Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyroby "Sokołów"


26 odpowiedzi na ten temat

#21 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 10 grudzień 2012 - 09:45

Wyroby "Sokołów" no napewno jak ktoś ma po 50-100 w przegrodzie to chodzą i je liczą.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 04:49
  •  

#22 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7626 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 10 grudzień 2012 - 12:52

Wyroby "Sokołów" Mialem 10 i liczyli, sąsiad około 30 i liczyli, znajomy 1000 i liczyli plus 60 macior też liczyli. Wszystko sprawdzają z dokumentacją i tym co podajesz. Chyba tacy służbiści u nas i do tego same baby upierdliwe kontrole przeprowadzają.
KPK Kumurun Team

#23 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 10 grudzień 2012 - 18:10

Wyroby "Sokołów"

A ile was kosztuje zabicie sztuki. Ale zawieść do rzeźnika i tylko mięso przywieść i wyroby.
Ja wczoraj za świnkę 150 kg. zrobił kaszankę [krupniok], sanceson, pasztet i kiełbasę z uwędzeniem mięso w kawałkach, kości porąbane.
Dałem 300 zł z jelitami.
Plus wołowina 2,5 kg i przyprawy, jakieś 90 zł.

Sam już nie robię bo nie mam z kim. Jeszcze jak była koło mnie ubojnia do spokojnie robiłem.


Za samo zabicie wieprzka 120-150kg i rozpolowienie to 100zl to u nas u znajomego.

Wyroby robimy sami. Bywa za czasami wcale nie robi sie wyrobow z miesa. Tylko boczki salceson kaszanke.

Kielbasy sie nie robi zeby wiecej miesa bylo.
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 04:49
  •  

#24 Share Arturo

Arturo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Błądzikowo, koło Pucka, Pomorskie

Napisany 10 grudzień 2012 - 20:33

Wyroby "Sokołów" u mnie taki numer nie przejdzie znajomy musiał się tłumaczyć gdzie jemu 2 sztuki wcieło 5 lat wstecz w końcu wyszło że kwit gdzieś zapodziali a u mnie jak nie jakaś kontrola to pobieranie krwi itp itd ale znam takich co tak ,,partyzantkę'' robią <_< samo zabicie na ubojni + badania i rozpołowienie ok 70zł a w odległych miejscowościach tak jak piszecie albo masaż przyjeżdza do domu robić kiełbasy albo jemu się zawozi i bierze ok 150zł roboty ma cały rok na okrągło. kiedyś robiliśmy kiełbasy ale teraz z braku czasu to tylko wędzimy szynki i boczki reszta do zamrażarki ale na wiosne chcemy sobie z rodzicami dać czas i sobie przypomnieć kręcenie kiełbasy
Zabudowa ciężarówek specjalistycznych

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 04:49
  •  

#25 Share Adrian1025

Adrian1025

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok. Mielca
  • Zainteresowania:Rolnictwo,Motoryzacja, itp.

Napisany 10 grudzień 2012 - 22:05

Wyroby "Sokołów" Wszyscy sie rozpisali o biciu świń u siebie, kazdy pisze "nie kupuje" , "jem co sam zrobie", ale przecież nie o to chodzi, jakaś tam mała część może sobie pozwolić na wyrabianie wędlin swojskim sposobem a reszta? Przecież w sklepie pod nazwą "żywność" tez muszą leżeć produkty podczas spożywania których nie powinniśmy sie martwić co jemy, i co nas czeka po spożyciu. A te "giganty" poprostu ze 100kg miesa robią 500kg wędlin i rzucaja nam to co pies powinien jeść.

#26 Share jaro

jaro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 5087 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 grudzień 2012 - 09:41

Wyroby "Sokołów" A możę powinniśmy sobie zadać pytanie kto jest odpowiedzialny za tak bzdurne przepisy ?Czasami oglądam sobie jakiś tam program zachodni i widziałem parę razy wyrób domowych wędlin-więc widocznie tam nie jest to zabronione.Zauważyłem zresztą ciekawą praktykę-gdy jakiś przepis jest korzystny dla naszych decydentów wtedy go wprowadzają argumentując to słowem kluczem "dostosowanie do wymogów UE" .Jeżeli zaś nie jest...to nic się nie dzieje.Jeżeli już dostosowujemy to dostosowujmy wszystko... :D .

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 04:49
  •  

#27 Share Huberto89

Huberto89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Garwolin

Napisany 11 grudzień 2012 - 18:19

Wyroby "Sokołów" Prawdę mówiąc duża część produktów mięsnych nie powinna zostać dopuszczona do wprowadzenia na rynek niby są tam unijne przepisy i kontrole różnych organów a i tak w sklepach do obrotu dopuszczone są jakieś specyfiki które tylko z nazwy mają coś wspólnego z wędlinami. A rolnikowi wprowadza się przepisy utrudniające bicie świń. Chyba lepiej jest zrobić wyroby samemu w warunkach jakie posiadamy niż truć się tą chemią ze sklepu. No ale w końcu Polska to dziki kraj i już nic mnie nie powinno dziwić...
A co do zakładów mięsnych już od nie jednej osoby słyszałem "jak byś widział z czego oni to robią to byś się na to nie spojrzał" nawet jak przyjeżdża kontrola to zakład o niej wie wcześniej i jest pięknie cacy a po kontroli wraca szara rzeczywistość wiem bo kolega pracuje w jednym z zakładów mięsnych i zapewne dzieje się tak w wielu innych zakładach nie tylko w tym konkretnym.
Tylko spokój może nas uratować....

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo? zobacz »