Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie działający tylni napęd zetor


13 odpowiedzi na ten temat

#1 Share bartek1168

bartek1168

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 listopad 2012 - 21:48

Nie działający tylni napęd zetor Witam!
Podczas ostatniej pracy zetorem 7341 (to samo co 7340) włączyłem bieg (tj. 3)chciałem ruszyć ale chodził tylko przedni napęd! Tylne koła nawet nie ruszyły. Dodam jeszcze, że podczas tego ruszania jakby coś psztykło w skrzyni . Czy wiecie co mogło się stać(zepsuć,urwać)? Mieliście do czynienia z takim przypadkiem ?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działający tylni napęd zetor Dzisiaj, 01:20
  •  

#2 Share rolniku360

rolniku360

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 listopad 2012 - 21:57

Nie działający tylni napęd zetor nie wiem jak tam to jest ale może wodzik przeskoczył i na niezależne przeskoczyło albo no albo nie wiem tylko jak w c360 + napęd przełączy się na nie zależne to kręci się tylko przód

#3 Share zorzyk2

zorzyk2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3403 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:nima

Napisany 09 listopad 2012 - 22:42

Nie działający tylni napęd zetor Objaw jakby coś uległo uszkodzeniu na odcinku mechanizm różnicowy - zwolnica. Spróbuj włączyć blokadę tylnego mostu, jeśli zadziała, ruszy tył to zostaje kwestia lokalizacji strony uszkodzenia.

Edytowany przez zorzyk2, 09 listopad 2012 - 22:42.


#4 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 listopad 2012 - 22:59

Nie działający tylni napęd zetor Może ukręcona półoś. Więc mechanizm różnicowy daje napęd na tę ukręconą.
Tak jak wyżej rada wcisnąć blokadę mechanizmu.

#5 Share Cezary4514

Cezary4514

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 359 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 10 listopad 2012 - 16:45

Nie działający tylni napęd zetor pewnie coś z mechanizmem różnicowym (tryb atakujący itp.) nie słychać żadnych zgżytów z tylnym moście?

#6 Share bartek1168

bartek1168

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 listopad 2012 - 19:44

Nie działający tylni napęd zetor Kombinowałem już z blokadą i biegami polowymi,szosowymi ale to nic niestety nie daje :( . Aha jak się właczy wyższy bieg to słychac jak chodzi skrzynia i delikatne jakby zgrzyty.

#7 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 listopad 2012 - 20:14

Nie działający tylni napęd zetor Test blokady już dużo powiedział, tak czy tak musisz go rozbierać.
Możesz Jeszce podnieść tył ciągnika żeby oba kola wisiały i kręcić jednym, powinno obracać się drugie w drugą stronę.
Włącz bieg i nasłuchuj bo przy zgaszonym silniku więcej usłyszysz. Tylko w tedy jedno koło zablokuj.
Pewnie wałek ataku nie napędza. Ukręcony albo odkręcony, nie wiem jaki on dokładnie jest.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działający tylni napęd zetor Dzisiaj, 01:20
  •  

#8 Share bartek1168

bartek1168

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 listopad 2012 - 15:04

Nie działający tylni napęd zetor Dzisiaj Podniosłem zetora i kręcąc kołami zauważyłem , że :
-Gdy włączyłem blokadę oba koła kreciły się na raz ( W przód i tył) .
-Bez blokady na luzie ( biegu jałowym ) koła można było sobie kręcić jak się chce(tj. w lewo i w prawo odzielnie) .
-Po włączeniu biegu działo się to samo co na biegu jałowym .
-Pewnego razu właczyłem trójkę i zakręciłem kołem prawym do przodu a koło lewe kreciło się do tyłu(tak jak mówił mtracz). Zaznaczam że ta zależność zdażyła mi się tylko jeden jedyny raz, normalnie koła kręca się jak się chce. Wszystko to działo się gdy kręciłęm kołami ręcznie , bo kiedy na zapalonym włączę bieg to koła lekko się obracaja (jakby napędzał je olej w skrzyni, można je ręką zatrzymac ) .
Czy po tym opisie możecie powiedziec coś więcej, co mogło się stać ?

#9 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7612 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 11 listopad 2012 - 15:22

Nie działający tylni napęd zetor Bardzo możliwe że urwało prawą półośkę między blokadą a koszem dyferencjału. Zetor ma półośki kiepskie. Skręcają się jak baranie jajo jak dostaje w tyłek ciągnik na terenowych szczególnie. Na tym bym się skupił.
Pamiętaj że jeśli skręciło półoś prawą to będzie problem ze zdjęciem zwolnicy. Trzeba śrubami rwać aż wyrwie pokrywkę.
Wrzuć bieg i sprawdzaj. bez blokady jedno w prawo drugie w lewo i odwrotnie. Na blokadzie i biegu żadne nie ma prawa się obrócić.

Edytowany przez seweryn20, 11 listopad 2012 - 15:25.

KPK Kumurun Team

#10 Share Cezary4514

Cezary4514

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 359 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 11 listopad 2012 - 16:26

Nie działający tylni napęd zetor zdejmij górny korpus podnośnika tam powinieneś zobaczyć co nieco

#11 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1630 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 11 listopad 2012 - 17:21

Nie działający tylni napęd zetor Z opisu w poście 8 wynika że tylny most jest ok. Prawdopodobnie uszkodzone jest sprzęgło (tuleja) kłowe na walku ataku między skrzynią a tylnym mostem, służy do rozpoławiania w tym miejscu.

#12 Share Cezary4514

Cezary4514

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 359 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 11 listopad 2012 - 21:41

Nie działający tylni napęd zetor nie dostaniesz się do ataku jak nie zdejmiesz góry przecież

#13 Share danielz

danielz

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 13 listopad 2012 - 21:11

Nie działający tylni napęd zetor ja sądzę że są możliwe takie awarie
ścieło nity na kole tależowym
rozerwało tryb atakujący
ukręcił się wałek ataku
zdjęcie podnośnika wszystko wyjaśni

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działający tylni napęd zetor Dzisiaj, 01:20
  •  

#14 Share tomekzet

tomekzet

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 579 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 18 listopad 2012 - 21:21

Nie działający tylni napęd zetor u mnie wujek miał tak samo.... okazało sie ze scieło nity... objawy były identyczne jak w twoim przypadku

Podobne tematy