dezmond_

jak myslicie dlaczego w Polsce sieje się coraz mniej żyta ?

Polecane posty

Gość Zetek5340   
Gość Zetek5340

Bo jest mniej opłacalne na lżejszych ziemiach wolą las zasadzić i mnieć z tego pewne pienądze B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AntekC330    0

Myślę, że dlatego, iż coraz mniejsze zapotrzebowanie jest na płynne przetwory żytne (%%%%%) :lol:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nie, no, na pewno nie w tym kraju :P

Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin1515    10

Poprostu to się nie opłaca. Lepiej w miejsce żyta posiać inne zboże, które ma o wiele lepszy plon.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    293

Mój wujek sieje żyta gdzieś więcej niż 50 Ha, więcej niż połowę jest u nas zasiane żytem...Przeważnie sprzedajemy na klej.Nieraz takie ładne grube ziarna na klej idą.... <_< Ale na ekologii to nawet lepiej zasiać żyto to zielsko wydusi.Bo w owsie to więcej tego ziela jest nie tego zboża....


Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
matava    20

Dziś, gdy mamy do dyspozycji odmiany mieszańcowe, żyto wyrasta na jedną z najbardziej plennych roślin, szczególnie jeśli chodzi o grunty niższych klas i mniej zasobne w wodę. Niestety nie jest to najdroższe zboże, ale wg mnie i tak żyto powinno zająć miejsce pszenicy i jęczmienia plonujących poniżej 4t/ha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lemysz1    97

Nie sieje się bo nie ma zbytu.

-Chleba też ludzie mniej jedzą bo niby tuczy

-gorzelnie też mniej produkują bo ludzie nie mają kaski na chlanie a wystarczyłoby żeby gorzelniany wyrób dodawali do paliwa zamiast jakiś bio dodatków

- żyto nie plonuje ponad miarę ale jest tanie w uprawie. Praktycznie nie trzeba pryskać, nawozu też mało wymaga i Ph jest nie tak ważne.

 

Ja sprzedaję żyto na paszę a słomę to okoliczni rolnicy skupują chętnie za dobre pieniądze więc jak dla mnie nie jest aż tak nie opłacalne. Na słabsze ziemie w sam raz. Nie można wszystkiego pola lasem zasadzić :)

 

U mnie pszenica czy pszenżyto wymaga zbyt dużego nakładu w postaci nawozów, oprysków, obornika co potem w cenie jest w sumie 150-200zł/t a to niewiele przy dzisiejszych cenach ŚOR

Edytowano przez lemysz1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek72511    81

Większość ludzi rezygnuje z żyta kosztem bardziej opłacalnych upraw. Ja np w tym roku byłem bardzo zadowolony z kukurydzy, która na 6 klasie oddała 10 ton mokrej, a żyta zawsze maks 3 tony. Ja osobiście też teoretycznie rezygnuje z żyta, jednak planuje w tym roku posiać trochę hybrydy :) I w sumie też ta hybryda moim zdaniem wpływa na zmniejszenie uprawy żyta. U nas na 3 klasie było 10 ton żyta, czyli można przyjąć że 1 ha za 2 ha normalnego żyta. A co do alkoholu to niby tak się mówi , że w Polsce to się tylko pije, ale spójrzmy na to z innej strony. Wiadomo jak kiedyś wyglądała praca w pgrach itp. a na dzień dzisiejszy, młodzi ludzie pracują jak najciężej żeby sie w tym kraju utrzymać, a emerytów nie stać żeby nie wiadomo ile pic ze swojej emerytury. Czyli teoretycznie zbyt alkoholu w Polsce zmalał, jedynie eksport wchodzi w rachube żeby dogonić tamte czasy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lemysz1    97

Wiadomo że nikt co ma choćby 3-4 klasę nie będzie siał żyta jak może zasiać coś konkretnieszego.

Z tą kukurydzą duże są chyba nakłady na suszenie a i opryski nie tanie nasiona również a i dziki nią nie gardzą :ph34r:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DamianO1996    2

proszę zobaczyć tu: http://www.dodr.pl/IV/6/9/13/6.pdf

Dochód z działalności z dopłatami: 2 899,39 zł/ha. Z tej kalkulacji wychodzi, że z opłacalnością nie jest tak źle, ale podają tam wydajność żyta 6t :huh: ... Niewątpliwymi zaletami tego zboża są niewielkie wymagania pokarmowe, dzięki czemu na lepszych glebach może udać się bez nawozów, większa odporność na choroby i mróz niż w przypadku pszenicy a dodatkowo zagłusza ono większość chwastów, jak np. miotłę zbożową. Według mnie żyto zacznie wracać do łask.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek72511    81

