Skocz do zawartości

Zdjęcie

Znaczniki


14 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 marzec 2013 - 20:43

Znaczniki Witam. W mojej Omedze chciałbym zrobić znaczniki składane do pionu. wiem że potrzebuję 2 krótkie siłowniki, ale nie wiem jak to podłączyć żeby to działało. siałem siewnikiem Monosem i tam były takie znaczniki, ale zastosowany był zawór który trzeba było przy każdym przerzucaniu znaczników przełączyć. da się to jakoś prościej zrobić żeby nie trzeba było zakładać żadnych zaworów? jak to jest zrobione np. w Polonezach albo innych siewnikach z Unii? bo widziałem że w Polonezie nie ma zaworu.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Znaczniki Dzisiaj, 17:53
  •  

#2 Share kris14

kris14

    Stary Kombinator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7069 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PWR

Napisany 20 marzec 2013 - 20:50

Znaczniki Siłowniki jednostronnego działania, opadają grawitacyjnie. Każdy zasilany jednym wężem, czyli masz 2 węże i podpinasz pod jedną sekcje rozdzielacza- kiedy jeden opuszcza, drugi się podnosi i tak na przemian.
Przy składaniu obydwóch do pionu, trzeba podniesiony zablokować żeby się nie opuścił i podnieść drugi i wio do domu.

Edytowany przez kris14, 20 marzec 2013 - 20:51.


#3 Share kamil16251290

kamil16251290

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 556 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grochówek/Kutno-woj. Łódzkie
  • Zainteresowania:Zachodnia technika rolnicza, majsterkowanie, udoskonalanie, jeżdżenie wszystkim co ma koła i silnik.

Napisany 20 marzec 2013 - 21:13

Znaczniki W Polonezie jest tylko zawór kierunkowy znaczniki-docisk redlic.
Dodatkowo znaczniki zabezpieczone są sprężyna przed gwałtownym opadnięciem.
Po za tym zawsze możesz zamówić sobie gotowe znaczniki u nas w sklepie hehe :P
Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Znaczniki Dzisiaj, 17:53
  •  

#4 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 20 marzec 2013 - 21:16

Znaczniki W Focusie jest zawór i siłowniki dwu stronego działanie. Jeden podnosi, jak skończy to drugi opuszcza.

#5 Share piotrjako

piotrjako

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siemiatycze

Napisany 20 marzec 2013 - 21:46

Znaczniki zobacz jak to jest zrobione w siewniku agromasz sr 300 ma on wykorzystane siłowniki dwustronnego działania. podłączasz np je w gniazda ursusa c-360 i operując dźwignią od hydrauliki podnoszenie "1 przyczepy" opuszcza się np prawy a przetawiając dźwignię na podnoszenie "drugiej przyczepy" podnosi się prawy do końca i wtedy zaczyna się opuszczać lewy i odwrotnie

#6 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 marzec 2013 - 21:57

Znaczniki tak jak pisze @kris było by najprościej zrobić tylko że sterowanie hydrauliką w 912 raczej na takie rozwiązanie nie pozwala bo jeśli przełączę na swobodne opadanie to opadną obydwa znaczniki bo ciśnienie wtedy spada w obydwóch gniazdach hydrauliki, trzeba by było zastosować jakiś zawór

a co jeśli bym miał siłowniki dwustronnego działania i połączył je razem trójnikami tylko zamienił "bieguny"? tak jak to jest np. w poziomowaniu hydraulicznym w ładowaczach czołowych. działało by to tak że pierwszy siłownik by opuszczał a drugi podnosił. zdałoby to egzamin?

a właśnie @kamil16251290 jakie są znaczniki w nowych siewnikach Gamma? jak tam to działa?

Edytowany przez Henius91, 20 marzec 2013 - 22:16.

"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#7 Share mariusz0209

mariusz0209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 231 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Żuromin

Napisany 20 marzec 2013 - 22:19

Znaczniki Zawsze możesz zastosować elektrozawór i wpiąć go w układ tak jak to działa w 3 sekcji w ładowaczu czołowym i miałbyś to sterowane przyciskiem z kabiny ciągnika. Wtedy mógłbyś zastosować siłowniki dwustronnego działania.

#8 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 marzec 2013 - 22:26

Znaczniki za duże koszty bo sam elektrozawór to dodatkowe 500 zł i za dużo zabawy z tym.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Znaczniki Dzisiaj, 17:53
  •  

#9 Share kamil16251290

kamil16251290

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 556 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grochówek/Kutno-woj. Łódzkie
  • Zainteresowania:Zachodnia technika rolnicza, majsterkowanie, udoskonalanie, jeżdżenie wszystkim co ma koła i silnik.

Napisany 20 marzec 2013 - 22:33

Znaczniki Gamma to obecnie duży i ciężki siewnik do qq i ma duże znaczniki ale schemat hydrauliki znaczników ma taki sam jak FS czyli są zastosowane siłowniki dwustronnego działania.
A Delta (Omega) 4 rzędowa to ma znaczniki takie same jak w Polonezie a większe Delty to maja znów takie same jak Gamma.
Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

#10 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 marzec 2013 - 22:47

Znaczniki a mógłbyś mniej więcej opisać schemat działania tych znaczników w Gammie/FS? co tam jest za zawór? bo w tym Monosemie był zastosowany zawór trójdrożny taki http://allegro.pl/za...3046617465.html to był siewnik mojego wujka i gdybym mógł to bym podpatrzył jak to jest podłączone no ale nie ma już takiej możliwości.

Edytowany przez Henius91, 20 marzec 2013 - 22:58.

"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#11 Share kamil16251290

kamil16251290

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 556 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grochówek/Kutno-woj. Łódzkie
  • Zainteresowania:Zachodnia technika rolnicza, majsterkowanie, udoskonalanie, jeżdżenie wszystkim co ma koła i silnik.

Napisany 21 marzec 2013 - 04:50

Znaczniki FS czy Gammy nigdy nie montowałem ale dziś się postaram dowiedzieć i podpatrzyć na jakiej zasadzie to tam działa.
Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

#12 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 21 marzec 2013 - 08:43

Znaczniki Na 1 zaworze trój drożnym nic ci nie da bo nie będzie powrotu oleju z siłowników. W Focusie jest na jeden wąż i zawór który przełącza. Można jeszcze inaczej. Jeden siłownik jednostronnego działania na środku siewnika i linkami do znaczników. Do siłownika sprężyna żeby go ściągała.
Można też poszukać z Accorda mechanizmu przerzucanie znaczników. Jest jeden na Allegro na części. To jest taki mechanizm jak w starych poznaniakach, gama, ale tam zapinało się linkę, łańcuch do cięgła i on sterował. w Accordach jest to na hydraulikę.

#13 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 21 marzec 2013 - 12:08

Znaczniki oryginalnie mam siłownik dwustronny i linki ale przy takim mechanizmie nie da sie składać znaczników do pionu a że są one bardzo długie to trzeba na uwrociach uważać na krzaki czy wyższe miedze.

jakoś musi się dać zrobić na takim zaworze bo tak było w tym Monosemie i podobnie działa klapa/podbieracz w Sipmie Farma II
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#14 Share kamil16251290

kamil16251290

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 556 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grochówek/Kutno-woj. Łódzkie
  • Zainteresowania:Zachodnia technika rolnicza, majsterkowanie, udoskonalanie, jeżdżenie wszystkim co ma koła i silnik.

Napisany 21 marzec 2013 - 15:12

Znaczniki Kiedyś w Focusie był zawór, obecnie w FS go nie ma.
Teraz jest prosto zrobione. Otwory w siłownikach połączone są trójnikami na zasadzie góra z dołem i dół z górą, wychodzą wtedy dwa przewody hydrauliczne czyli jedna para wyjść w ciągniku. Jeszcze siłowniki na końcu tłoczyska mają zamiast otwory otwór fasolkowy. I nie potrzeba żadnych dławików o sprężyn.
Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Znaczniki Dzisiaj, 17:53
  •  

#15 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 21 marzec 2013 - 19:31

Znaczniki no i właśnie to jest tak jak pisałem wcześniej, na tej zasadzie działa poziomowanie hydrauliczne w ładowaczach. i to jest chyba najprostszy sposób.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy znaczniki

Tylko na agroFakt.pl: Czym wykonać siew? zobacz »