Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla królików


1747 odpowiedzi na ten temat

#381 Share endrju00711

endrju00711

    Rolnik - Lotnik :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 853 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska , powiat Grodziski

Napisany 07 marzec 2009 - 09:36

Hodowla królików Siemka, jeszcze raz, mam jeszcze jedno pytanko, a więc siatka jak by mnie interesowała ma tylko 100 cm wysokości, teraz chcąc ją wkopać 30 cm w ziemie to nad ziemią zostanie raptem 70 cm, na moje to za mało, i króliki mogą sobie przeskakiwać. Co mam zrobić, mam trzy wyjścia :

1. Po pierwsze mogę wkopać tą siatkę http://www.hodowlany...wanizowana.html
na 30 cm w ziemie i zwiększyć jej wysokość tą : http://www.hodowlany...o_25x25_cm.html o następne długie kawałki pocięte po 30 cm

2. Po drugie mogę wykorzystać tą siatkę http://www.hodowlany...wanizowana.html i oszczędzić trochę na długości, i tą pociąć na kawałki, i podwyższyć o 30 cm. Jest to najdroższy sposób, więc nie uśmiecha mi się, no ale jeśli będzie lepiej się sprawowała od tej szmacianej to może jeszcze trochę kasy bym oszczędził :P
ó
3. Po trzecie to myślałem zastosować stare płyty eternitowe, które zostały po rozbiórce starego budynku, dziś dokładnie pujde policzyć na jaką długość ogrodzenia by mi wystarczyły, i wkopał bym na 30 cm w ziemie kawałki płyt eternitowych, a na górę siatkę http://www.hodowlany...wanizowana.html

Ogólnie to wczoraj mierzyłem wszystko w sadzie co i jak, docelowa szerokość wybiegu będzie miała 15 metrów, długość zależy, ale od 25 do 30 m, ale z możliwością przedłużenia do 50 metrów dł. Cały wybieg będzie podzielony co naj mniej na dwa sektory, docelowo na cztery, na samym środku będzie ustawiona tzw. budka dla nich o powierzchni 5 x 5, będzie składała się z czterech poziomów ( do każdego sektora wybiegu będzie jedno piętro :P ) Co o tym myślicie ?? Pomysł zaczyna nabierać pierwotnych kształtów, na razie zbieram fundusze na stado podstawowe i na cały wybieg :P Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

EDIT : A ostatnio znalazłem baaardzo ciekawy artykuł pisany przez hodowcę, ten pan zastosował taką samą siatkę jaką ja chciałem od początku, z tego co tam pisze to super sprawa, życzę miłej lekturki :) http://srokacz.pl/52...m_krolikow.html

Edytowany przez andrzej2110, 07 marzec 2009 - 13:38.
ort i inne


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hodowla królików Dzisiaj, 11:24
  •  

#382 Share wojciechu

wojciechu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Partyzancka Kolonia

Napisany 07 marzec 2009 - 11:35

Hodowla królików Witam.
Przeczytałem twojego posta i artykuł o królikach hodowanych na wybiegu. Myślę, że wystarczyłaby sama siatka. Ewentualnie możesz coś od spodu zrobić (coś na wzór tych płyt plastikowych u tego gościa). Wybieg masz dość duży więc nie króliki powinny próbować kopać tunelów pod siatką.
hoduję króliki

#383 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 09 marzec 2009 - 20:53

Hodowla królików Dziś, gdy przyszedłem do królików, zobaczyłem, że wykociła mi się samica-wszystkie młode porozrzucane po klatce, żadnego gniazda, żadnej sierści...

Myślałem, że młode nie żyją, ale jak się przypatrzyłem, to się ruszały (niestety, ja byłem przy królikach o 18.00, a ona zapewne wykociła się w nocy :P ), no to najpierw zabrałem samice z klatki i natargałem sierść, sam zrobiłem gniazdo i dałem tam małe (na 8 młodych, do gniazda dałem 6).

W związku z tym mam pytanie :P ...

Zrobiłem dobrze?

Jest jakaś szansa, że samica przyjmie młode?

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Hodowla królików Dzisiaj, 11:24
  •  

#384 Share wojciechu

wojciechu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Partyzancka Kolonia

Napisany 09 marzec 2009 - 21:22

Hodowla królików No chyba to jedno z najlepszych wyjść. A czy ta samica wykociła się w terminie? Może jakieś czynniki obce wywołały u niej zbyt wczesny wykot? Skoro nie nadarła puchu ani gazda nie zrobiła to może wystraszyła się czegoś i po prostu nie zdążyła zrobić gniazda?

A co z 2 małymi? Zdechły?
hoduję króliki

#385 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 09 marzec 2009 - 21:46

Hodowla królików Okociła się w dobrym terminie :P .

Nie wiem co się mogło stać, jeszcze nie miałem takiego przypadku :P . Jest to samica, która pierwszy raz się wykociła, więc to może dlatego.

Tak, 2 zdechły. Gdybym był w domu, to bym zaraz rano zrobił im gniazdo, a tak musiały leżeć do 18.00 i się wychłodziły.

#386 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 09 marzec 2009 - 22:44

Hodowla królików Nie ma co się dziwić skoro to był jej pierwszy miot. U mnie przy pierwszych różnie jest czasami porozrzucane są. Ale zazwyczaj normalnie w gnieździe.

P.S Napisz czy je przyjęła samica.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

#387 Share wueska

wueska

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 214 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wojsławice

Napisany 10 marzec 2009 - 08:06

Hodowla królików Ja kilka razy miałem taki przypadek że samica nie zrobiła gniazda, i tylko raz samica nie przyjęła małych, ale że te dwa wyrzuciłeś to nie dobrze bo one jeszcze mogły żyć, trzeba było je wziąć do domu i na czymś ciepłym ogrzać ja tak raz cały miot uratowałem a wszyscy mówili żeby nic nie robić bo i tak są już nieżywe, tylko nie trzeba grzać od razu mocno tylko stopniowo ja np najpierw trzymałem pod kurtką blisko ciała a dopiero potem na poduszce elektrycznej- nie mylić z krzesłem :)

#388 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 10 marzec 2009 - 21:12

Hodowla królików

Nie ma co się dziwić skoro to był jej pierwszy miot. U mnie przy pierwszych różnie jest czasami porozrzucane są. Ale zazwyczaj normalnie w gnieździe.

P.S Napisz czy je przyjęła samica.


Młode przeniosła gdzie indziej, ale w miejscu gdzie ja zrobiłem gniazdo, były 2 nieżywe. Za późno zrobiłem im to gniazdo, zbyt długo leżały porozrzucane po klatce :). Co zrobić, może coś wychowie, jeśli nie będzie trzeba kryć ponownie :) .

A można belga pokryć kalifornijskim?

#389 Share MFJD

MFJD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team

Napisany 11 marzec 2009 - 16:38

Hodowla królików Ja mam takie pytanko jak poznać kiedy samica ma ruje jak ona to ukazuje i na jakie okresy ona przypada.

Pytam bo jestem zainteresowany ich hodowlą.

#390 Share Krzysiek19

Krzysiek19

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisany 11 marzec 2009 - 16:44

Hodowla królików Dzisiaj kolejna samica urodziła mi młode :)
Ursus c-330 i MF 255
następca c 330 Renault Cergos :D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hodowla królików Dzisiaj, 11:24
  •  

#391 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 11 marzec 2009 - 19:48

Hodowla królików

Ja mam takie pytanko jak poznać kiedy samica ma ruje jak ona to ukazuje i na jakie okresy ona przypada.

Pytam bo jestem zainteresowany ich hodowlą.


Jeśli ją pogłaskasz, powinna się położyć :) .

Jednak nic z małych nie zostało...

Ponawiam swoje pytanie, można belga pokryć kalifornijskim :) ?

#392 Share wojciechu

wojciechu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Partyzancka Kolonia

Napisany 11 marzec 2009 - 20:13

Hodowla królików To znaczy że zdechły ci te młode?

Ruję to najlepiej sprawdzić puszczając samicę do samca :)

A czy można pokryć belga kalifornijskim?
Według mnie to można. Osobiście nie mam doświadczenia z takim krzyżowaniem ale wydaje mi się że można. A po co chcesz tak łączyć?
hoduję króliki

#393 Share dominik93

dominik93

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 11 marzec 2009 - 20:21

Hodowla królików Wczoraj się okociły 3 samice, razem mają 21 młodych.

