Skocz do zawartości

Zdjęcie

hodowcy bydła mięsnego


72 odpowiedzi na ten temat

#21 Share razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2171 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 08 listopad 2012 - 10:24

hodowcy bydła mięsnego

Jakim cudem od simentalki będziesz miał dwa cielaki (bliźniaki).


Napisał przecież że simentalka mu ODCHOWA dwa cielaki :)

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
hodowcy bydła mięsnego Dzisiaj, 17:14
  •  

#22 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 08 listopad 2012 - 10:34

hodowcy bydła mięsnego Fakt tylko skąd ten drugi cielak no bo jeżeli go kupi to będzie jakiś hf lub mieszaniec za spore już pieniądze. Utrzymanie krowy mamki jak ktoś tam kiedyś na forum wyliczył to ok. 500 zł rocznie. Ja uważam, że ze dwie stówy więcej no ale w każdym bądź razie za te pieniądze masz cielaka ok 250 kg w czystej rasie trzymasz go do ok 300 kg i sprzedajesz po 12 zł kg. Nie jest to taki zły interes

#23 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 08 listopad 2012 - 14:39

hodowcy bydła mięsnego raffiti a co to za wielki problem kupić dzisiaj cielaka,jeśli dosadzam go do krowy to biore cielaka odstawionego dopiero co od siary czyli kilku dniowe które idzie dostać za przyzwoite pieniądze a niżeli cielaki 2tygodniowe itp.Nie rozumiem cie w jednej kwestii dlaczego uważasz że jeżeli krowa jest przeznaczona na mamke to tylko i wyłącznie może być to limousinka fakt może i mają najmniejsze wymagania ale simental bije limousina na głowe pod innymi względami,ja osobiście rówież miałem dylemat jaką rase wybrać i postawiłem na simentala mn.dlatego że masz od nich jednego cielaka(tak jak u limousine)a dodatkowo ,,za darmo,,odchowa ci drugiego cielaka.Kolejne co mi sie rzuciło w oczy to twoje wyliczenia co do utrzymania mamki(zapewne chodziło ci o chów ekstensywny)otóż owszem zgodze sie z tym że może i być koszt 500-700zł ale spójrz na to z innej kwestii ile dodatkowo trzeba poświęcić ha.na pastwiska.

KPK


#24 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 08 listopad 2012 - 18:43

hodowcy bydła mięsnego Za darmo to prezes w dziób nie dają a Ty piszesz , że byczka będziesz miał :P . Takiego paździocha hf za 500 co Ty kupisz to ja na to konto krowę więcej utrzymam i się nie bawię w jakieś dosadzanie cudowanie tylko mam porządnego cielaka w czystej rasie który mniej zje szybciej urośnie i go sprzedam w dużo lepszych pieniądzach. Każdy robi tak jak uważa. Sam się zastanawiałem nad simami i wcale nie uważam jeżeli mamki to tylko lm. Pastwiska to podstawa jeżeli kolega ich niema to dochody będą mniejsze

#25 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 08 listopad 2012 - 19:56

hodowcy bydła mięsnego raffitti prosze cie bardzo czytaj ze zrozumieniem,kto pisał o byczku ,,za darmo,,bo tą teorie chyba sobie sam wymyśliłeś.Ja poprostu nie marnuje swojego areału na to aby trzymać jak najwięcej mamek,tylko wole w to miejsce opasy,ty sprzedajesz odsadki i z tego masz interes,a ja wole w tym czasie kilka porządnych opasów wychodować,a w moim przypadku mamki mi tylko pomagają w odchowie cieląt to jest jedna kwestia a druga to taka że mam poprostu za dobrą ziemie aby ją marnować na pastwiska i ekstensywny chów bydła.

KPK


#26 Share Agro-Farm

Agro-Farm

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok. Tarnowa

Napisany 08 listopad 2012 - 20:35

hodowcy bydła mięsnego Jak to sie mówi do odważnych świat należy a jestem w otyle dobrej sytuacji że jeszcze się ucze i utrzymują mnie rodzice gospodarze z ojcem ale on tak jakby tylko mi pomaga i załatwiał sprawy papierkowe narazie cała moja idzie na rozwój gospodarstwa i tak sprawa wygląda

#27 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 08 listopad 2012 - 21:03

hodowcy bydła mięsnego ,za darmo,,odchowa ci drugiego cielaka. To cytat z Twojego postu. Jako tako potrafię czytać ze zrozumieniem. Ja zaczynałem od 10 jałówek odsadków i jakoś przeżyłem tak że nie odradzajcie tak mocno koledze tego kierunku rozwoju. Przyładować kredyt na samym początku gospodarzenia na zakup większej ilości jałówek to nie sztuka

#28 Share razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2171 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 08 listopad 2012 - 21:06

hodowcy bydła mięsnego No chyba to czytanie ze zrozumieniem nie bardzo Ci wychodzi ;)

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


#29 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 08 listopad 2012 - 21:18

hodowcy bydła mięsnego z tym drugim cielakiem chodzi o to że krowa wychowa swojego i drugiego podstawionego którego trzeba kupić.

#30 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 08 listopad 2012 - 21:19

hodowcy bydła mięsnego razor275 no wiesz jak jest,czytanie ze zrozumieniem to nie taka łatwa sprawa ;p
a co do raffitti to chyba znów musze ci powiedzieć że zbytnio nie zrozumiałeś mojego poprzedniego postu,nikt mu nie odradza tej hodowli a wręcz przeciwnie,każdy ma swój pomysł na biznes,tylko poprostu chcemy mu troche doradzić.Piszesz że ty zaczynaleś od 10sztuk jałówek to pojęcie troche dwuznaczne bo jałówki wysokocielne(które ja mu doradzałem kupić)to jest jedno a jałóweczki 100kg(które Agro-Farm miał zamiar kupić)to drugie,dlatego ja też mu rzuciłęm ten pomysł z kredytem na zakup nie jak ty ro zrozumiałeś,,większej ilości jałówek,,a jałówek wysoko cielnych,a to jest różnica.

KPK


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
hodowcy bydła mięsnego Dzisiaj, 17:14
  •  

#31 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 08 listopad 2012 - 22:31

hodowcy bydła mięsnego No tak odchowa za darmo zakupionego cielaka nr 2.Jasne Ze swojego doświadczenia wiem i to chciałem koledze agro farm przekazać że swoje cielaki od swoich krów są o niebo lepsze niż gdzieś tam kupione. Jak dawniej kupowałem byczki po targach i rolnikach to nie dość że jakieś hf z niespodzianką w postaci jakiejś choroby którą się do obory przytargało to jeszcze się trafiały upadki. Proszę tylko nie piszcie o firmach które przywożą cielaki150 kg w kolorze sima za 1800 bo u nas się ludzie już nimi najedli.Też trzymałem na ciężką wagę i wiem jak takie cuda rosną. A że ja sprzedaje odsadki to nie znaczy że nie można byczków trzymać do ciężkiej wagi. We wrześniu jak sprzedawałem odsadki to za ciężkie płacili 9 plus wat jest różnica w cenie?

#32 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 09 listopad 2012 - 08:59

hodowcy bydła mięsnego Rozumiem dokłądnie o co ci chodzi,ale uwież mi że młody cielak dosadzony dodatkowo do krowy niczym sie nie różni od tego którego dana krowa urodziła(wycieliła),fakt dostać w czystej rasie małego byczka limousine,simental czy jakiegokolwiek w czystej rasie mięśniaka graniczy z cudem.Ja uważam że nawet niech dodatkowo tego mieszańca czy tam hf odchowa to i tak sie to lepiej kalkuluje.Oczywiście nie można sobie w tym przypadku pozwolić na to aby mamki były chowane bezuwięziowo ponieważ marny byłby los tego dosadzonego cielaka.Co do tych cielaków z firm to akurat jestem podobnego zdania co ty dlatego nie będe sie wypowiadał na ten temat.Daj sobie powiedzieć że ja tego simentala pochodzącego od mojej mamki sprzedam za te same pieniądze co ty twojego limousina,a dodatkowo zostaje mi jeszcze ten odchowany drugi cielak.

