ma jedynie jakby po 2 wyjścia P i T.
@krol9 Dzięki za objasnienie do czego służy FG. Co do T- kolejny rozdzielacz, ale w katalogach przy podobnych rozdzielaczach tej fimy jest napisane, że max obciążenie gałęzi powrotnej T to 25bar. Chociaż szczerze pisząc rozdzielacz jest masywny i myślę, że można podłączyć go szeregowo w układ hydrauliczny ciągnika, w moim przypadku wladimirca.
Pytanie tylko czy lepiej normalnie między pompę a rozdzielacz, czy "na 3 węże"...?

Edytowany przez wlatcakomaruf, 02 grudzień 2013 - 19:50.


#8 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 13 grudzień 2013 - 13:18

Na 3 węże tzn. o co Ci chodzi? Jeżeli masz już jeden rozdzielacz i chcesz podłączyć kolejny to możesz podłączyć je szeregowo w sposób jaki przedstawia schemat wrzucony przeze mnie w poprzednim poście. Nie wiem jakie ciśnienie generuje pompa w tym ciągniku, więc musiałbyś zmierzyć, a potem ustawić zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu żeby nic tam nie rozsadziło.
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#9 wlatcakomaruf

wlatcakomaruf

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 89 postów
  • 13372204
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 13 grudzień 2013 - 18:59

Chodzi mi właśnie o taki schemat jak narysowałeś. Jest jeszcze możliwość podłączenia bez tulei ciśnieniowej i wtedy masz 2 węże ale do tego musi być przystosowany rozdzielacz. W moim przypadku, gdzie nie znam dokładnych danych rozdzielacza bezpieczniej jest podłączyć na 3 węże z tuleją ciśnieniową. Zawór mam ustawiony na 130bar.

#10 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 13 grudzień 2013 - 20:11

Bez tulei nie wiem jak podłączyć rozdzielacze, bo podłączając rozdzielacze jeden za drugim i powrót tylko z drugiego rozdzielacza to podczas jego używania mogłoby uszkodzić pierwszy, bo olej z niego nie miałby gdzie uciec.
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#11 macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1039 postów

Napisany 13 grudzień 2013 - 20:24

@Marcin91 czyli twierdzisz że takie połączenie nie ma sensu?! :huh:  http://www.agrofoto....-ursusie-c-335/

#12 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 13 grudzień 2013 - 20:41

Jeżeli rozdzielacz wytrzymuje powiedzmy 250 bar, a w ciapku masz max nie wiem ile, ale na pewno mniej, to wytrzyma. Kwestia teraz tego czy możesz korzystać z 2 rozdzielaczy na raz? Powiesz pewnie, że nie masz potrzeby korzystać z 2 na raz. Zresztą tu nie widzę dokładnie jak to jest podłączone, do czego służy ten pierwszy rozdzielacz przy błotniku.
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#13 macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1039 postów

Napisany 13 grudzień 2013 - 20:51

Jakbyś się orientował to nie ma możliwości działania dwóch rozdzielaczy na raz bez dzielnika strumienia (chyba że jedna z sekcji podczas działania będzie powodować powrót oleju z siłownika wtedy będzie zasilać drugi rozdzielacz)

Rozdzielacz od 330 jest gorszy więc jest podłączony jako drugi w kolejności i do tego końcowy powrót oleju z obiegu przechodzi swobodnie w miejscu rączki, bo odwrotne połączenie powoduje wyciek oleju z dzwigni

Edytowany przez macin87, 13 grudzień 2013 - 20:53.


#14 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 13 grudzień 2013 - 20:57

Wyciek oleju występuje wtedy jak używasz tego drugiego rozdzielacza mam rozumieć?
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#15 macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1039 postów

Napisany 13 grudzień 2013 - 21:01

Wyciek nie występuje bo jest dobrze podłączone ;) ale gdyby było odwrotnie to tak wyciek występowałby jeżeli byłoby użyte wyższe ciśnienie ale to tylko wada wynikająca z budowy rozdzielacza do c330

#16 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 13 grudzień 2013 - 21:09

Rozumiem. Pytam, bo się zastanawiam co by się stało gdyby rozdzielacze były podłączone szeregowo bezpośrednio jeden za drugim z jednym powrotem za drugim rozdzielaczem, podczas gdy użyjemy drugiego rozdzielacza i on zakończy swoją pracę powiedzmy na wysunięciu siłownika, gdzie się podzieje olej? Powrotem nie poleci, bo dźwignia jest zablokowana w pozycję wysuwu, a w siłownik nie pójdzie, bo jest na max wysunięty? Przyjmuję to hipotetycznie, bo podejrzewam, że te rozdzielacze spokojnie wytrzymują ciśnienie panujące w układzie C-330, ale wtedy w takiej instalacji ciśnienie rośnie i co się dzieje z pierwszym rozdzielaczem, z którego olej nie ma gdzie uciec - przepływ się blokuje.

