Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z uruchomieniem MTZ 82


30 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Glodzilla

Glodzilla

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 25 maj 2013 - 15:43

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Witam mam taki mały problem z odpalaniem mtz mam akumulatory z ciężarówki nowy rozrusznik szybkoobortowy a mimo wszystko ciagnik nie chce odpalać z rozrusznika . Tak jak by akumulatory zaraz słabły prubowałem też od drugiego ciągnika odpalać na kable i ten sam efekt . Na zapych bali bez problem pociagne go z 1m i już ciągnik pracuje

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z uruchomieniem MTZ 82 Dzisiaj, 00:04
  •  

#2 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 25 maj 2013 - 16:45

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Jakie napięcie jest na rozruszniku podczas rozruchu?

#3 Share piwex16

piwex16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tczyca
  • Zainteresowania:pasja Rolnictwo i oczywiście to tez praca :)

Napisany 25 maj 2013 - 16:46

Problem z uruchomieniem MTZ 82 wtryski do wymiany


I już zarobiłeś +1 punkt za bezsensowne porady.

Edytowany przez Elektrotechnik, 25 maj 2013 - 19:31.

Miłość :P

#4 Share Glodzilla

Glodzilla

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 25 maj 2013 - 17:54

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Napiecie 12v .
Wtryski odpadają tu ewidentnie brakuje prądu ale żeby za drugiego ciągnika tez na kable nie dał rady

#5 Share new_profil_luki21

new_profil_luki21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, elektronika, metaloplastyka

Napisany 25 maj 2013 - 18:39

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Ja bym zaczął od sprawdzenia połączeń elektrycznych na drodze aku- masa i aku rozrusznik. Stawiam na ten problem. Co do odpalania za pomocą przewodów to nie ma co się tym sugerować że nie chciał zapalić bo żeby cokolwiek robić trzeba mieć na prawdę porządne przewody "grubości palca".

KPK KUMURUN TEAM

 


#6 Share jonkszi

jonkszi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 850 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opatów, Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:KPK KUMURUN,, Gniotsa nie złamiotsa"
    Technika rolnicza i nie tylko.

Napisany 25 maj 2013 - 18:59

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Panowie mam podobny problem dzisiaj czy wczoraj(jak jest tak troszke zimniej jest powiedzmy 10 stopni na +(nie mówie już o mrozie) i nie chce zajarać jak jest gorąc bez problemu zapala wtryski nowe dobry mechanik ustawiał, rozrusznik kręci ale nie ma siły go odpalić też prosiłbym o rade(mam rozrusznik szybkoobrotowy bateria 120 ah kabel od baterii do rozrusznika ma 12mm grubości nawet jak się baterie podładuje to jeszcze nie może zapalić. Co to może być

#7 Share Glodzilla

Glodzilla

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 25 maj 2013 - 19:30

Problem z uruchomieniem MTZ 82 No to wiadomo że kabelkami nie odpalam tylko mam porządne kable do zapalania samochodów cieżarowych .
Na kable krótko - do masy gdzie kolwiek plus ro rozrusznika i nie ma siły odpalić kręci kręci i nic taki sam objaw jak jonkszi opisuje .
Jonkszi masz rozrusznika na 12 czy 24 ?

#8 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 25 maj 2013 - 19:35

Problem z uruchomieniem MTZ 82

Napiecie 12v .

W 12V na pewno nie uwierzę. Choćbyś miał akumulatory o pojemności 5000Ah to i tak spadnie do 10V. Zmierz jeszcze raz. I zmierz też prąd pobierany przez rozrusznik.

#9 Share tespis17

tespis17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 596 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 maj 2013 - 19:50

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Pewnie klemy się grzeją??? Zwarcie Ci się robi. Popraw masę!!!!!!!!

#10 Share new_profil_luki21

new_profil_luki21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, elektronika, metaloplastyka

Napisany 25 maj 2013 - 19:52

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Wątpię żeby miał czym zmierzyć prąd rozrusznika. 12V nie ma na bank na rozruszniku podczas odpalania. Na dobrych aku będzie trochę więcej niż 12 ale spadek napięcie na rozruszniku będzie też spory.

KPK KUMURUN TEAM

 


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z uruchomieniem MTZ 82 Dzisiaj, 00:04
  •  

#11 Share jonkszi

jonkszi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 850 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opatów, Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:KPK KUMURUN,, Gniotsa nie złamiotsa"
    Technika rolnicza i nie tylko.

