Skocz do zawartości

Zdjęcie

brak ładowania w T-25


249 odpowiedzi na ten temat

#141 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 17 styczeń 2014 - 21:38

brak ładowania w T-25 Jak będę miał czas to zrobię fotki a teraz mam alternator od poloneza.Daje 14,5 na mierniku i ma jeden zacisk na plus a na minus nie ma dlatego przykręciłem na obudowe i wychodzi z niego cienki przewód na lampke kontrolną regulator jest przy alternatorze wymieniałem bo był szmelc. .Przy orginalnym były na alternatorze dwa zaciski jedna 6-ka plusowy druga chyba 5-ka minusowy .A co do lampki świecy żarowej to dziękuje za informacje bo nie miałem gdzie zobaczyć jest taki władek w mojej miejscowości tylko własciciel w szpitalu a bez niego nie ma dostępu. A co do włącznika elektromagnetycznego rozrusznika poz. 53 na schemacie doT-25A to jest mój jest tak samo na schemacie doT-25A2i3 pod poz.44.Jutro będę się z tym walczył zobaczę co wyjdzie chyba ,że żona wymyśli jaki wyjazd

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 06:59
  •  

#142 Share Voo

Voo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 18 styczeń 2014 - 02:21

brak ładowania w T-25 Ta nakrętka 5 to przewód idący z przekaźnika rozrusznika ( kontrolki ) i nie powinien być podłączony pod masę.Zerknij na mój obrazek,rozrysowałem jak ma być wszystko podłączone.To samo co na schemacie od władka ale trochę bardziej przejrzyście.
altek.jpg

Dalej do altka prawdopodobnie tak jak na fotce niżej.Ale nie wiem jaki masz alternator wiec ciężko zgadywać.

Załączone miniaturki

  • 3873347087_2.jpg


#143 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 18 styczeń 2014 - 12:59

brak ładowania w T-25 Wszystko gra ładowanie ma 14,65 a wsuwke znalazłem po zbadaniu miernikiem podłączyłem według schematu i jest git,a alternator ze szrotu stary typ ma troche inaczej no ale jak się przyjrzałem to ta sama zasada.Dwa od regulatora i ten trzeci na przewód niebieski - no ale teraz nic zwarcia nie robi. Jeszcze musze znależć przyczynę dlaczego kontrolka po załączeniu świateł mijania nie świeci (zielona) a światła działają .Od drogowych wszystko działa.Ale to mnie trochę zastanawia czy koło pasowe przy altku nie jest za małe i nie będą łożyska cierpieć ?

#144 Share Voo

Voo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 18 styczeń 2014 - 13:48

brak ładowania w T-25 W tym ciągniku nie ma kontrolki od świateł mijania.Zielona jest od kierunków,a błękitna od świateł drogowych (długich).

#145 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 18 styczeń 2014 - 13:53

brak ładowania w T-25 A to zapomniałem jednak 3-lata zrobiły swoje dziękuje.

#146 Share Voo

Voo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 18 styczeń 2014 - 14:05

brak ładowania w T-25 A o łożyska się nie martw.Polskie altki wytrzymują do 14000 obr.W ciągniku takich obrotów nie uzyskasz.Silnik kręci się max 2200,koło pasowe alternatora jest troszkę mniejsze więc myśle że obroty maksymalne na alternatorze nie będą większe jak 7 tyś.A i tak nie jeździ się ciągle z pedałem gazu wciśniętym w podłogę.

#147 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 18 styczeń 2014 - 20:27

brak ładowania w T-25 Dzięki za informacje o obrotach bo miałem szukać, a jeżeli tak to nic nie będę kombinował .Podłączyłem świece żarową i nie ma zwarcia tylko lampka nie jarzy ale działa bo lampka od ładowania przygasa na wyłączonym silniku chyba muszę sparwdzić na zaciskach czy nie zaśniedziały,jak przyłożyłem kontrolkę do lampki i masy to po lekkim przekręceniu stacyjki świeciła,a lampka nie. Teraz jeszcze czeka mnie walka z wyskakującymi biegami .

#148 Share zbyszekbrzuze

zbyszekbrzuze

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Brzuze/Rypin
  • Zainteresowania:radzieckie ciągniki, mechanika, elektryka

Napisany 18 styczeń 2014 - 23:09

brak ładowania w T-25 UWAGA! kontrolka swiecy zarowej ma oryginalnie zarowke 6V i jest wpieta rownolegle do opornika pod deska. Jesli na stacyjce masz zamienione przewody bialy gruby i chyba rozowy, to kontrolka nie zadziala, bo prad omija opornik i idzie bezposrednio do swiecy. Spotkalem sie z takim czyms przy naprawie jednego T25. Nie majac czasu na grzebanie w stacyjce przerobilem w ten sposob, ze obcialem jeden przewod od kontrolki tuz przy oporniku i przykrecilem do masy, teraz lampka swieci zawsze gdy prad idzie na swiece. Spradz czy po przekreceniu kluczyka masz prad na oporniku.

KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311


#149 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 styczeń 2014 - 00:02

brak ładowania w T-25 Oczywiście założyłeś w tedy 12V żarówkę. ;)
Tylko, że w takim podłączeniu przewodów do stacyjki świeca w pierwszym etapie grzania dostaje pełne 12V (Co jest dla niej nie zdrowe), a w momencie uruchamiania rozrusznika świeca zostaje zasilana przez opornik i w tedy jej wydajność spada drastycznie. Napięcie zasilania obniżone przez rozrusznik, to jeszcze dodatkowo spadek napięcia na oporniku. Świeca w takich warunkach nie jest w stanie dogrzewać zasysanego powietrza przez silnik.

