Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyroby "Sokołów"


26 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Adrian1025

Adrian1025

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok. Mielca
  • Zainteresowania:Rolnictwo,Motoryzacja, itp.

Napisany 08 grudzień 2012 - 23:15

Wyroby "Sokołów" Witam. Otóż kupiłem sobie dzisiaj konserwe turystyczną, żeby tak zjeść na szybkiego miedzy pracami. I sie najadłem....:/. W konserwie znalazłem dziwne w wiekszości czarne jakby żyłki, odechciało mi sie tego jeść, przeczytałem sklad a tam pisze "skórki wieprzowe". Doszedłem do wniosku takiego iż wrzucili tam zmielone skóry ze świń, niedokladnie obrane ze szczeciny. Jak można sprzedawać konsumentom zmieloną skore świńską z włosami i jeszcze brać za to kase ok 3zl za 300g = 10zł za kg, podczas gdy poubojowo za świnie płacą ok 8zł/kg i to bardzo dobrego mięsa.
Sokołów mnie zraził taka robotą...

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 02:16
  •  

#2 Share DFDaro

DFDaro

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 grudzień 2012 - 00:48

Wyroby "Sokołów" No w kiełbasach też można spotkać kawałki kości (zapewne nie domielonych).

#3 Share elku87

elku87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 09 grudzień 2012 - 07:58

Wyroby "Sokołów" Dlatego zanim kupie jakiś wyrób(konserwę, kiełbasę itp) to czytam lub pytam o jego skład. Jeżeli nie ma tam co najmniej 80% mięsa(nie jakiś MOM lub inne skórki itp.) nie kupuje tego. Oczywiście taka konserwa(92% mięsa), którą zdarza mnie się od czasu do czasu kupić, kosztuję odpowiedni 6 zł za 300 gram. Ludzie nie są świadomi tego co kupują.
Pomogłem kliknij zieloną strzałkę :)

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 02:16
  •  

#4 Share damianbizon

damianbizon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 311 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Powiat Brodnicki, Woj. KUJAWSKO-POMORSKE
  • Zainteresowania:Rolnictwo i wszystko co z nim związane

Napisany 09 grudzień 2012 - 10:11

Wyroby "Sokołów" U mnie w domu staramy się żeby mięso i wyroby pochodziły ze swoich zwierząt. Jak ubije świniaka to wiem co jem i nie myśle z czego zrobiony jest np. pasztet czy kiełbasa.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników af.

#5 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 09 grudzień 2012 - 12:08

Wyroby "Sokołów" Daj spokój z wyrobami Sokołów. Kupuje jedynie Sokoliki bo córka lubi niby dla dzieci rekomendowane. Trudno powiedzieć kto taka rekomendację wystawia i ile jest ona warta. W każdym razie raz są parówki twarde ładne po ugotowaniu, mają swój kształt a innym razem jak flaki się robią. Córka nie chce ich wtedy. Robią pewnie z tego co się trafi i temu różnią się potem wyglądem i smakiem.
Co do konserw nie jadam od... może pół roku. Kupiłem dwie puchy gulaszu z krakusa, niby najlepsze, do roboty na nocke zjadłem obie na śniadanie. Na drugi dzień łeb mnie rozbolał i podroby rąbały jak diabli. Żołądek mam mocny a konserwa dała mu rady. Jedyne co mi do głowy przychodzi to zatrucie chemią. I nie ma się co dziwić jak wraz z wejściem do uni dopuszczalna ilość składników chemicznych względem norm polskich z przed wejścia wzrosła siedmiokrotnie.
A kości, skórki, chrząstki ? Robiąc domowe wyroby skórki wieprzowe i daje się do kaszanki, do salcesonu tak samo i często uszy. Dobre jest. Tym się nie otrujesz. Z kości nikt się jeszcze nie zesrał ciężko uniknąć ich w rąbanym mięsie. Jedno jest pewne, unikać produktów o kolosalnie długich terminach do spożycia. nie ma w nich jedzenia.

Edytowany przez seweryn20, 09 grudzień 2012 - 12:13.