Ja do Zetora zakładałem dodatkowy rozdzielacz, ale podłączałem go przez tuleję ciśnieniową i z obu rozdzielaczy jest powrót, więc tam przepływ się nie blokuje.
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

#17 macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1039 postów

Napisany 13 grudzień 2013 - 21:21

Każdy układ jest zabezpieczony zaworem w przypadku c330 układ jest zabezpieczony przed pompą więc upuści do skrzyni. Dobrze że poruszyłeś tą sprawę bo podłączając dwa rozdzielacze gdzie jeden jest bez zaworu zwrotnego (jak jest w c330) trzeba przed rozdzielaczami dać osobno zawór zwrotny. Ale to jest jedyny rozdzielacz jednosekcyjny do c330 gdzie nie ma zabezpieczenia (dodatkowo co nie widać na zdjęciu przerobiony jest na rozdzielacz typu PTN by odciążyć układ podczas opuszczania)

Jeżeli jednak użyjesz rozdzielaczy które maja zawór upustowy jak w przypadku mf255 nie ma z tym problemu bo przecież zwór upuści ten olej do przewodu powrotnego

Edytowany przez macin87, 13 grudzień 2013 - 21:25.


#18 petraz

petraz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 17 grudzień 2013 - 23:31

Witam, jestem tu nowy i mam pytanie - co to jest "tuleja ciśnieniowa" którą należy zastosować do podłączenia drugiego rozdzielacza. Muszę w swoim traktorku, kubocie dołożyć drugi rozdzielacz do sterowania siłownikiem skrzyni ładunkowej. Mam podłączony przedni pług do śniegu na dwa siłowniki i z jednego siłownika poprzez trójniki pobrane jest zasilanie siłownika skrzyni - efekt jest taki, że gdy podłączone są oba na raz działają jednocześnie. Bardzo to nie wygodne i denerwujące. Rozważam parę rozwiązań i nie wiem które wybrać;
1. dodatkowy rozdzielacz podłączony szeregowo
2. zamiana 2-sekcyjnego na 3-sekcyjny
3. montaż dzielnika elektrozaworu tzw. 3-sekcja ( 2-wejścia = 4-wyjścia )
Koszt jest prawie taki sam, no chyba żebym sprzedał 2-sekcyjny /prawie nówkę/ to drugie rozwiązanie byłoby najlepsze.
Pozdrawiam

#19 Marcin91

Marcin91

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1226 postów
  • 9378963
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, amatorsko fotografia i nagrywanie filmów

Napisany 18 grudzień 2013 - 00:19

Tuleja ciśnieniowa jest to element, który montuje się w pierwszym rozdzielaczu umożliwiający doprowadzenie zasilania kolejnego rozdzielacza pod warunkiem, że rozdzielacz, który posiadasz posiada takie wyjście do zamontowania tulei. Policz sobie dokładniej koszty każdego ze sposobów rozwiązania tego problemu, bo tak jak opisałeś rozumiem, że potrzebna jest Ci po prostu dodatkowa sekcja?
Mój kanał YouTube: MarcinExplorer
Moja galeria: AgroFoto

AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#20 petraz

petraz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 18 grudzień 2013 - 19:59

Tak dokładnie, potrzebuję trzeciej sekcji bo monter który montował mi pług do śniegu oraz tylne wyjścia na skrzynie ładunkowo/ kiprującą podłączył mi pod jedną sekcję czyli dzwignię, sterowanie skrzynią  i le/prawo pługa. Prościej mówiąc dał trójniki na przewodach do siłowników i mając podłączone oba narzędzia działają jednocześnie - paranoja. Żeby nie konieczność podłączenia powrotów od każdego rozdzielacza postawił bym na montaż dodatkowego, jednak teraz jestem zdecydowany chyba na 3- sekcyjny i od sprzedaż tego 2-sekcyjnego. Straszna robi się "choinka" z tej instalacji.
Dzięki za poradę.
rolnik amator



Dodaj odpowiedź



  



Zobacz także