Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie działa WOM w MF 255


14 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Szept

Szept

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 maj 2012 - 16:42

Nie działa WOM w MF 255 Witam. Od pewnego czasu nie działa mi wom w mf 255. Jest to wom hydrauliczny Gdy poraz ostatni używałem go przy wywozie obornika było wszystko okej ale gdy wczoraj chciałem go użyć nie chce działać. Po podłączeniu do np. rozrzutnika wykonuje 1/3 obrotu i się zatrzymuje. natomiast po odpaleniu ciągnika wom działa bez problemu ale ustaje przy podłączeniu do urządzenia. Olej w skrzyni biegów jest. Nie wiem jaka może być przyczyna. Może wy coś poradzicie?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działa WOM w MF 255 Dzisiaj, 12:01
  •  

#2 Share jozin

jozin

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 184 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazury
  • Zainteresowania:Technika rolnicza, Motoryzacja.

Napisany 30 maj 2012 - 17:36

Nie działa WOM w MF 255 Chyba nie chodzi o tu o mf 255 bo tam wom jest mechaniczny.

#3 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 30 maj 2012 - 17:55

Nie działa WOM w MF 255 Tam przecież jest mechaniczny. Sprzęgło jest dwu stopniowe. Podnośnik ci działa??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#4 Share grzegorz508

grzegorz508

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Głodowo/Pułtusk

Napisany 30 maj 2012 - 18:17

Nie działa WOM w MF 255 Tak jak wyżej koledzy piszą, WOM mechaniczny, może poprostu drugi stopień sprzęgła się ślizga. @andrzej2110 słusznie zapytał czy działa pompa podnośnikowa. Jak dla mnie to trzeba pokombinować z regulacją drugiego stopnia sprzęgła.

#5 Share Szept

Szept

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 maj 2012 - 20:17

Nie działa WOM w MF 255 pompa dziala bez problemu. Ale wom uzywam bez sprzegla wiec chyba musi byc hydrauliczny ?

#6 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 30 maj 2012 - 21:33

Nie działa WOM w MF 255 WOM bez sprzęgła?? Ciekawe czy nie rozwaliłeś trybów w skrzyni...
WOM w tym ciągniku jest tak jaki i w innych małych napędzany mechanicznie. Tylko w MF włącza się chyba go "do góry" a w 3512 "do dołu" Być może masz jeszcze WOM zależny od prędkości jazdy i jeśli jego włączysz to jak nie ruszysz z miejsca to i on nie będzie się obracał. Ale to i tak włącza się ze sprzęgłem.

Edytowany przez andrzej2110, 30 maj 2012 - 21:38.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#7 Share Szept

Szept

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 maj 2012 - 06:07

Nie działa WOM w MF 255 właśnie nie. Jest to ciągnik sprowadzany. Jego rok produkcji to 1989. I jest to napewno wom hydrauliczny bo nie ma innej mozliwosci zeby on dzialal bez sprzegla wiec nie mow mi ze rozwalilem tryby bo chyba wiem ze bylo wszystko okej do tej pory. W tym ciagniku walek jest zalaczany do dolu.

#8 Share jozin

jozin

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 184 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazury
  • Zainteresowania:Technika rolnicza, Motoryzacja.

Napisany 31 maj 2012 - 09:09

Nie działa WOM w MF 255 Zarzuć jakieś fotki jak to wygląda. a tak w ogóle to jak wom jest hydrauliczny to przyczyną jest za małe ciśnienie oleju który dociska tarczki ale bardziej prawdopodobne jest to, że zepsuł się ten kosz z tarczkami pękła jakaś tarczka lub się zużyły tarczki są tam jeszcze mangety trzeba by rozebrać i zobaczyć tylko z częściami do takiego cuda mogą być problemy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działa WOM w MF 255 Dzisiaj, 12:01
  •  

#9 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 31 maj 2012 - 09:11

Nie działa WOM w MF 255 Pierwsze słyszę żeby ten ciągnik miał wom hydrauliczny. Pozostaje ci rozebrać i zobaczyć co się stało. Może pękła rurka zasilająca silnik hydrauliczny womu albo coś z rozdzielaczem włączającym wom.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#10 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 31 maj 2012 - 09:49

Nie działa WOM w MF 255 Hydrauliczny tzn załączany sprzęgłem mokrym sterowanym hydraulicznie a nie napędzany silnikiem hydraulicznym. Ursus montował to opcjonalnie w większych ciągnikach licencyjnych, równie dobrze mogło się to trafiać w bogatszych wersjach MFa. Przyczyn awarii może być wiele, jednak jeśli stało się to nagle, to mógł pęknąć pierścień uszczelniający na doprowadzeniu oleju, albo oring uszczelniający tłok. Druga opcja to nieszczelność w układzie sterowania(rurka, oringi).