KPK Kumurun Team

#6 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 14:54

Wyroby "Sokołów" Ja z tej firmy kupuję dzieciom parówki co mają 82% mięsa. Nawet smak mają, i dzieci tylko je jedzą. Około 20 zł/kg.
Niekiedy kupujemy na szybkiego, jakieś gołąbki, pulpety w słoikach. Raz kupiłem z Pudli..ek to stwierdziliśmy z żoną że chyba je zrobili z tektury bo taki smak miały. A farszem to wcale nie różniły się. Z jednego były zrobione.
Co do konserw to niekiedy kupuję ale za konserwę trza dać ponad 5 zł za 280g.

#7 Share lukasx21

lukasx21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Centralna Polska
  • Zainteresowania:Szkolenie i egzaminowanie kandydatów na kierowców No i grzebanie w glebie trochę też...

Napisany 09 grudzień 2012 - 17:06

Wyroby "Sokołów" Ja od wszelkiego typu dań z konserwy i słoika trzymam się z daleka (no może z wyjątkiem ryb od czasu do czasu) głównie dlatego że mój organizm ich nie toleruje. tylko mięso z własnego uboju ew od osoby która raz na jakiś czas zbiera zamówienia na wyrób i robi go tradycyjnym sposobem.

Kupię pług 2 skibowy obracany hydraulicznie

Kupię sortownik do ziemniaków remprodex lub samro

Sprzedam sadzarkę do ziemniaków gruse, 2 rzędową przystosowaną do sadzenia kiełkowanych


#8 Share Arturo

Arturo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Błądzikowo, koło Pucka, Pomorskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 20:01

Wyroby "Sokołów" u mnie na święta szyneczki już się uwędziły i reszta ze świnki też przerobiona staram się nie kupować wynalazków kiełbaso podobnych a jak już to wiem od kogo jest taka rzeznia i masarnia która bije ok 50 świń na tydzień ona działa z zamiłowania dzioda ojca i syna jej specjałem jest kiełbasa zwyczajna dla wszystkich niezwyczajna bo w sezonie jak przywożą ją do sklepów to po 2-3 godzinach jest wykupiona na gryle nie po kilo czy dwa ale po 10 albo nawet skrzynkami i nie tylko po uwędzeniu smakuje jak niejeden najlepszy krakus a zaparzona w wodzie jak biała poezja kosztuje ok 13zł kg ale w 100 procentach bez chemii i z wiadomego pochodzenia i takie firmy działające na danym regionie są najlepsze bo wszyscy tą osobę znają i wie że jak zacznie eksperymentować to pójdzie z torbami jak paru innych jego znajomych.. dlatego wspieram małe przedsiębiorstwa a nie promowane marki tak samo z rybami jadę na pułwysep do znajomego biorę skrzynkę dorsza ,śledzia i flondry i jeste zadowolony jak przyworze je do domu to jeszcze niektóre by chciały popływać

Edytowany przez Arturo, 09 grudzień 2012 - 20:06.

Zabudowa ciężarówek specjalistycznych

#9 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 09 grudzień 2012 - 20:08

Wyroby "Sokołów" co do konserw to wszystkie takie same badziewia sa. jedyne co jeszcze mozna zjesc to gulasz angielski ale jezeli ma min 90% miesa.

ale na kazdej firmy taki gulasz nadaje sie do spozycia.

A najlepsze to swojskiego swiniaka zabic i zrobic wedliny i inne wyroby.
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#10 Share Piotruniu25

Piotruniu25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2176 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team.

Napisany 09 grudzień 2012 - 20:16

Wyroby "Sokołów" Co do świnek to pewnie teraz na święta to tysiąc polegną w prywatnych gosp.

Kiedyś w "Magazyn ekspres reporterów" był poruszony temat parówek z,badano całe opakowanie parówek i wyliczyli ze mięsa w parówka jest 1% z całego opakowania,reszta to same konserwant, zabarwia-cze i składniki B20 itp.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 02:16
  •  

#11 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 20:34

Wyroby "Sokołów" Ja wczoraj robiłem ubój gospodarczy. Taką średnią ze 150kg. Jeszcze mam jedną ze 120 ale do maja poczeka, na komunię.