#150 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 19 styczeń 2014 - 08:52

brak ładowania w T-25 Jak podłącze przewód od lampki żarowej do masy to lampka świeci ,ale przewód się jara aż się oparzyłem w palec. Dzięki za podpowiedż na przewody nie zwróciłem uwagi jutro sprawdzę.A prąd idzie na opornik sprawdzałem tylko nie pamiętam czy na obydwóch zaciskach.Ja też tak kombinowałem z przewodem na masę ale się jara.A chciałbym by działało wg. schematu.A jak dotknę kontrolką zamiast przewodu to kontrolka świeci przy lekkim przekręceniu stacyjki a lampka od świecy żarowej nie świeci.Jeszcze mam pytanie ile jest żarówek do podświetlania na tablicy i co podświetlają?Jak pytałem zięcia to jego kolega coś robił przy instalacji a teraz są efekty.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 06:59
  •  

#151 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 styczeń 2014 - 12:40

brak ładowania w T-25 Żarówek podświetlania deski są 2 sztuki i jeszcze 1 w obrotomierzu.
Sprawdzałeś czy świeca działa, czy nie masz w jej obwodzie zwarcia?
Sprawdziłeś jaką żarówkę masz włożoną do kontrolki świecy? Ludzie czasem wkładają co maja i trafiają się 24v.

#152 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 19 styczeń 2014 - 13:34

brak ładowania w T-25 Jutro będę sprawdzał dzięki za informacje o podświetleniu .Może podpowiesz jak sprawdzić to działanie świecy żarowej.

#153 Share zbyszekbrzuze

zbyszekbrzuze

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Brzuze/Rypin
  • Zainteresowania:radzieckie ciągniki, mechanika, elektryka

Napisany 19 styczeń 2014 - 15:07

brak ładowania w T-25

Jak podłącze przewód od lampki żarowej do masy to lampka świeci ,ale przewód się jara aż się oparzyłem w palec.


Nie wolno masowac tych wyjść przewodem! Dobrze robiłeś z kontrolką, z przewodem - nie

Oczywiście założyłeś w tedy 12V żarówkę. ;)
Tylko, że w takim podłączeniu przewodów do stacyjki świeca w pierwszym etapie grzania dostaje pełne 12V (Co jest dla niej nie zdrowe), a w momencie uruchamiania rozrusznika świeca zostaje zasilana przez opornik i w tedy jej wydajność spada drastycznie. Napięcie zasilania obniżone przez rozrusznik, to jeszcze dodatkowo spadek napięcia na oporniku. Świeca w takich warunkach nie jest w stanie dogrzewać zasysanego powietrza przez silnik.


Ja to robiłem z braku czasu. Ale musze poprawić, bo słabo odpala.

Edytowany przez zbyszekbrzuze, 19 styczeń 2014 - 15:11.

KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311


#154 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 20 styczeń 2014 - 10:42

brak ładowania w T-25 Mam pytanie jakie wskaźniki podświetlają żaróweczki na desce rozdzielczej ?

#155 Share Voo

Voo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 20 styczeń 2014 - 11:15

brak ładowania w T-25 Wszystkie wskaźniki są podświetlone.Ale tylko w obrotomierzu jest żarówka do podświetlenia ,pozostałe dwie żaróweczki są miedzy wskaźnikami, jak na rysunku.
85747591_4_1000x700_wladimirec-t-25-ruski-zobacz-rolnictwo.jpg

#156 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 20 styczeń 2014 - 13:33

brak ładowania w T-25 Dziękuję za informację i zdjęcie bo to u mnie wisiało pod tablicą.

#157 Share VladimirT-25A

VladimirT-25A

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pogwizdów Małopolska

Napisany 21 styczeń 2014 - 00:57

brak ładowania w T-25 Podświetlane są licznik mtg temp oleju licznik paliwa amperomierz i dodatkowe 2 żarówki z boku . ja powymieniałem wszystkie na Led i teraz to wygląda bdb bo podświetlane na kolor :D

Co do kontrolki świecy żarowej żarówka 6 v polecam zmienić na 3.8v na gwint lub led jaśniej i lepiej świeci :D.
Владимирец T25A
 

#158 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 21 styczeń 2014 - 15:54

brak ładowania w T-25 Przy świecy żarowej jednak opiąłem czerwony przewód idący na lampkę i dałem na masę teraz lampka kontrolki wskazuje prawidłowo.Jeszcze sprawdziłem przy kolektorze kontrolką wszystko gra.A żarówka była 12V wymieniłem na 6V.Tylko nie ma oprawek do podświetlenia tablicy gdzie to dostać u mnie w sklepach z częściami nie ma.

#159 Share zbyszekbrzuze

zbyszekbrzuze

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Brzuze/Rypin
  • Zainteresowania:radzieckie ciągniki, mechanika, elektryka

Napisany 21 styczeń 2014 - 19:09

brak ładowania w T-25 Szukaj u gości, którzy rozbierają używane ciągniki Jumz, MTZ, T150 itp, bo we wszystkich występują te same.
Fabrycznie w T25 jest jedna oprawka z prawej strony i druga w liczniku.
Z jakiego woj. jesteś?
Ja znam dobre źródło takich rzeczy.

KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 06:59
  •  

#160 Share stefan1955

stefan1955

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 22 styczeń 2014 - 09:03

brak ładowania w T-25 Ja jestem z woj. łódzkiego z pod Wielunia.Jak masz jakie źródło to podaj może być wysyłka z góry dziękuję.

Podobne tematy