Zaloguj się, aby obserwować  
lepo

Szkockie bydło Highland

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lepo    0
Napisano (edytowany)

Dobra, dobra było kilka tematów odnośnie tej rasy aczkolwiek, nie doszukałem się żadnego właściciela owej rasy. Mógłby ktoś napisać coś o tej rasie ? (tzn właściciel a nie znawca, który wie wszystko o wszystkich rasach, no chyba, że wie dobrze :)) W jednym poście przeczytałem, "kiedyś na spęd przywieźli kudłacza i niechętnie chcieli go kupić" teraz proszę o zdefiniowanie takiego zdania, które znalazłem na niejednej stronie o tym bydle " Mięso highland jest delikatne, chude, i soczyste, jest to mięsko wysokiej klasy, które zawdzięcza to poprzez naturalne żywienie (brak pasz) Jest to rasowe mięso że Szkocji, gdzie na dworze jadają tylko taki typ wołowiny" Prawda czy mit z tą klasą mięsa ? Pozwolę sobie dołączyć 2 linki do stron z ową rasą.

http://www.donatowo.pl/index.php

http://www.krowy-szkockie.pl/rasa.html

 

Pozdrawiam.

Edytowano przez lepo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Jak chcesz mieć kudłacza jako ozdobę podwórka to możesz hodować ale do opasu się to za bardzo nie nadaje. Na skupie i tak zapłacą jak za normalne bydło a nawet mniej bo tusza będzie jak z podrośniętego odsada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lepo    0

Czyli nie ma takich skupów w polsce, które uwzględniają wysoką jakość tego mięsa i płacą więcej. Coś gdzieś obiło mi się o uszy o ekologicznych ubojniach czy coś takiego tzn highland ożera się ekologicznie nie dodajesz mu paszy więc sprzedajesz też ekologicznie. jakie rasy polecicie z ras ekstensywnych. Chciałbym zainwestować w jakieś bydło które biega niemal przez cały rok w ogrodzeniu. Gdzie nie muszisz dawać dużych ilości paszy, kiszonki itd., ponieważ z ziemi którą posiadam serwuje jedzonko 400 świniom więc nie starczy na bydło.

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Przede wszystkim nie da się opasać bydła nie dając mu porządnie jeść. Wołowina kulinarna bardzo dobrej jakości jest od młodych dobrze umięśnionych sztuk o odpowiedniej wadze a takie są tylko opasy żywione intensywnie lub półintensywnie. Sam trzymam mamki cały rok na pastwisku ale niestety zimą żeby wygladały chcą zjeść coś więcej niż siano. A odsadki niestety pod wiate i odpowiednie żywienie. Tematu bydła mięsnego jedzacego byle co, bez nadzoru, bez odpowiedniego zaplecza paszowego na zimę nie podejmuj nawet bo utopisz pieniadze. Wystarczy spojrzeć ile stad bankrutuje pomimo wysokich cen za opasy. Wszyscy własnie myśleli że puszczą stado na zywioł i za 2 lata "za darmo" wyłowią sztuki na sprzedaz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lepo    0

tak zgodzę się, coś konkretnego muszą dostać zwłaszcza zimą, ale jeśli zimą paszę, jakąś kiszonkę może, to w sezonie słonecznym trawka nie wystarczy ? Jaką rasę trzymasz jeśli mogę zapytać ? Poza tym jesteś w stanie polecić jakąś rasę z tych ekstensywniejszych ? wiesz generalnie nie mam zamiaru żywić ich samą trawą tylko sęk w tym, że z tych hektarów nie jestem w stanie więcej zagospodarować, świnki jedzą bez opamiętania :) szukam jakieś alternatywy przy mniejszym zużyciu zboża które sam wytworzę. Kiszonka-liście od buraków, może kukurydzy trochę zasiać. Zboża na zimę też coś bym wygospodarował. A przy intensywnym żywieniu potrzebujesz tego cały rok. Co do kupnej paszy, z moich kalkulacji nie wyobrażam sobie jak ludzie dają sobie radę kupując cały czas paszę (no chyba, że źle liczę :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Jeśli chcesz trzymać krowy mamki to latem trawa wystarczy a dla byków trochę mało sama trawa. Ja trzymam limousine i simentala ale raczej będę krył w tym roku większość simentalem - są spokojniejsze i lepiej rosną, chociaz umięśnienie gorsze. Z ekstensywnych to angusy są fajne, szczególnie na gorszą paszę i wypas bo cielaki bardzo "zaradne" i do tego krowy łatwo się cielą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2883

Na Highlanda potrzebujesz stałego odbiorcy, a taki będzie zainteresowany dopiero przy odpowiedniej ilości sztuk. To mięso jest "arystokratyczne", że się tak wyrażę i w Polsce nie ma na nie popytu. Z ekstensywnych ras polecam tak jak @Yoda Angusy czarne lub czerwone, ewentualnie Welsh Blacki. Raczej nie będziesz zadowolony z zysku, jak zawieziesz parę 500-kilowych włochaczy do skupu i dostaniesz za nie grosze.

 

@krzyszton27 - w Szkocji najłatwiej. A tak na poważnie to trochę głupie pytanie, hodowców będzie może z kilkunastu na cały kraj, wątpię by chcieli sprzedawać po jednej czy po paru sztukach, ale w razie czego google, tablica.pl czy allegro nie boli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Tacy hodowcy są i mogą sprzedać nawet i jedną sztukę o ile odbierzesz ją osobiście. Portale aukcyjne polecam czyli to, co poleca Kolega wyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2883

Nie wiem czy są gotowi sprzedać po jednej sztuce, bynajmniej w moim powiecie jest dość duża hodowla, ale tam właściciel może ew. pomóc zamówić całe stado 30 mamek + rozpłodnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pelo111    23
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Są gotowi, rok temu mogłem wziąć jednego byczka bez jakiegokolwiek problemu ( odsadek) tak z czystej ciekawości, ale sie nie zdecydowałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2883

Dzieli nas pareset kilometrów to mozliwe że jest różnica :) ale po jednej sztuce to prędzej chyba się kupi od tych co trzymają właśnie z ciekawości parę sztuk. Z tym, że hodowcami ich już nazwać nie można ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Akurat to gospodarstwo, które mam na myśli to dowiozło młode sztuki hodowlane mojemu sąsiadowi i nie miał z ich pozyskaniem problemu, nawet tamten gospodarz dowiózł mu byczka z poza stada, dokładniej to przyjechał do niego z Niemiec, aby była obca krew w stadzie :)

Zwierzęta mają pełne pochodzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Chciałbym zasięgnąć porady co do rasy cielaka, został zakupiony od handlarza ktory twierdzi że to pochodzenia mięsnego, cielak pochodzi z Austrii.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj