Skocz do zawartości




Reklama



Zgrzytające biegi w ursusie 1014.


  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
29 odpowiedzi na ten temat

#1 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 sierpień 2012 - 19:50

witam. mam problem z ursusem 1014, strasznie zgrzytają biegi. słyszałem że jest cos takiego ja hamulec skrzyni biegów. tylko problem w tym że takowej śruby nie moge odnaleść. dodam że mój ursus posiada biegi pełzające, może w tym problem .czekam na odpowiedz.

#2 grzesiu09091987

grzesiu09091987

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 450 postów

Napisany 24 sierpień 2012 - 20:58

Hamulec skrzyni biegów jest w środku. Tutaj poczytaj http://www.agrofoto....iegi-ursus-912/

#3 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 sierpień 2012 - 07:04

ale można go regulować z zewnątrz a u mnie takiej śruby nie ma.

#4 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 25 sierpień 2012 - 09:32

Biegi pełzające są montowane zamiast wzmacniacza momentu, A śruba do regulacji hamulca jest koło pedału sprzęgła
http://pokazywarka.pl/fvwdgt/

#5 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 sierpień 2012 - 09:58

no z boku ale ja takiej śruby nie moge znaleść dodam że mój ursus jest z 1996roku więc może już takiego czegoś nie ma .

#6 zenon385

zenon385

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 postów
  • 7843558
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-Pom

Napisany 25 sierpień 2012 - 17:44

Tak śruba ta jest obok pedału sprzegła a skoro mówisz że masz biegi pełzające to tej od podciągania taśmy wzmacniacza momentu juz nie ma tak?

#7 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 25 sierpień 2012 - 20:17

Nie może jej być, bo nie ma wzmacniacza, albo wzmacniacz, albo pełzające.
@mataxenon   od 96r. mogły mieć już inne rozwiązanie.

#8 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2012 - 11:35

ona powinna być na wałku gdzie nachodzi pedał sprzęgła ale u mnie po prostu chyba tego hamulca nie ma bo są te nieszczęsne biegi pełzające. to jest ten hamulec tzw zabierak jak dobrze myśle  http://sklep-rolnicz...021,33679).aspx

#9 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 26 sierpień 2012 - 11:38

Hamulec jest w skrzyni, a to jest zabierak i tym się reguluje.

#10 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2012 - 11:46

no właśnie a ja takiego czegoś wogóle nie mam. u mnie w tym miejscu są właśnie te biegi. i chyba nie pójdzie wyregulować.

#11 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 26 sierpień 2012 - 12:12

Jak włączasz bieg, to zgrzyta, czy w czasie jazdy przy przełączaniu?

#12 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2012 - 13:00

jak włączam to zgrzyta no i przy przełączaniu też. czasami to naprawde nie idzie przełączyć. bo jak sie domyślam przy tym ciągniku sprzęgła sie nie reguluje.

#13 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 26 sierpień 2012 - 15:41

Jeśli ma słoneczko, a najprawdopodobniej ma, to regulacji nie ma,być może już jest zużyta tarcza, lub na frezach przy rdzewiała i słabo odchodzi.

#14 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2012 - 17:48

no pewnie ma bo to jest dość nowy ciągnik. coś będę musiał z tym zrobić.

a tak jeszcze z troche innej beczki, mam problem z wałkiem odbioru mocy, znaczy sie chyba mam o jedną za dużo tarczke w koszu sprzęgłowym, i jak rozłączę przy kierownicy to mocno wolno się zatrzymuje i moje zapytanie jak powinienem ocenić te tarczki czy się jeszcze nadają do użytku po demontażu kosza?. chodzi o to czy założyć odrazu wszystko nowe czy może lepsze zostawić?

#15 Rolandgif

Rolandgif

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 243 postów
  • 13724553
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opolskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo, Mechanika.

Napisany 26 sierpień 2012 - 17:53

mam ten sam problem z tym że jak przełączę na żułwia to nic nie zgrzyta i dla tego najpierw na żułwiu a potem przełączam na zająca. a posiadam modele 8011 i 12145

#16 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2012 - 18:19

tak tak kolego ale ja mowie o wałku odbioru mocy

#17 zenon385

zenon385

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 postów
  • 7843558
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-Pom

Napisany 26 sierpień 2012 - 18:24

Przy wałku to masz rację masz 1 za dużo u nas było to samo po jej wyjęciu jest niebo lepiej tylko na mocno zimnym oleju rozłącza po chwili ;)

#18 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 sierpień 2012 - 07:50

no to dobrze. tylko że jak już wymontuje ten WOM to chciałbym odrazu go zrobić pożadnie. i moje pytanie jak mam ocenić te tarczki czy się jescze nadają czy odrazu kupić wszystko nowe??

#19 zenon385

zenon385

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 postów
  • 7843558
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-Pom

Napisany 27 sierpień 2012 - 19:29

Kupuj nowe nie zostawiaj starych bo może być tak że za miesiąc będziesz znowu rozbierać ;)

AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#20 mataxenon

mataxenon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 sierpień 2012 - 19:51

aby pytam. czyli wystarczy spuścić olej z tylnego mosty od montować belkę zaczepową i później już wyciągne ten wałek nie??





Zobacz także