#12 Share dromik

dromik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 195 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Radom
  • Zainteresowania:zootechnika i wszystko co związane z rolnictwem

Napisany 09 grudzień 2012 - 21:15

Wyroby "Sokołów" Jak widzę że nie tylko ja zastanowiam się w sklepie z wędlinami pięć razy ale to z wyjątku bo zawsze najlepszy jest swojski wyrób zjadany ze smakiem. Panowie po wejściu do "unii" można powiedzieć że zabroniono robić uboju w własnym gospodarstwie jedynie do tego roku można było zabić sobie jedna świnkę na rok i zawieść ja do przebadania do weterynarza i bez problemu ja wyrejestrować. A teraz jak w tym roku znajomy wysłał świstek o uboju dostał pismo o karze. W tym piśmie było że ma zapłacić 500 zł kary za niedostosowanie się do przepisów, do od tego roku musi ubój być wykonywany specjalnymi narzędziami do uboju (jak w masarniach) i ubój musi wykonywać osoba z uprawnieniami do uboju zwierząt. Na szczęście znajomy się odwołał od tej kary i uszło mu płazem.

#13 Share Arturo

Arturo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Błądzikowo, koło Pucka, Pomorskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 21:29

Wyroby "Sokołów" tak masz racje na rok troszkę sprzedaje prywatnie ale zabijanych w ubojni bo nawet dawno temu przed unią zbytnio się nie opłacało bić w domu grzac wode , płacić za zabicie żeznikowi ganiać z badaniami itd dlatego od dawna zaworze do ubojni płace za ubij i nic mnie nie obchodzi więcej a rozbiór dokładny już w domu a przed świętami w ubojni więcej jest bić prywatnych niż sprzedawanych przez rolników dla zakładu jednego dnia byłem to miałem chyba z 32 numer a skupione mieli dla siebie niemal 20
Zabudowa ciężarówek specjalistycznych

#14 Share mickas092

mickas092

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 2204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie/LPA
  • Zainteresowania:Szeroko pojęte rolnictwo ;)

Napisany 09 grudzień 2012 - 21:56

Wyroby "Sokołów" Chcąc zabić sobie świnkę - po prostu nie rejestrujemy wszystkich i po krzyku. Świnki oficjalnie nie było , nieoficjalnie zniknie tradycyjnie pie**olnieta obuchem siekiery i luzik.

#15 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 21:56

Wyroby "Sokołów" A ile was kosztuje zabicie sztuki. Ale zawieść do rzeźnika i tylko mięso przywieść i wyroby.
Ja wczoraj za świnkę 150 kg. zrobił kaszankę [krupniok], sanceson, pasztet i kiełbasę z uwędzeniem mięso w kawałkach, kości porąbane.
Dałem 300 zł z jelitami.
Plus wołowina 2,5 kg i przyprawy, jakieś 90 zł.

Sam już nie robię bo nie mam z kim. Jeszcze jak była koło mnie ubojnia do spokojnie robiłem.

#16 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 09 grudzień 2012 - 21:58

Wyroby "Sokołów" U nas nie przejdzie taki numer. Kontrole masz najmniej raz na dwa lata.
KPK Kumurun Team

#17 Share razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2171 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 09 grudzień 2012 - 22:03

Wyroby "Sokołów" U nas gdybym powiedział że jadę zabić świnię do ubojnie to by mnie wyśmiali... niestety taka okolica .
W mojej miejscowości i okolicy świniobicie to tradycja , która jest obecna do dziś , przy każdym domu wędzarnia w każdym domu maszynka do kiełbasy itp ;)

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


#18 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 09 grudzień 2012 - 22:06

Wyroby "Sokołów" Mi tylko wędzarnia została. O trzodzie nierejestrowanej możesz zapomnieć jak się starasz o dotację. Masz pewne że przyjdzie kontrol.
Policzą areał, sprawdzą jak przechowujesz paszę, pestycydy, czy masz tabliczkę do chlewa "Nieupoważnionym zakaz wstępu" i takie tam pierdoły za przeproszeniem. Masz coś nie tak... poprawiaj do następnych odwiedzin.
KPK Kumurun Team

#19 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 09 grudzień 2012 - 22:29

Wyroby "Sokołów" parę razy mieliśmy kontrolę bydła i nikt się nie pytał co to za świnki a zawsze 2-3 do zabicia są. W papierach na stanie jest 1. A jak ktoś więcej trzyma to też nie wszystkie muszą być zgłoszone bo przecież nie będą chodzić i liczyć ile ich dokładnie jest.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wyroby "Sokołów" Dzisiaj, 02:16
  •  

#20 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7585 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 10 grudzień 2012 - 09:22

Wyroby "Sokołów" No widzisz nie będą chodzić a chodzą. U nas nie przejdzie.
KPK Kumurun Team

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Czy można siać oziminy po przymrozkach? zobacz »