Wiadomo nakłady są większe, bo licząc koszty oprysków, nawozów, zbioru itd, bez suszenia wychodzi około 3 tysięcy u mnie na hektar. U mnie po wysuszeniu wyszło około 8 ton suchej, sprzedałem bo prawie 1000 zł. 8000 zł - 3000 - 1200( koszt suszenia) = 3800 na czysto z 6 klasy nie licząc dotacji, czyli taki wynik mnie zadowolił i na pewno z żyta bym tyle na tej klasie nie wyciągnął :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wolowik    23

Ja rzucę dośc odważną tezę. Otóż sieje się mniej żyta bo... klimat się ociepla. Po prostu wchodza do Polski rosliny ciepłolubne takie jak kukurydza czy rzepak które dzięki hodolwli nowoczesnych odmian zmniejszyły swoje wymagania klimatyczne i glebowe. gdyby zimy były ostre i dlugie nadal nie dałoby się ich uprawiać a jedyną rośliną odporną na te warunki jest żyto. Zmiany konsumpcyjne mają tu chyba mniejszy wpływ ale też jakiś chyba trochę zuważalny...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wyrebski1    103

Tak tylko kukurydza akurat w tamtym roku dała plon i cena była ale to też dlatego, że w innych krajach była susza, a przecież tak co roku nie musi być. Ja akurat do żyta wróciłem, bo mam takie niektóre lżejsze kawałki ziemi, siałem tam pszenżyto i jęczmień ale wiadomo jak było kiedy nie było opadów. Żyto, owies bardziej to wytrzymują i przy dobrych warunkach pogodowych też potrafią dać jakiś plon.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dezmond_    0

Ja mam to szczęście że posiadam troche gnoju to moge tem gdzie nie nadaje sie na pszenice moe posiać żyta jestem jednak jednym z niewielu bo zyta sieje sie coraz mniej i mniej...


,,Zima, lato but gumowy"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek72511    81

Tak tylko kukurydza akurat w tamtym roku dała plon i cena była ale to też dlatego, że w innych krajach była susza, a przecież tak co roku nie musi być. Ja akurat do żyta wróciłem, bo mam takie niektóre lżejsze kawałki ziemi, siałem tam pszenżyto i jęczmień ale wiadomo jak było kiedy nie było opadów. Żyto, owies bardziej to wytrzymują i przy dobrych warunkach pogodowych też potrafią dać jakiś plon.

Ale tak jest ze wszystkim, raz jest cena dobra na to, raz na coś innego. Jednak warto zauważyć, że zapotrzebowanie na kukurydze rośnie, bynajmniej w moim rejonie. Niby areał uprawy się zwiększa, ale do tego dochodzą biogazownie itd. Co do suszy, to owszem kolego, tylko wytłumacz mi dlaczego we Francji , tak jak wspominałem w innym temacie, rolnicy mogli kontraktować już kukurydze sucha za cenę 260 €, przecież nikt nie wiedział jaka będzie sytuacja pogodowa, a cena kukurydzy jest zbliżona we wszystkich krajach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,
       
      proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę
       
      https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza
       
      i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.
       
      21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.
       
      https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza
       
      Do zobaczenia i usłyszenia*!
       
      Zespół AgroFoto.pl & BASF
       
      *Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze
       
      Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?
       
      W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.
       
      Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).
       
      Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).
       
      Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.
       
      Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).
       
      Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.
       
      Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:
       
      http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE
       
      http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ
       
      http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4
       
      http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez dareq
      Wszyscy wiemy, że odpowiednie warunki do wysiewu buraków cukrowych występują w różnych rejonach od początku marca do połowy kwietnia. W tamty roku buraki były u mnie zasiane już w połowie marca a teraz ? Nie idzie nawet
      w polu nic zrobić bo za dwardo a jak zacznie się robić miekko to duzymi ciągnikami nie wjedzie... Patrząc na prognozy długoterminowe nie jestem nastwaiony optymistycznie i naprawde mam spore obawy kiedy ja to zasieje... Temperatura gleby odpowiednia do siewu powinna wynosić od około 8 do 10 stopni albow więcej a jak jest teraz...? Do uprawy burka potrzebna jest wilgotna ale nie mokra i błotnista gleba a zapowiada się że taka będzie ;(
       
      A jaka jest sytuacja u was czy też macie poważne obawy ?
    • Przez marekkucybala2
      Witam ! Na pierwszy zabieg skracania zastosowałem 0,2 MODUSA i 1 l STABILANU . Co mam teraz zastosować na drugi zabieg ?
    • Przez farmer_89
      Witam. Mam pytanie jakimi prasami robicie kiszonke ze zyta w baloty jakie macie w tym doświadczenia? ja mam prase rolke rivierre 121 pasowke i nie idzie robota w zycie udało mi się tylko jednego balota zrobić ponieważ material owija się na walek nie wiem czemu się tak dzieje co wy myślicie?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj