Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwny problem zetor 7045


30 odpowiedzi na ten temat

#1 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 15:19

Dziwny problem zetor 7045 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem zetora 7045. Mam pewien problem. Po założeniu pierścieni na tłoki i panewek na korbowody zetor nie palił na 4 tłok. Wymieniłem końcówki wtryskiwaczy na nowe orginalne. Na 4 byla zapieczona. Założyłem i okazało się że zetor pali na ten tłok gdy silnik już się rozgrzeje po ok 2-3 minutach. Pozostałe 3 palą od początku. Objawami że nie pali na ten tłok był siwy gryzący w oczy dym. Po odkręceniu przewodu wysokiego ciśnienia od tego cylindra dym ginął a po przykręceniu się pojawiał. Więc zdjeliśmy głowice i dotarliśmy zawory nic to nie dało nadal na zimnym nie palił na ten tłok. Rozebraliśmy z tatą i zalożylismy na tą dziure komplet naprawczy tłok tuleja pierścienie. Złożylismy i nadal to samo;/. Oddałem pompe do sprawdzenia z wtryskiwaczami i powiedział pompiarz że jest dobrze. Niby ta 4 sekcja jest troche słabsza ale powinien chodzić. Zamontowaliśmy i dalej to samo. Więc zacząłem szukać przyczyny u góry. Zamieniłem głowice 3 na 4 a 4 na 3. Problem przeniósł sie z głowicą. Nie palił teraz 3 tłok. Zdjąłem tą glowice zawiozłem do regeneracji. Facet założył nowe prowadnice, przeszlifował gniazda i dotarł zawory. Przywiozłem założyłem i dalej to samo;/ Pojechałem do sklepu zamówiłem głowice polską z chełmna. Przywiozłem założyłem i zetor zapalił na wszystkie 4 tłoki. Po kilku dniach jednak po odpaleniu nadal kopcił i przestał palić na 3 tłok. Pali na 1 2 i 4 po kilku minutach na 3. A przedtą zmianą głowicy palił na 1 2 3. a teraz po odkreceniu 3 sekcji na pompie przestaje kopcic a w pracy silnika zmian nie ma. Teraz pytam sie Was koledzy co to może być?? Myślałem że się uporałem z tym problemem bo chodziło o jeden cylinder a jak zaczał palić 4 to przestał 3;/ Dziwne to wszystko;/ Zawory mam ustawione na 0.20 na ssacym i wydechowym. pompa na sprzęgiełku dobrze trafiona. Liczę na pomoc. Pozdrawiam.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem zetor 7045 Dzisiaj, 15:25
  •  

#2 Share DarekD

DarekD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 655 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 16:29

Dziwny problem zetor 7045 na końcówkach wtryskowych jest rysa ,która powinna się pokryć z drugą rysą na obudowie wtryskiwacza , a sam wtryskiwacz powinien zostać zamontowany bez żadnych podkładek uszczelniających . Jest tak u Ciebie ?

nowy

 
 
 
 
 
 

#3 Share zetorki12

zetorki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 16:41

Dziwny problem zetor 7045 Witam podłącze się do tematu,
mam pytanie co zastosować zamiast podkładek bo nie wiem??
ZETOR TEAM

#4 Share DarekD

DarekD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 655 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 17:29

Dziwny problem zetor 7045 montuje się poprostu bez i już

nowy

 
 
 
 
 
 

#5 Share zetorki12

zetorki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 17:40

Dziwny problem zetor 7045 Po założeniu bez niczego uciekała kompresja pomimo przekręcania w różne strony.
ZETOR TEAM

#6 Share padre1989

padre1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 16 marzec 2013 - 17:59

Dziwny problem zetor 7045 w 330 po remoncie miale to samo okazalo sie tłok był niższy o 4 mm od drugiego ....

#7 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 18:07

Dziwny problem zetor 7045 Tak tak koncowki mam ustawione na kreski. Dziwi mnie to że przedtem palił na ten tłok a teraz mu się cos pomyliło;/ Rano dzisiaj go odpaliłem i nie palił na ten 3 cylinder. Popołudniu postawiłem go koło garażu po jakichś 3 godzinach zapaliłem i chodził normalnie na 4 tłoki. Lekko kopcił ale to na nowej tuleji normalne. Musi sie dotrzeć. Może jak pójdzie w robote to się ułoży bo normalnie juz nie wiem sam;/. Podkładek nie mam założonych.

Edytowany przez dawidex-16, 16 marzec 2013 - 18:08.


#8 Share mariusz(ZDUN)

mariusz(ZDUN)

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1050 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Borki Kosy Siedlec Mazowieckie

Napisany 16 marzec 2013 - 18:56

Dziwny problem zetor 7045 A może pierścionki połamałeś przy montarzu, lub tuleja jest na tyle zurzyta, że nowe pierścionki się już do niej nie ułożą, bo zakładasz idealnie okrągłe pierścionki do zowalizowanej tulei
Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

#9 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 19:07

Dziwny problem zetor 7045 Pierścionki raczej nie popękały. Poza tym mierzyłem ciśnienie na cylindrach po założeniu pierścieni jak juz pochodził i miał 25 26 25 23. ten ostatni pomiar jest jeszcze na starej tuleji na 4 tłoku. Bo po wymianie nie mierzyłem. Komplet byl wymieniany tylko na ostatnim tłoku. Wogole jak się zagrzeje to jest okej chodzi na wszystkie i jak wysoka temp złapie tak ok 70 stopni to dymka nie puści. Tylko dziwne że na zimnym tak fiksuje;/

#10 Share balcerek1

balcerek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2392 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 19:24

Dziwny problem zetor 7045 Sprawdź ustawienie zaworów.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem zetor 7045 Dzisiaj, 15:25
  •  

#11 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 19:38

Dziwny problem zetor 7045 Dodam, że głowice są pozakładane tak jak były orginalnie. Gdy przywiozłem tą starą zregenerowaną to pozamieniałem tak jak powinno być czyli 3 poszla na trzeci tłok a czwarta na 4 tłok. Ale że nie było poprawy na tym czwartym tłoku to kupiłem nową.

Zawory sprawdzałem bo myślałem że może ktoryś jest podparty ale wszystko było tak jak powinno.:/

a moze ustawić zawory na 0.20 ssacy i 0.30 wydechowy?

#12 Share rafalfalk1

rafalfalk1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pomorskie
  • Zainteresowania:rolnictwo,machanizacja

Napisany 16 marzec 2013 - 21:20

Dziwny problem zetor 7045 w 7245 mam tak samo ale z 2 i 3 cylindrem.głowice nowe z chełmna(wszystkie 4szt) i nic.kopci jak diabli przez 2-3min a potem jest ok.

Edytowany przez rafalfalk1, 16 marzec 2013 - 21:21.


#13 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 marzec 2013 - 21:50

Dziwny problem zetor 7045 No to właśnie jest dziwne. Ja to już sam nie wiem;/ Czeski film:)

a Ty zawory jak masz ustawione u siebie?

#14 Share bobytempelton

bobytempelton

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Opatowa

Napisany 16 marzec 2013 - 23:36

Dziwny problem zetor 7045 Hehe pisałem na ten temat kiedyś, jest taka zagwozdka :D rozwiązanie podałem ze zdjęciami, nie chce mi się grzebać w forum może jakiś kolega poda link do mojego posta z czerwca lipca :) , problem polega na głębokości osadzenia wtryskiwacza w gnieździe głowicy, jak jest za płytko i nie wystaje główka rozpylacza wtryskiwacza nad powierzchnię głowicy daje symptomy lejącego wtryskiwacza, nie otwierających się zaworów itd, to jest strasznie błache, ale ludzie regenerujący głowice na to nie patrzą, jutro wrzuce link jak nikt nie wrzuci o co chodzi.
Najlepiej to ustawić, w sumie zawsze powinno być to robione jak jest zdjęta głowica :D, to totalna pierdoła ale nie wszyscy o niej wiedzą :D w sumie za zdradę takiej tajemnicy to flaszeczkę widzę :D

Tak ma być:
http://www.fotosik.p...1cb1c16ba1.html
po prawej wtryskiwacze nie wystają, są za głęboko, paliwo z wtryskiwacza wali w ścianki nie w komorę
http://www.fotosik.p...d6cecd0836.html

Edytowany przez bobytempelton, 16 marzec 2013 - 23:43.

Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

#15 Share rafalfalk1

rafalfalk1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pomorskie
  • Zainteresowania:rolnictwo,machanizacja

Napisany 16 marzec 2013 - 23:46

Dziwny problem zetor 7045 też o tym czytałem,wtryskiwacz leje niby ale weż go głębiej wsadż?zakładałem cienkie podkładki pod wtryskiwacz(mosięzne wycinałem ze starych uszczelek pod głowicę) i dalej to samo.a głowice nowe z chełmna(takie dobre że po przywiezieniu ze sklepu zawory do szlifowania).

#16 Share bobytempelton

bobytempelton

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Opatowa

Napisany 17 marzec 2013 - 00:07

Dziwny problem zetor 7045 He hę :D i tu następna zagwozdka jak głębiej osadzić gniazdo wtryskiwacza :D ? proste, jak się go nie da wbić głębiej to przeplanować płaszczyznę pogłębić gniazda zaworów, i wtedy regulować podkładkami :D, to proste, nikt nigdy na to nie patrzy, spotkałem się w życiu z 2-3 osobami co o tym wiedziały, reszta mechaniorów składa na pałę bo części są przecież do bani :D
Dobra będzie tych tajemnic za free nikt mi nie płaci za te tajemnice tylko za robotę, za te tajemnice tylko po mnie jeżdżą na tym forum także jak coś to na pw :D
Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

#17 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 marzec 2013 - 10:48

Dziwny problem zetor 7045 U mnie wtryskiwacze są osadzone troszke głębiej jak u Ciebie. Może to też być przyczyną że za głęboko jest włożony? Może musze podłożyć te podkładki? Sprawdzałem to jak miałem głowice zdjęte bo też o tym czytałem.
Tylko u mnie to stało się na głowicy która chodziła prawidłowo.

Edytowany przez dawidex-16, 17 marzec 2013 - 10:53.


#18 Share DarekD

DarekD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 655 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 marzec 2013 - 11:46

Dziwny problem zetor 7045 wszystko prawda , tylko jaka wysokość osadzenia wtrysku jest ta właściwa? Przecież nie dochodzi się do tego metodą prób i błędów! W dobrze wykonanej głowicy tuleja wchodzi do momentu oparcia a wtryskiwacz do niej i to wszystko!!

Edytowany przez DarekD, 17 marzec 2013 - 11:56.

nowy

 
 
 
 
 
 

#19 Share dawidex-16

dawidex-16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 marzec 2013 - 11:53

Dziwny problem zetor 7045 Ja jutro rano zobaczę jak zapale. Może wyjmę wtrysk i podłoże tą podkładkę. Może akurat u mnie za głęboko siedzi ten wtrysk ale wątpię skoro przedtem chodził bez i było dobrze. Ale sprawdzić można:)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwny problem zetor 7045 Dzisiaj, 15:25
  •  

#20 Share DarekD

DarekD

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 655 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 marzec 2013 - 12:46

Dziwny problem zetor 7045 a ja myślę ,że powinieneś wpisać na "YOU TUBE " hasło "odpalanie (start) zetor" i zobaczysz ,że nawet egzemplarze które najprawdopodobniej (z racji wieku) są na fabrycznych częściach odpalają kiepsko i nie od razu na wszystkie cylindry !!!

Edytowany przez DarekD, 17 marzec 2013 - 12:47.

nowy

 
 
 
 
 
 

Podobne tematy zetor 7045