Skocz do zawartości

Zdjęcie

PRZEDNI NAPĘD


209 odpowiedzi na ten temat

#41 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 19 maj 2013 - 11:15

PRZEDNI NAPĘD wspomaganie działa jak powinno pompe mam nową (koszt 980zł )a dzielnik pojechał do sprawdzenia do tucholi

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
PRZEDNI NAPĘD Dzisiaj, 09:39
  •  

#42 Share pawelsikora

pawelsikora

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 maj 2013 - 07:45

PRZEDNI NAPĘD witam. moze ktos wie o czesciach do renault 106.54 dokladnie szukam do przedniego mostu obudowy wraz z trzema satelitkami. nowe niestety kosztuje a wciaz licze na jakas dobra uzywke. pozdrawiam

#43 Share piciaj

piciaj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 300 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gniezno/Września--
  • Zainteresowania:mechanika zootechnika treningi krav maga

Napisany 20 maj 2013 - 09:49

PRZEDNI NAPĘD skad jestes kolego? uzywane czesci mozesz kupic koło Jarocina, musialbym poszukać u siebie namiary do niego ma duzo klamotów do różnych marek ciągników, ja kupowałem części do skrzyni kiedyś do mf3065
znalazłem to czego szukałem ..:)))

#44 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 20 maj 2013 - 20:02

PRZEDNI NAPĘD Koledzy pytanie odnośnie przedniego napędu: jak działa u was przycisk? Chodzi mi o to czy po wcisnieciu zostaje w tej pozycji czy odskakuje z powrotem? Myślałem że powinien działać tak jak ten od koguta czyli zostawać po wcisnieciu... Dzisiaj kupiłem nowy przycisk i jest to samo czyli nie zakleszcza się w dolnej pozycji a zaroweczka pali się tylko wtedy gdy go przytrzymam... Jak musi być?

#45 Share janosik32

janosik32

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 118 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 20 maj 2013 - 20:06

PRZEDNI NAPĘD Zostaje po wciśnięciu. Ciekawe jest to, że gdy pali się lampka to faktycznie ODCINA napięcie do elektrozaworu.

#46 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 20 maj 2013 - 20:19

PRZEDNI NAPĘD Kurcze to sprzedali Mi uszkodzony przycisk! Będę musiał rozpocząć procedurę reklamacji...:/

#47 Share Harnas88

Harnas88

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Augustów

Napisany 20 maj 2013 - 20:41

PRZEDNI NAPĘD U mnie też trzyma. Brak ciśnienia w sprzęgle włącza naped a gdy podasz to rozłącza. U mnie od jakiegoś czasu jest problem, objaw jest taki ze jak jest naprawde ciężko to zaczyna jakby przeskakiwać i napewno nie jest to na łączkach wału tylko coś w przystawce ale co?

#48 Share janosik32

janosik32

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 118 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 20 maj 2013 - 20:58

PRZEDNI NAPĘD W przystawce masz sprzęgło podobne jak w WuEsce. Tych tarczek jest tam 8 albo 10(nie pamiętam) i raczej obrąbać ząbków nie powinno tam w nich. A może to koło zębate które napędza przystawkę dostało już luzu na igiełkach( i wałku). Jak spuścisz olej i odkręcisz przystawkę to będziesz miał dostęp do rzeczonego trybu. Bierze on napęd z zębatki osadzonej na wałku ataku wchodzącym w most. Jeśli wykryjesz luzy na tym kole zębatym pośrednim, to nie zwlekaj..... łożysko tylko 40zł. Reszta w tysiącach.

#49 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 21 maj 2013 - 08:07

PRZEDNI NAPĘD dalej drąże temat przycisku...
dzwoniłem do tej firmy co zamawiałem i powiedzieli mi że są dwa rodzaje przycisków...
jeden działa na zasadzie blokowania w pozycji dolnej a drugi w połączeniu ze stycznikiem (bynajmniej tak zrozumiałem)
i tak się teraz zastanawiam czy u mnie czasem nie ma tego stycznika... jest tam jakaś zielona kostka którą słychać jak coś przeskakuje... (kurcze kiepsko znam się na elektryce:):) )
tyle tylko że jak patrzyłem przy elektrozaworze to napięcie 12V jest cały czas....
dopiero jak druga osoba przytrzymuje przycisk w dolnej pozycji to napięcie znika...
czy może mi ktoś to wyjaśnić troszeczkę dokładniej jak to z tą elektryka jest? (nie chodzi mi o zasadę działania mechaniczną tylko od strony elektrycznej)
czy w ciemno wymieniać ten przycisk na ten drugiego typu?

#50 Share Harnas88

Harnas88

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Augustów

Napisany 22 maj 2013 - 09:02

PRZEDNI NAPĘD Dzięki kolego janosik. Jeśli chodzi o elektryke to w moim przypadku jest przekaźnik który po podaniu na niego prąd odcina prąd na elektrozaworze. On jest pod tapicerką pod tym włącznikiem. Dodatkowo jest to połączone z czujnikiem hamulców

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
PRZEDNI NAPĘD Dzisiaj, 09:39
  •  

#51 Share Wojtek987

Wojtek987

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 maj 2013 - 09:09

PRZEDNI NAPĘD No tak, bo po naciśnięciu hamulców załącza się przedni napęd. A u mnie (110.54 92r) jest tak że przycisk po naciśnięciu wciska się i blokuje i zaświeca się kontrolka i teoretycznie wtedy powinien rozłączyć napęd.

