Skocz do zawartości

Zdjęcie

elektronika-problem z półbiegami


24 odpowiedzi na ten temat

#1 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 maj 2013 - 20:25

elektronika-problem z półbiegami Witajcie,mam następujący problem mój Case JX100U 2003r jeździ tylko na półbiegach tzn.żółwiu którego to symbol świeci się na desce rozdzielczej naciskanie przycisku od zająca nic nie daje,żadnej reakcji i w związku z tym potrzebuje kumatego gościa z okolic Siedlec co by podjechał do mnie w tej sprawie,bo na serwis chyba nie mam co liczyć zgłosiłem problem 2 tygodnie temu a mój Case nadal stoi w garażu bez żadnej diagnozy.Dzięki

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
elektronika-problem z półbiegami Dzisiaj, 03:23
  •  

#2 Share woytek

woytek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 19 maj 2013 - 21:00

elektronika-problem z półbiegami Kiedyś w NH TL100 miałem taki sam problem i przyczyną był przetarty kabel na łączeniu dziwigni z podłogą. Także sprawdź, może u Ciebie jest to samo, a naprawa jest raczej prosta.

#3 Share maslak88

maslak88

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 86 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 20 maj 2013 - 07:26

elektronika-problem z półbiegami Ja w Deutz Agrofarm miałem tak samo - przyczyną był przetarty kabel przy podłodze.

#4 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 maj 2013 - 12:45

elektronika-problem z półbiegami Dzięki chłopaki,ale to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem i jest ok. więc chyba jednak jakiś fachowiec by się przydał.

#5 Share locke

locke

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:rolnictwo,mechanika,elektryka,elektronika

Napisany 20 maj 2013 - 18:07

elektronika-problem z półbiegami zobacz najpierw bezpiecznik, później przełącznik, elektromagnes i dojdziesz do celu.
Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

#6 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 maj 2013 - 09:35

elektronika-problem z półbiegami no tak,tylko że aż takiej wiedzy nie posiadam który to bezpiecznik,sprawdziłem w skrzynce pod kierownicą wszystkie są ok.,gdzie jest przekaźnik a tym bardziej elektromagnes gdyby ktoś mógł mi to opisac będę wdzięczny.Dzięki

#7 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 22 maj 2013 - 07:22

elektronika-problem z półbiegami Zrób zdjęcia skrzyni biegów i mostu z obu stron, to może Ci coś podpowiem, bo nie pamiętam jak tam jest w tym roczniku. Ale generalnie w tych ciągnikach półbiegi są zrealizowane na przekładniach planetarnych sterowanych hydraulicznie i nie koniecznie musi to być awaria elektryczna. Mogły się po prostu skończyć taśmy.

#8 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 maj 2013 - 08:47

elektronika-problem z półbiegami Witam,ciągnik jest taki http://tablica.pl/of...html#674846a3f4 i wygląda na raczej mały przebieg dlatego założyłem sobie że jest to problem elektroniczny no ale wszystko jest możliwe,co do fotek będzie to trudne bo z jednej strony jest zbiornik paliwa a z drugiej zbiornik pneumatyki i nic nie będzie widac,powiem tylko że położyłem się wczoraj pod niego i na wysokości schodków od kabiny z lewej strony tuż za zbiornikiem paliwa są elektromagnesy chyba 4 sztuki i do każdego idzie osobny przewód ale nie ma w nich prądu,jeżli się oriętujesz to napisz jak idą kable poczowszy od przycisków chodzi o to gdzie są podłączone w pierwszej kolejności np.przyciski-komputer-bezpiecznik-przekażnik-elektromagnes a może kolejnośc jest inna?

Edytowany przez KOSTEK12, 22 maj 2013 - 08:52.


#9 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 22 maj 2013 - 12:58

elektronika-problem z półbiegami Nie mogę znaleźć schematu do tego wynalazku, więc Ci nie powiem jak tam jest to rozwiązane. Musisz po kolei przedzwonić przewody od przycisków i od elektrozaworów i wszystkiego się dowiesz. Są tam jakieś kontrolki błędów czy coś w tym stylu? Jeżeli nie to nie ma żadnego komputera. Ale tak jak napisałem przedzwoń przewód po przewodzie i wszystko będzie jasne. Innej rady nie ma.

