Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka


4 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Rolnik1111

Rolnik1111

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów

Napisany 17 sierpień 2013 - 19:15

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Witam
Co myślicie śrucie z roślin strączkowych?

http://www.podrb.pl/...-strczkowe.html

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Dzisiaj, 20:25
  •  

#2 Share leghorn leghorn

leghorn
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 18 sierpień 2013 - 08:55

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Wbrew temu co piszą w artykule strączkowe są zawodne w plonowaniu, maja subs. antyżywieniowe i są drogie. Dla przykładu groch kosztuje 1200 zł/t przy 21% białka to cena 1 kg białka wynosi 5,71 zł, zaś śr. sojowa: cena 2200 zł, białko 42%, cena 1 kg białka to 5,23 zł. poza tym strączkowe są bardziej podatne na rozkład w żwaczu, a i pewnie strawność jelitową mają mniejszą. O wiele tańszym rozwiązaniem jest robienie kiszonek np. z lucerny (dotyczy bydła). Co do świń to nie wolno im dawać łubinów (alkaloidy), bobik w niewielkich ilościach, groch można ale należy zachować umiar. Prosiętom czy warchlakom odradzałbym podawanie jakichkolwiek strączkowych.

#3 Share Rolnik1111

Rolnik1111

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów

Napisany 05 październik 2013 - 08:24

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka A który z łubinów jest najlepszy na pasze?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Dzisiaj, 20:25
  •  

#4 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 05 październik 2013 - 15:30

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Żółty ma najwięcej białka, ale plon najlepszy z wąskolistnego.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Dzisiaj, 20:25
  •  

#5 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 05 październik 2013 - 17:15

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka Czasem wystarczy trochę poszukać w necie i parę ciekawych artykułów można znaleźć
http://www.wodr.pozn...mponent&print=1
http://www.jard.edu....b/11_1_2002.pdf

Podobne tematy straczkowe zywieniu bydla zodlo bialka