Skocz do zawartości

Zdjęcie

brak ładowania w T-25


249 odpowiedzi na ten temat

#1 Share gosysko

gosysko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 03 grudzień 2007 - 14:07

brak ładowania w T-25 Mam następujący problem. Mianowicie alternator nie ładuje akumulatorów w T-25. Co może być przyczyną. I jeszcze jedno pytanie: w alternatorze są szczotki czy szczotkotrzymacz?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 03:35
  •  

#2 Share Kamyk514

Kamyk514

    Rolnik Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1575 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie/ Parczew

Napisany 03 grudzień 2007 - 14:13

brak ładowania w T-25 U mnie są szczotki jak mi nie ładował to zawiozłem alternator do elektryka wymienił szczotki łożysko koszt wyniósł 60zł i po problemie a szajba sie kręci czy jest zablokowana

#3 Share gosysko

gosysko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 03 grudzień 2007 - 15:07

brak ładowania w T-25 szajba sie kręci normalnie,

#4 Share fenomen1990

fenomen1990

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2007 - 16:42

brak ładowania w T-25 powodem mogą być uszkodzone diody prostownicze,regurator napięcia tez może być uszkodzony pod deska rozdzielcza.
A szczotko trzymacz to trzyma szczotkę

#5 Share Waldekps2

Waldekps2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 357 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 03 grudzień 2007 - 22:24

brak ładowania w T-25 W t-25 przy alternatorze nie ma szczotek ani szczotkotrzymacza ;) :) . Chyba żaden z was nigdy nie rozbierał alternatora mądrale :D :) . Najczęstszą przyczyną braku ładowania jest przepalenie sie takiego przewodu. Niepamiętam w tej chwili od czego on jest ale idie pod którąś z tych trzech metalowych blaszek.

#6 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2007 - 22:47

brak ładowania w T-25 a jaki dokładnie masz ten alternator lub z jakiego roku ten T-25 bo z tego co wiem to były przynajmniej 2 rodzaje alternatorów do władka. Starszy miał 400W i w tedy regulator napiecia i pzrekaźni do kontrolki ładowania były pod deska rozdzielczą. Natomiast nowy model miał 700W i regulator napiecia był juz na alternatorze i nic nie było umieszczane pod deska rozdzielcza.
A jakie masz objawy? Cały czas świeci sie kontrolka? Czy po prostu akumulatory nie są naładowane?
Opisz troche objawów to może uniknie się niepotrzebnego dłubania.

#7 Share fenomen1990

fenomen1990

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 grudzień 2007 - 18:39

brak ładowania w T-25

W t-25 przy alternatorze nie ma szczotek ani szczotkotrzymacza ;) :) . Chyba żaden z was nigdy nie rozbierał alternatora mądrale :D :) . Najczęstszą przyczyną braku ładowania jest przepalenie sie takiego przewodu. Niepamiętam w tej chwili od czego on jest ale idie pod którąś z tych trzech metalowych blaszek.

te trzy metalowe blaszki to chyba są te diody prostownicze, ale nie jestem pewny najlepiej było by zobaczyć

#8 Share gosysko

gosysko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 04 grudzień 2007 - 19:57

brak ładowania w T-25

A jakie masz objawy? Cały czas świeci sie kontrolka? Czy po prostu akumulatory nie są naładowane?

Kontrolka nie świeci wogule, i wogule nie odchyla się wskaźnik amperomierza, a działa bo przy zapalaniu pokazuje wartość ujemną. A wiecie może ile powinno pokazywać wolt/amper na mierniku przy wyjściu z alternatora.

#9 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 04 grudzień 2007 - 22:36

brak ładowania w T-25 napięcie ładowania ok 14,3V

z tego jesli dobrze pamiętam jest zastosowany przekaźnik ładowania

#10 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 grudzień 2007 - 01:53

brak ładowania w T-25 Kontrolka od ładowania przy zgaszonym silniku, a załączonym włączniku masowym(włączonym zasilaniu) powinna świecić. Jeśli nie świeci to znaczy że jest spalona lub jest przerwa na lini akumulator(+) - żarówka - alternator. lub uszkodzenie jest w alternatorze.

Napisz jaki masz dokładnie ten alternator 700W czy 400W, bo one się różnia w dużym stopniu.
Bo tak jak pisze @elektrotech może być przekaźnik ładowania ale on jest z alternatorami 400W.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 03:35
  •  

#11 Share Waldekps2

Waldekps2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 357 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 05 grudzień 2007 - 02:12

brak ładowania w T-25

te trzy metalowe blaszki to chyba są te diody prostownicze, ale nie jestem pewny najlepiej było by zobaczyć

Te blaszki to nie diody. Diody są podobne do bateryjek z zegarka na ręke tylko ciut większe. Jutro zobacz przy władku jak te blaszki idą to napisze o co chodzi.
A jeśli chodzi o rodzaje tych alternatorów to było więcej jak dwa rodzaje. Ja np mam 400 i wszystko ma wbudowane w środku. Kupiony był kiedyś u rosjan na bazarze za równowartość kilku browarków ;) :rolleyes: :)