#394 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 11 marzec 2009 - 21:37

Hodowla królików No to bardzo ładnie, jakiej rasy masz króliki?

To znaczy że zdechły ci te młode?

Ruję to najlepiej sprawdzić puszczając samicę do samca :)

A czy można pokryć belga kalifornijskim?
Według mnie to można. Osobiście nie mam doświadczenia z takim krzyżowaniem ale wydaje mi się że można. A po co chcesz tak łączyć?


Tak, zdechły.

Dlatego chce tak połączyć, bo nie mam jeszcze samca rasy belgijskiej, a szukać, jeździć, prosić-to nie dla mnie :) .

A że mam samca kalifornijskiego, to chciałbym nim ją pokryć :) :) .

#395 Share Franz

Franz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Niepruszewo
  • Zainteresowania:Motocykle, samochody, sprzęt rolniczy, mechanika, wędkarstwo.

Napisany 11 marzec 2009 - 23:04

Hodowla królików Ja też nie raz miałem przypadek nie zrobienia gniazda i porozrzucanych młodych. Zazwyczaj żywe młode układałem wtedy w jednym miejscu robiąc im prowizoryczne gniazdko. W większości przypadków samica przyjęła młode. No i u młodych samic to nic dziwnego że tak się może zachować.

Ja mam takie pytanko jak poznać kiedy samica ma ruje jak ona to ukazuje i na jakie okresy ona przypada.

Pytam bo jestem zainteresowany ich hodowlą.

Samica królika daje się pokryć praktycznie niezależnie od daty. Niewiele zdarza się dni gdy samica nie daje się pokryć. Wiadomo też że większa aktywność u samic jest wiosną niż zimą aczkolwiek to nie ma większego znaczenia. Można też poznać chcicę u samicy gdy ta potupuje nogą w podłogę klatki :)

Dlatego chce tak połączyć, bo nie mam jeszcze samca rasy belgijskiej, a szukać, jeździć, prosić-to nie dla mnie :) .

A że mam samca kalifornijskiego, to chciałbym nim ją pokryć :) :) .

Jak nie hodujesz królików rasowych to nie ma żadnego problemu na taką krzyżówkę. Sam robiłem w swojej hodowli różne krzyżówki rasowe.

#396 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 11 marzec 2009 - 23:10

Hodowla królików

A można belga pokryć kalifornijskim?



Możesz pokryć w takim układzie.
W drugą stronę raczej nie bo samica miała by problem z porodem.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

#397 Share sirKonrado

sirKonrado

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Cze-wy --> Kraków

Napisany 13 marzec 2009 - 12:25

Hodowla królików Siema mam takie pytanie (z ciekawości :) ) Ile według was trzeba by było hodować królików (samic) żeby można z tego wyżyć? :) Oczywiście chodzi mi o hodowle na mięso.

#398 Share zetor

zetor

    Moderator bez Pola... ;)

  • V.I.P.
  • rank
  • 1830 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 13 marzec 2009 - 15:12

Hodowla królików Z pewnością kilkadziesiąt i więcej, do tego rasowych które dają dużo mięsa i szybko rosną.

Nie ma piękniejszego dźwięku od ryku SW-400

A-Mount Alpha user


#399 Share wojciechu

wojciechu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Partyzancka Kolonia

Napisany 13 marzec 2009 - 18:14

Hodowla królików Nie wiem gdzie ale słyszałem czy czytałem że aby dobrze żyć z hodowli królików, to trzeba mieć około 200 matek i zapewnionego stałego odbiorcę i wtedy to kasa jakby z 50 krówek :)
hoduję króliki

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hodowla królików Dzisiaj, 11:24
  •  

#400 Share sirKonrado

sirKonrado

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Cze-wy --> Kraków

Napisany 13 marzec 2009 - 21:14

Hodowla królików no z 50 krówek mięsnych to by była teraz konkretna kaska :)

Podobne tematy krolik zjadl trutke szczury królik

Tylko na agroFakt.pl: O czym pamiętać, hodując króliki? zobacz »