#52 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 22 maj 2013 - 13:41

PRZEDNI NAPĘD a nie powinno być odwrotnie...właśnie wciśnięty przycisk-napęd załączony?
kiedy napęd jest załączony? jak jest napięcie czy gdy go nie ma?

Edytowany przez panczo1922, 22 maj 2013 - 13:42.


#53 Share janosik32

janosik32

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 118 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 22 maj 2013 - 20:14

PRZEDNI NAPĘD Na elektrozaworze nie ma napięcia -napęd włączony. Nie pracuje silnik (nie ma ciśnienia) -napęd włączony.
Myli ta lampka w przycisku. Wydaje się, że wciskając przycisk podajesz napięcie na elektrozawór a jest dokładnie odwrotnie.
Rozpiąć wtyczkę przy zaworze i sprawdzić empirycznie.

#54 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 22 maj 2013 - 20:57

PRZEDNI NAPĘD

Dzięki kolego janosik. Jeśli chodzi o elektryke to w moim przypadku jest przekaźnik który po podaniu na niego prąd odcina prąd na elektrozaworze. On jest pod tapicerką pod tym włącznikiem. Dodatkowo jest to połączone z czujnikiem hamulców

we wcześniejszym poście pisałeś że przycisk blokuje się w dolnej pozycji.. teraz piszesz że masz jeszcze stycznik...
jak to się ma do mojego pytania które zadałem wcześniej? chodzi mi o to że w sklepie powiedzieli mi że są dwa rodzaje przycisków... jeden z blokadą pozycji a drugi bez blokady dedykowany pod ten właśnie stycznik...
a Ty masz i blokowany przycisk i stycznik zarazem... więc jak to do cholery jest z tym wszystkim???:):):)
po co w ogóle jest ten stycznik?

#55 Share zetor3011

zetor3011

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:STRYKÓW koźle EZG
  • Zainteresowania:Maszyny zachodnie, dziewczyny, BMW serie 3, Yamaha

Napisany 22 maj 2013 - 21:26

PRZEDNI NAPĘD Też walczyłem z przyciskiem firma Granit parts ma pomyłkę na magazynie i te włączniki bez blokady są od Deutza bo tam jest przekaźnik, a w Reni nie ma i 2 przysłali i 2 odesłałem bo to nie było od tego. W końcu kupiłem w Claas-ie za 120 zł i jest super :)
Renault jest Bogiem...Orka nałogiem...Jazda zabawą...Paliwo podstawą...

#56 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 23 maj 2013 - 06:06

PRZEDNI NAPĘD kurcze a właśnie zamówiłem u nich ten drugi...:)
wygląda tak samo tylko że ma blokade...
no zobaczymy...

#57 Share Wojtek987

Wojtek987

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 maj 2013 - 06:24

PRZEDNI NAPĘD Łatwo sprawdzić taki przycisk, w jednej pozycji musi zamykać obwód a w drugiej nie, czy to będzie na wciśniętej czy wyciśniętej nie ma różnicy byle nie trzeba było trzymać palcem jak np od trąbienia. Tam można założyć zwykły wyłącznik który w jedną stronę będzie łączył obwód a jak przełączysz to rozłączy obwód (tylko zwykły będzie brzydko wyglądać). A ta lampka świecąca gdy jest rozłączony faktycznie myli człowieka (powinno być na odwrót)

#58 Share panczo1922

panczo1922

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska, powiat obornicki
  • Zainteresowania:sport, muzyka, wszystko związane z rolnictwem

Napisany 23 maj 2013 - 06:33

PRZEDNI NAPĘD to chyba masz coś odwrotnie podłączone, z tego co wyczytałem wyżej kolega @janosik32 napisał że napęd jest ZAŁĄCZONY po wciśnięciu przycisku, wtedy pali się lampka która de facto odcina napięcie na elektrozawór...
tak zrozumiałem.. :)
edit:
teraz rozumiem twoją myśl...:)
rozłączony.. obwód rozłączony..:) czyli jest ok

Edytowany przez panczo1922, 23 maj 2013 - 06:34.


#59 Share Wojtek987

Wojtek987

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 maj 2013 - 12:23

PRZEDNI NAPĘD Teraz ja cię średnio rozumiem.

Jeśli przycisk jest NIE wciśnięty (obwód rozłączony), światełko się nie pali to napęd działa

Jeśli przycisk jest WCIŚNIĘTY (obwód zamknięty), światełko się pali to napęd NIE działa

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
PRZEDNI NAPĘD Dzisiaj, 09:39
  •  

#60 Share Harnas88

Harnas88

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Augustów

Napisany 23 maj 2013 - 12:29

PRZEDNI NAPĘD Tak mam włącznik blokowany i za razem stycznik. Jeśli podasz prąd na stycznik to on w tym momęcie odcina prąd do elektrozaworu. Dlatego gdy jest wciśnięty włącznik to świeci kontrolka a na elektrozaworze nie masz zasilania i masz uruchomiony napęd i analogicznie w drugą strone

Podobne tematy