#11 Share ASOGCURSUS

ASOGCURSUS

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 409 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siemiatycze

Napisany 31 maj 2012 - 13:35

Nie działa WOM w MF 255 Do każdego ciągnika Ursus 3512czy 2812 można założyć Wom hydrauliczny,wszystkie części pasują od 5314 pompa,przekładnia,wom
Szept na pokrywce od włączania womu jest wyście do sprawdzania ciśnienia powinno być ok 18 bar,być może pompa się uszkodziła

Naprawy ciągników Ursus,regeneracja pomp hydraulicznych tłoczkowych i podnośników,sprzęgieł WOM,montaż niezależnej hydrauliki zewnętrznej ,zwiększanie udźwigu podnośnika o 1000kg w ciągnikach Ursus 4514,5314 tel. 513982414

 

Kupię uszkodzone sprzęgła hydruliczne wom i pompy tłoczkowe Massey Ferguson


#12 Share marco88

marco88

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TG

Napisany 23 czerwiec 2012 - 14:53

Nie działa WOM w MF 255 Witam panowie, podłącze się pod temat
mam problem z WOM, a mianowicie jak załączę WOM to się wałek nie kręci, ale w trakcie załączania( przesuwania dźwigni na dół) wałek się kręci, poradźcie z czym może być problem, ponadto to mam jeszcze drugi problem: tylny podnośnik, jeśli podepnę maszynę np brony standardowo ( dolne cięgna + góra) to ciągnik podniesie je tylko na 5-10 cm, troche kombinowaliśmy i np jeśli włożę jakiś pręt w tuleje do blokowania zaczepu górnego i do tego podepnę śrubę to wtedy mi maszynę podniesie normalnie, podejrzewamy jakiś problem z tą sprężyną co jest pod siedzeniem, mógłby mi to ktoś w miarę jasno wytłumaczyć co naprawić bo z mf 255 to nie mieliśmy wcześniej do czynienia i mamy go dopiero od jesieni .
pozdrawiam

#13 Share JANCZAK1176

JANCZAK1176

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 677 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 czerwiec 2012 - 15:56

Nie działa WOM w MF 255 Zobacz te widełki którymi załączając WOM tam sum parę typów na 1lub 2 lub 3 dziurki zatrzaskowe ktoś poprzedni właścicieli założyć od innego typu . Wejdź na stronę TECH - ROL w MF katalogi i ukazom się typy .

Edytowany przez JANCZAK1176, 23 czerwiec 2012 - 16:01.


#14 Share kris14

kris14

    Stary Kombinator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7069 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PWR

Napisany 23 czerwiec 2012 - 21:49

Nie działa WOM w MF 255

Witam panowie, podłącze się pod temat
mam problem z WOM, a mianowicie jak załączę WOM to się wałek nie kręci, ale w trakcie załączania( przesuwania dźwigni na dół) wałek się kręci, poradźcie z czym może być problem, ponadto to mam jeszcze drugi problem: tylny podnośnik, jeśli podepnę maszynę np brony standardowo ( dolne cięgna + góra) to ciągnik podniesie je tylko na 5-10 cm, troche kombinowaliśmy i np jeśli włożę jakiś pręt w tuleje do blokowania zaczepu górnego i do tego podepnę śrubę to wtedy mi maszynę podniesie normalnie, podejrzewamy jakiś problem z tą sprężyną co jest pod siedzeniem, mógłby mi to ktoś w miarę jasno wytłumaczyć co naprawić bo z mf 255 to nie mieliśmy wcześniej do czynienia i mamy go dopiero od jesieni .
pozdrawiam



Co do podnośnika to najprawdopodobniej ta sprężyna jest pęknięta, bynajmniej u mojego sąsiada był taki objaw kiedy ona pękła.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działa WOM w MF 255 Dzisiaj, 12:01
  •  

#15 Share kuki147

kuki147

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 02 luty 2016 - 10:42

Nie działa WOM w MF 255

posiadam mf 285 przerobiony na koparko ładowarkę  mam problem z napędem na tylni WOM gdy włączam to niby wałek się kreci ale jak ruszę dźwignia od tylnej koparki to ona nie działa i wałek powoli staje i się zatrzymuje proszę o poradę co się zepsuło i jak to można naprawić

 



Podobne tematy