#12 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 grudzień 2007 - 02:40

brak ładowania w T-25 nie mówie że nie było ich wiecej bo napisałem że były co najmniej 2. A ja takie 2 widziałem.
Ten starego typu 400W jaki miałem w swoim jest krótrzy od tego 700W jaki maja sąsiedzi w swoich władkach.
Ja swój ze względu na zwarcie międzyzwojowe wymontowałem razem z całym jego osprzętem i zamontowałem sobie alternator od jakiegoś busa który wydaje z siebie co najmniej 70A. Jestm z niego zadowolony, a podłączenie bajecznie proste, tylko zostały nie potrzebne kable :rolleyes: ;)

#13 Share Waldekps2

Waldekps2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 357 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 05 grudzień 2007 - 10:02

brak ładowania w T-25 Mtracz a działa ci po tej zamianie amperomież? Bo u mnie tylko na minus sie wychyla jak jest pobór prądu. Na plus nic nie pokazuje. Ja podłączyłem jeden kabel do rozrusznika a drugi chyba do lampki ładowania.
Umnie sie zepsuł regulator w kabinie i dlatego wymieniałem.

#14 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 grudzień 2007 - 16:34

brak ładowania w T-25 jak silnik jest zgaszony to przy poborze prądu amperomierz pokazuje minus. A jak zapalony to jak włącze światła to stoji na zerze, ale jak traktor jest często zapalany to po odpaleniu przez krótki czas wskazówka przesunie sie w stronę plusa ale bardzo niewiele, a później wraca na 0. Identyczne oznaki maja sąsiedzi w soich władkach z oryginalnymi alternatorami 700W.

#15 Share Waldekps2

Waldekps2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 357 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 05 grudzień 2007 - 18:30

brak ładowania w T-25 No bo tak powinno być, i u mnie też tak było ale na tym starym alternatorze co był od nowości. Później założyłem inny. Miał tylko dwa kable więc zupełnie inaczej go podłączyłem. Jeden do rozrusznika (najbliższy +) a drógi do lampki kontrolnej. Mase to chyba przez śruby łapie. Mtracz ty jak zakładałeś od busa to też miałeś czyba 2 kable to jak podłączyłeś? Bo u mnie tak jak jest to amperomież tylko na minus sie wychyla a na plus wogóle chociaż ładuje dobrze.

#16 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 grudzień 2007 - 19:25

brak ładowania w T-25 skoro ci ładuje no to jest dobrze. Tak jak zrobiłeś to ja podłączam w ursusach bo nie maja amperomierza wiec od razu do najbliższego plusa tak jak na rozruszniku. Zgadza sie mój nowy alternator ma 2 śruby do których podłącza się przewody. Ja wykorzystałem starą instalację i przewód który był jako główno prądowy i szedł od alternatora do amperomierza podłączyłem do niego główne wyjście z alternatora. A przewód od kontrolki do drugiej śrubki w alternatorze- wzbudzenie. I także użyłem starego przewodu który już tam był.
A minus to jak najbardziej po obudowie jest przekazywany.
A amperomierz nie wychyla ci sie na + bo prąd ładowania nie płynie przez niego tylko bezpośrednio do akumulatora, a prąd pobierany z akumulatora płynie przez amperomierz i dlatego sie wychyla na minus.

#17 Share Waldekps2

Waldekps2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 357 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 05 grudzień 2007 - 19:58

brak ładowania w T-25 Widze że sie sie znasz na tym i nie piszesz bzdur jak niektórzy :rolleyes: . Ja podłączyłem tak jak było najprościej bo nie chciało mi sie grzebać w tych starych kablach i szukać który od czego jest. Uciołem je i już. A co do tematu z początku to robiłem 3 alternatory i zawsze przyczyną był przewód o którym wcześniej pisałem, tylko że te blaszki są dwie a nie trzy. Pomyliłem sie. One są specjalnie po to żeby osłaniać przewody. Pozdro ;)

#18 Share gosysko

gosysko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 05 grudzień 2007 - 20:38

brak ładowania w T-25 dziękuje już naprawiłem ale nikt z was nie wpadł co to moze być. dziękuje za pomoc i jeszcze jedno jak są szczotki to są osobno a szczotkoczymacz to szczotki złoczome razem

#19 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 05 grudzień 2007 - 21:08

brak ładowania w T-25

dziękuje już naprawiłem ale nikt z was nie wpadł co to moze być. dziękuje za pomoc i jeszcze jedno jak są szczotki to są osobno a szczotkoczymacz to szczotki złoczome razem

to sie pochwal-przyda się innym :rolleyes:

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
brak ładowania w T-25 Dzisiaj, 03:35
  •  

#20 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 grudzień 2007 - 23:17

brak ładowania w T-25 Popieram podaj co tam u ciebie było, to sie napewno przyda.
@Waldekps2 dzięki za uznanie :rolleyes:

Podobne tematy