Skocz do zawartości

Zdjęcie

Internetowy Klub "AgroFotowiczek"


206 odpowiedzi na ten temat

#41 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 03 marzec 2013 - 16:44

Internetowy Klub "AgroFotowiczek"

Witam koleżanki, w końcu będę miaa z kim pogadać :)

nikolajj@ jestem pełna podziwu

ja też lubię takie majsterkowanie, i powiem szczerze że wiem cos o tym jak nie ma z kim pogadać na temat, jestem na studiach zootechnicznych i są tam dziewczyny które wogóle nie maja pojęcia o zwierzętach. Ich tematy to moda, kosmetyki, itp. Mnie to nie kręci.

ale to dobrze że sa takie kobitki "z jajami" heh coraz rzadziej na wsi takie widać


Ja też po zoocie. Miałaś już zajęcia z prof. Grelą?

Co ostatnio zmajstrowałaś? :D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Dzisiaj, 21:46
  •  

#42 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 03 marzec 2013 - 21:56

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" :))))))) mam jeszcze sesję i właśnie został egzamin u Greli :P. A biochemię z Makarskim może miałaś? fajny profesor, długo też nie zapomnę fizjologii z Hose Valverde, nie wiem czy miałaś z nim. szkoda że ten czas tak szybko leci, został mi juz tylko rok.

a co ostatnio zmajsterkowałam? a no rower mojej córci poładowałam i odmalowałam, kończe robic bude dla psa taką ocieplaną z podwójnymi ścianami, na koniec wypełnię pianką poliuretanową przestrzeń między deskami. Teraz nie mam zbytnio czasu na majsterkowanie, bo rok temu kupiliśmy duzy stary sad, co dzień go karczujemy, potem przycinanie gałęzi, roboty a roboty... a jeszcze codzienne obowiązki, uczelnia, dom, dzieci.... telewizji praktycznie wogóle nie oglądam, bo w sumie to szkoda oczu. Ostatnio tak to AgroFoto mnie wciągnęło ^^

ubiegłej jesieni zrobiłam też takie trofeum, szwagier upolował dzika i aby mu zrobić prezent oprawiłam oręż tegoz dzika na takiej desce w kształcie herbu. Miałam problem tylko z przytwierdzeniem kłów do deski, bo nie miałam odpowiednio cienkiego wiertła aby zrobić otwory w kłach, więc poprostu przykleiłam je na silikon. i tam takie różne inne rzeczy.
:D

#43 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 03 marzec 2013 - 22:33

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" To powodzenia. Prof. Makarskiego lubiłam. Za to prof z łąkarstwa oblewał wszystkich. Zdało 8 osób z roku. Fizjo miałam z kimś innym.

Zdolniacha z ciebie. Potrzeba matką wynalazku.


Ale tu cicho....

Edytowany przez nikolajjj, 03 kwiecień 2013 - 21:07.


Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Dzisiaj, 21:46
  •  

#44 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 10 listopad 2013 - 12:54

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" A może by tak reanimować ten wątek? :D

Tak z ciekawości, jak jest u Was dziewczyny w domu ze świniobiciem i robieniem swojego wyrobu w domu?
Jest to praktykowane?

#45 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 11 listopad 2013 - 21:37

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" No u mnie jest to praktykowane.

Wyroby robimy swoje i potem do wedzarni. A to co jest zrobione w domu to takiego czegos w zadnym sklepie sie nie kupi.


@NIKOLAJJJ najlepsze za wedzone zeberka z takiego swiniobicia.

Edytowany przez banan575, 11 listopad 2013 - 21:55.

Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#46 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 11 listopad 2013 - 22:57

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Ja jako mieszczuch miałam do czynienia z rozbiorem świni dopiero w prosektorium :D :lol: Dlatego jestem ciekawa czy wszędzie na wsiach jeszcze się robi wyroby.

Ale nauczyłam się dość szybko. Całkiem niezłą kiełbasę robię, muszę się pochwalić. Ale żeberek to nie robiłam jeszcze wędzonych a uwielbiam je. Musisz dać mi przepis na marynatę. :rolleyes:

Edytowany przez nikolajjj, 11 listopad 2013 - 22:59.


#47 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 12 listopad 2013 - 18:26

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" @Nikolajjj przepisu na marynate (zalewe) to nie znam. Ja to robie po swojemu

Zeberka mam miec paski na 30-40cm. i te zeberka nie moga byc az tak tluste tylko miesne.

Te zeberka nacieram przyprawa do mies knora, potem nacieram czosnkiem i duzo kminku. To zawijam w folie aluminiowa i do pustego garnka na 2dni zeby to wszystko przeszlo.


Potem jak wedzi mi szwagier to na drzewach owocowych. I tak wedzi i troszke podpieka.


Tesc jak je jadl to pytal w jakiej marynacie te zeberka lezaly bo sa super. I te zeberka uwedzone zamrazam i robie z nich sos, albo przypiekam i ze sosem, albo przypieczone z pieczywem.

Moj to uwielbia.

Tylko ze zeberka musza byc miesne
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#48 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 16 listopad 2013 - 18:34

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Odswieze troszke.