#10 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 maj 2013 - 20:20

elektronika-problem z półbiegami kontrolka błędu jest ale nic nie pokazuje,już doszedłem które elektromagnesy sterują półbiegami i tu moje pytanie jaki prąd powinien do nich dochodzić,bo na pewno nie 12v

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
elektronika-problem z półbiegami Dzisiaj, 03:23
  •  

#11 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 24 maj 2013 - 09:22

elektronika-problem z półbiegami Po pierwsze jednostką prądu jest amper (A), a po drugie skąd wiesz, że nie ma tam być 12V? Na pewno jest 12V, tylko może być sterowanie PWM, a do tego multimetr Ci już nie wystarczy.

#12 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 maj 2013 - 12:27

elektronika-problem z półbiegami no i tu się moja wiedza kończy,zupełnie nie wiem o czym piszesz-sterowanie PWM-dla mnie to czarna magia,ale doszedłem że te elektromagnesy przód-tył przy przełączaniu dźwignią się odzywają tzn.słychac jak cykają a te od półbiegów nic a nic,dlatego myślę że jest błąd w sterowaniu. Dzięki ci za pomoc.

Edytowany przez KOSTEK12, 24 maj 2013 - 12:35.


#13 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 24 maj 2013 - 12:34

elektronika-problem z półbiegami Jeżeli chcesz z okolic Siedlec to skontaktuj się z Mariuszem http://www.agrofoto....52-mariuszzdun/

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


#14 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 24 maj 2013 - 13:45

elektronika-problem z półbiegami PWM to jest sterownie szerokością impulsu. Chodzi o to, że na cewkę podawany jest przebieg prostokątny o zmiennym wypełnieniu, przez co uzyskuje się łagodne załączanie zaworu. Ale Ty możesz sprawdzić zawory przykładając napięcie stałe bezpośrednio do cewki, uprzednio odłączając sterowanie. Zobaczysz czy zawory działają.

#15 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 maj 2013 - 18:28

elektronika-problem z półbiegami zawory działają,ciągnik po odłączeniu przewodu od cewki żółwia przerzuca na zająca i jeździ szybciej,czyli skrzynia ok. jest jakiś problem ze sterowaniem,mierząc zwykłym miernikiem napięcie w przewodach dochodzących do zaworów wychodzi że jest 0,12V na żółwiu oraz zającu,natomiast w przewodach od jazdy przód-tył na luzie jest 0,09V a włączając odpowiednio kierunek jazdy wzrasta do 0,12V czyli wniosek że w tych od półbiegów cały czas jest taki sam prąd,trochę to podejrzane

#16 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 26 maj 2013 - 19:19

elektronika-problem z półbiegami Coś ściemniasz. Żadna cewka nie ruszy przy takim napięciu. Chyba, że są sterowane prądowo. Zmierz rezystancję tych cewek.

#17 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3925 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 26 maj 2013 - 21:37

elektronika-problem z półbiegami

zawory działają,ciągnik po odłączeniu przewodu od cewki żółwia przerzuca na zająca i jeździ szybciej,czyli skrzynia ok. jest jakiś problem ze sterowaniem,mierząc zwykłym miernikiem napięcie w przewodach dochodzących do zaworów wychodzi że jest 0,12V na żółwiu oraz zającu,natomiast w przewodach od jazdy przód-tył na luzie jest 0,09V a włączając odpowiednio kierunek jazdy wzrasta do 0,12V czyli wniosek że w tych od półbiegów cały czas jest taki sam prąd,trochę to podejrzane


Miernik masz ustawiony na AC czy DC ?
Bo aby pomiar był prawidłowy musi być ustawione na DC, z tego co piszesz to wina leży po stronie instalacji jak wspominał już kolega powyżej.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#18 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 maj 2013 - 08:54

elektronika-problem z półbiegami miernik był ustawiony na DC sam byłem zdziwiony tym pomiarem i dlatego na tym samym ustawieniu miernika zmierzyłem akumulator wynik był 12,8V , a co ściemniania to byłoby to trochę dziwne abym sam sobie szkodził i próbował was wprowadzić w błąd

#19 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 27 maj 2013 - 13:33

elektronika-problem z półbiegami Zmierzyłeś rezystancje tych cewek? Zmierz jeszcze prąd jaki pobierają jak są włączone i wyłączone.


Edit: Teraz przedzwoń przewody od cewek i będziesz wiedział gdzie są podłączone. I tak szukając przewód po przewodzie znajdziesz przyczynę.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
elektronika-problem z półbiegami Dzisiaj, 03:23
  •  

#20 Share KOSTEK12

KOSTEK12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 maj 2013 - 09:40

elektronika-problem z półbiegami nie wiem czy dobrze zmierzyłem ale przestawiwjąc miernik na om wyszło 10 a w przewodach po podłaczeniu do cewek w ogóle nie ma prądu

Podobne tematy elektronika polbiegami