KPK


#33 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 09 listopad 2012 - 18:18

hodowcy bydła mięsnego Chyba znowu nie mogę odczytać Twojego postu ze zrozumieniem bo mam wrażenie jakby było w nim napisane że ten byczek nr 2 był za darmo (ale jestem spokojny bo zaraz mi to wszyscy wytłumaczycie łącznie z modem :D ) Ty go przecież musiałeś kupić od jakiegoś rolnika i zapłacić za niego dajmy na to że np. za hf 500 ale za jakiegoś mieszańca to już coś ok 1000. A za te pieniądze mógł byś utrzymać drugą mamkę, od której miał byś też drugiego cielaka i to czystego o czym już pisałem wcześniej. Czyli koszt zakupu przez Ciebie cielaka równoważy koszt utrzymania drugiej mamki.A zyski z utrzymania drugiej mamki są dużo większe. Więc Twój argument wyższości sima nad lm (bo daje więcej mleka, dosadzaniu itd.) niema za bardzo sensu. Co do ceny simów w stosunku do lm to też nie jest tak do końca jak piszesz, Na zachodzie, a tam trafiają odsady sim nie jest tak lubiany choćby dlatego że mają ich tam w ciul. Firma, która ode mnie odbiera byczki, simów wcale nie bierze w tych pieniądzach. A jeżeli chodzi o ciężki byki to jednak lm lepiej się wybija i szybciej rośnie co się przekłada na lepsze pieniądze

#34 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 09 listopad 2012 - 20:18

hodowcy bydła mięsnego Owszem dobrze mówisz,o ile oczywiście utrzymasz mamke za te pieniądze co ja kupie cielaka i wtedy tylko pozostaje doliczyć koszt zakupu danej jałówki.Z tym że simentale nie są tak chętnie kupowane jak limousiny,wydaje mi sie że to jest jeszcze taka mentalność niektórych rolników że jeżeli płaci się duże pieniądze za mięsnego cielaka to musi to być limousin ponieważ uważają tą rase za najlepszą jako mięsną itp.owszem ja nie mówie że tak nie jest bo oczywiście limousin jest pod wieloma względami bardzo dobry,ale większy popyt na limousiny kształtuje to iż w polsce coraz więcej ludzi nastawia się na hodowle bydłą mięsnego w systemie ekstensywnym,zazwyczaj wybieraną rasą jest limousin.Ale jeśli patrzeć pod względem opasu bydła do na duże sztuki to ja akurat tkwie w przekonaniu że to jednak simental poubojowo sie lepiej wybija,co nie zmienia faktu że limousin na żywą wage lepiej wychodzi.

KPK


#35 Share Prezes1352

Prezes1352

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Łodzi
  • Zainteresowania:Sport, sztuki walki, i rolnictwo

Napisany 10 listopad 2012 - 13:40

hodowcy bydła mięsnego Ostatnio sprzedalem gościowi jałówek pare to cena 4800zl/ szt. Waga ok 300-380kg

Edytowany przez Prezes1352, 10 listopad 2012 - 13:41.

Moje sprzęciki: New holland t7.270 , t6090pc, t5060 edc, t6020plus, t6050plus, Fendt 410 vario , Claas Arion 640 cebis oraz Massey Fergusson 255, Ursus c-360

#36 Share rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 11 listopad 2012 - 15:36

hodowcy bydła mięsnego Mylisz się i to mocno lm wybija się na 67,5 % a sim na 55-57% (http://www.bydlo.com.pl/rasy-byd%C5%82) . 10 % to jest bardzo duża różnica. Po raz kolejny udowodniłem Ci że lm jest lepszą mięsną rasą a Ty ślepo jesteś przekonany o swojej racji. Na zachodzie konsumenci bardzo dobrze znają się na wołowinie i to oni decydują co chcą kupić. Kolego prezes1352 gratuluje znalezienia takiego frajera, sprzedałeś je o ok. 1 tyś/szt niż na rynku