Dziewoszki czy ktoras z Was umie piec swojski chleb?????
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#49 Share anakonda

anakonda

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisany 01 grudzień 2013 - 18:10

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" solanka do szynki to taka że zimą ma wypłynąć jajko a latem ziemniak i troche jak na 3 l wody to peklosoli łyżka duża bobkowy listek i dużo czosnku bo zabija bakterie i z tydzień wyłożyć dzień przed i strzykawką jeszcze mięso tą solanką co było do środka na drugi dzien wędzić owocowym lub olchowym drzewem na święta pycha

#50 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 05 styczeń 2014 - 20:31

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Banan robiłam przed świętami te żeberka przy okazji świniobicia - palce lizać. Ja solankę na szynki robię 6%. I zawsze są super. Za czosnkiem nie przepadam, więc nim nie przyprawiam mięsa do wędzenia. Czosnek do do sałatek i do szpinaku. ^^

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Dzisiaj, 21:46
  •  

#51 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 06 styczeń 2014 - 20:21

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" @Nikolajjj a czym doprawialas te zeberka???? Mialas jakas marynate????
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#52 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 07 styczeń 2014 - 16:06

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Moczyłam w solance razem z szynkami. Woda przegotowana ze zmiażdżonymi przyprawami: ziele, liść laurowy, pieprz, jałowiec, ostudzona i z tego zrobić solankę 6%. W tym moczę dwa dni, bo po takim czasie od bicia świni wędzimy, choć przydałoby się dłużej. I na drzewie owocowym wędzimy oczywiście, a po uwędzeniu gotuję tak pół godz. I gotowe. ^^

Bananku i jak szpanujesz już tym Casem? :P

Firefox jak tam studia? ^^

Edytowany przez nikolajjj, 07 styczeń 2014 - 19:41.


#53 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 08 styczeń 2014 - 18:51

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Nie bedzie Case, Bo moj stwierdzil ze zamiast Case bedzie kupowal mieszkanie.

Ja w swieta wedzilam poledwiczki, ale znow wymyslilam swoja marynate. Zamiast solanki to poledwiczki nasmarowalam pikantna musztarda i do wedzarni.

Musztarde wytopilo, ale poledwiczki zmienily smak. Miod w gebie. I poledwiczki mialam do sosu pieczeniowego
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#54 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 09 styczeń 2014 - 16:47

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" A nie były mało słone?
Ja polędwiczki zawsze marynuje i wędzę razem z szynkami. Tak było u mojego męża przy rozbiorze zawsze i on lubi je takie, wiec nie zmieniam tego. Potem podaję z sosem tatarskim własnej roboty.

Z ciągnika na mieszkanie - to naprawdę mu się odmieniło... :blink: My wczoraj sprowadziliśmy nowego NH. Miał być na razie używany Zetor, a się jakoś porobiło, że jest nowy NH.

#55 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 09 styczeń 2014 - 19:07

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Musztarda tak przezre to mieso ze jest wystarczajace w smaku.

Kiedys jak bedziesz robila grila i piekla karkowke to jej nie przyprawiaj zadnymi przyprawami tylko posmaruj pikantna musztarda i na ruszt.

Jak musztarde wytopi to zobaczysz jaki ma smak karkowka :rolleyes: Ja polecam.


Co do ciagnika to po wielkich przemysleniach stwierdzilismy ze jednak nowy nam nie bedzie potrzebny, narazie mamy w bardzo dobrym stanie nasza 3P. To ona nam wystarcza.

Nowy to koszt okolo120tys a to nigdy by nam sie nie zwrocilo, a kupujac mieszkanie wynajmiemy za 1000zl (a u nas mieszkania do wynajecia sa jak swieze bulki) to zawsze tam jakies pieniazki co miesiac beda. :rolleyes:
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#56 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 09 styczeń 2014 - 19:51

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Co racja to racja. Inwestycja w nieruchomości to zawsze dobry pomysł. A jak wam ten jeden ciągnik wystarcza to lepiej mieć pieniądze w obrocie i niech zarabiają.

A zrobię tak na grilla. Musztardą francuską to smaruję schab do pieczenia, ale jednak do przyprawiam oprócz tego. Jak ci idzie pieczenie chleba...

#57 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 09 styczeń 2014 - 20:04

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Pieczenie chleba??? Zabij udus a i tak Ci nie powiem. :D

Moja babcia dawno temu zmarla to nie mialam od kogo sie nauczyc, a moja mama nie piekla.

Ale mam znajomego kolege kucharza co on piecze, to jego zapytam jak to sie miksture robi i piecze. :rolleyes: Bo kilka razy jadlam u niego chleb to mi smakowal.


Wlasnie musztarda francuska najlepiej DIJON, normalnie pychota.
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#58 Share nikolajjj

nikolajjj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:maz./świętokrz.
  • Zainteresowania:konie, hodowla bydła mięsnego,

Napisany 09 styczeń 2014 - 20:08

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" :D
A bo pytałaś kiedyś, która piecze chleb, to myślałam, że pieczesz. ^^

Mam bardzo starą książkę kuchni polskiej, to poszukam przepisu na chleb.

#59 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 09 styczeń 2014 - 21:18

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" @Nikolajj niby sa przepisy i w ksiazkach i na necie.

No ale tego sie czlowiek nie nauczy, jak przy kims a najlepiej babci.

Teraz jest tak ze starsi tajemnice kulinarne zabieraja do grobu, a mlode nie maje gdzie sie uczyc tej kulinarki :unsure: i piec nie potrafia
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Dzisiaj, 21:46
  •  

#60 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 25 styczeń 2014 - 18:23

Internetowy Klub "AgroFotowiczek" Dziewczyny mam bombowy przepis na a la ruskie pierogi. :D normalnie ruskie to sie chowaja przy tych

Przepis jest taki sam jak do ruskich tylko zamiast ziemniakow daje sie ryz.

Normalnie bombowy smak

POLECAM


Zapomnialam dodac ze odswiezam temat

Edytowany przez banan575, 25 styczeń 2014 - 21:45.

Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

Podobne tematy czyli o wszystkim...

Tylko na agroFakt.pl: Czy można siać oziminy po przymrozkach? zobacz »