Napisany 25 maj 2013 - 19:53

Problem z uruchomieniem MTZ 82 12 v piszę na baterii nie mierzyłem ale jest w ładny dzień podchodzę i pyk i trach pali a deszcz leje cały dzien robi sie zimniej ale z 10st jest i nie chce mowie bateria podładowałem parę h i nic.
Może cos z pompą słaba kompresja bo nic z nią jeszcze nie robiłem.

Edytowany przez jonkszi, 25 maj 2013 - 20:01.


#12 Share Tomekk1973

Tomekk1973

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 63 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pomorskie

Napisany 25 maj 2013 - 20:35

Problem z uruchomieniem MTZ 82 miałem taki sam problem przy ciągniku Escort 450 ,gdy był ciepły silnik palił na dotyk,gdy się ochłodziło odpalenie było utrudnione lub niemożliwe.Elektryk sprawdził rozrusznik ipowiedział że jest dobry.Po założeniu okazało się że też nie kręci tak jak powinien.W końcu okazało się ,że rozrusznik był nadpalony i przy rozruchu zimnego silnika brał tyle prądu że akumulator siadał.Kupiłem nowy rozrusznik szybkoobrotowy imam spokój już 4 rok,a akumulator mam 5 letni od busa kupiony na złomowisku.

#13 Share new_profil_luki21

new_profil_luki21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, elektronika, metaloplastyka

Napisany 25 maj 2013 - 20:36

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Miałem na myśli @Glodzille. A co do Ciebie to nie patrz na to co jest napisane na aku. Musisz szukać przyczyny raczej nie po stronie układu paliwowego tam nie ma ciepło - zimno przecież mrozów nie ma.

KPK KUMURUN TEAM

 


#14 Share Glodzilla

Glodzilla

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 25 maj 2013 - 22:29

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Panowie nowy rozrusznik dzisiaj kupiłem wiec nie możliwe że jest już rozwalony

#15 Share tespis17

tespis17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 596 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 maj 2013 - 07:48

Problem z uruchomieniem MTZ 82 @godzilla
Na pisz czy podczas kręcenia robi się gorący wyłącznik masy.
Nadal stawiam na masę, wyłącznik masy lub rozrusznik jak przykręcałeś "+" to obróciłeś śrubę w automacie.
Rozrusznik najłatwiej sprawdzić wymontowując i na krótko.
Wątpię żeby były coś w silniku chyba że Ci coś stuka lub dymi.

#16 Share new_profil_luki21

new_profil_luki21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, elektronika, metaloplastyka

Napisany 26 maj 2013 - 08:28

Problem z uruchomieniem MTZ 82 To wszystko poznasz po jakości kręcenia. Przecież widać czy jest moc. Sprawdź plecionkę łączącą kabinę z tylnym mostem no chyba że masz już inne połączenie masy.

KPK KUMURUN TEAM

 


#17 Share Glodzilla

Glodzilla

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów

Napisany 26 maj 2013 - 10:42

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Zrobiłem odpala pięknie . nie miałem podłaczonej masy (plecionki) która łaczy kabine z mostem tylnim . Podłączyłem akumulator na klemy tak jak powinień być bez kabli rozruchowych . Podłaczyłem elektryke na stacyjke żeby nie odpalał na kabelek przykręcony do rozrusznika i kręci teraz jak szalony rozrusznik ciągnik pali bez problemowo . Tearz trudno powiedzieć czy była to wina tej plecionki z tyłu że nie była podłaczona

#18 Share new_profil_luki21

new_profil_luki21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, elektronika, metaloplastyka

Napisany 26 maj 2013 - 11:39

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Oczywiście ża tak a jak inaczej masa ma przejść na blok silnika jak nie po plecionce. Jak nie ma plecionki to wtedy idzie tylko po śrubach mocujących kabinę a tam nie ma dobrego połączenia bo to wszystko pracuje.

KPK KUMURUN TEAM

 


#19 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 26 maj 2013 - 12:03

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Też miałem taki problem, założyłem inny wyłącznik masy, bodajże od c385, a kabel masowy dałem bezpośrednio do korpusu tylnego mostu, omijając tę plecionkę. Teraz pali bez problemu.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z uruchomieniem MTZ 82 Dzisiaj, 00:04
  •  

#20 Share tespis17

tespis17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 596 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 maj 2013 - 17:42

Problem z uruchomieniem MTZ 82 Na pewno była to wina plecionki i słabej masy.
Ja akumulator dałem pod schody kabiny i kable bardzo krótkie do masa do śruby rozrusznika a + do rozrusznika.
Jest tam dużo miejsca a po drugie łatwo naładować akumulator.

Edytowany przez tespis17, 26 maj 2013 - 17:44.



Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy uruchomieniem