#37 Share PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 209 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 11 listopad 2012 - 21:04

hodowcy bydła mięsnego No niewiem czy tak słepo,wytłumacz mi jeden fakt dlaczego firmy takie jak sokołów,łuków itp.w kontraktach na opas bydła zazwyczaj zaopatrują rolników w simentale.bo mi sie wydaje że jednak jeśli chodzi o mięsność to simental wypada lepiej.Dlaczego na zachodzie nie trzymają tyle simentali co limousine już ci tłumacze ponieważ tam są hodowle ukierunkowane tylko i wyłącznie na jeden konkretny profil produkcji.Gdy stawiają na mleko jest to zazwyczaj montbeliard hf i niekiedy simental,niekiedy ponieważ wypada słabiej w stosunku to tych ras jeśli chodzi o mleczność,kolejne na ekstensywny chów bydła mięsnego też sie zbytnio nie nadaje ponieważ przy mrozach rzędu-20stopni ciężko byłoby z cieleniem itp.i dlatego tutaj właśnie wygrywa limousine charolais itp. Mówisz że na zachodzie jest mało simentali,byłes kiedyś w Bawarii,Szwajcarii,jeśli nie to jedz tam na wycieczke i napisz mi jeszcze raz tego posta że na zachodzie jest mało simentali.Znowu jeśli ktoś ma tylko i wyłącznie hodowle opasów(taki który zaopatruje się w cielęta małe czy tez większe) to wytłumacz mi dlaczego zazwyczaj najchętniej każdy zaopatruje sie w simentale??Ponieważ ma lepsze przyrosty i jest o niebo spokojniejszy niż limousine,nie wspomne jużo krowach limousine sam miałem stycznosć z taką sztuką co niejednego by na rochach przewiozła a niby takie spokojne.Zresztom kończe już ta walke na argumenty za i przeciw bo to nie czas i miejsce.

Edytowany przez PREZES91WLKP, 11 listopad 2012 - 21:12.

KPK


#38 Share padalec

padalec

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Zainteresowania:zimne piwo z sokiem,bez sępów obok

Napisany 11 listopad 2012 - 21:16

hodowcy bydła mięsnego Sokołów w chwili obecnej nie zaopatruje rolników w daną rasę,tylko wskazuje handlarza cieląt(zapewne takowy handlarz ma z Sokołowem jakąś niepisana "umowę",moze to opierają gdzieś o flaszkę,nie wiem,ale nie wygląda to zbyt uczciwie),a taki pan handlarz przywiezie Ci nieraz takiego badziewia,że klękajcie narody!!!Wszystko co rude liczone jest jak mięsne,nawet typowe czerwone hf i czerwona polska,a wszystko co ma biały łeb,to handlarz kasuje jako SIM.
Na umowę z Sokołowem możesz sobie zalatwić cielaki ze swojego źródła.Fakt,więcej zachodu ale dużo taniej.

#39 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 11 listopad 2012 - 21:20

hodowcy bydła mięsnego mamki lm są bardzo agresywne nie jeden już się o tym przekonał.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
hodowcy bydła mięsnego Dzisiaj, 17:14
  •  

#40 Share Mati10

Mati10

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2012 - 10:35

hodowcy bydła mięsnego Limousin wybija się lepiej (tzn tak czytałem i słyszałem), a za to simental lepiej wykorzystuje gorsze warunki. Ja preferuje simentala, bo krowa dobrze doi (oddajemy mleko) i da ładnego cielaka, który dobrze wykorzysta warunki jakie mu oferuję (w lato jak kończą się kiszonki to trawa i gorszej jakości kiszonki i siano w zimę plus pasza, woda i słoma).

Podobne tematy