Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie chce zapalać z guzika


45 odpowiedzi na ten temat

#21 Share wiesmag

wiesmag

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 1534 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 15 kwiecień 2012 - 19:39

Nie chce zapalać z guzika cuda się nie zdarzają-już na pewno nie w mechanice-nic nie masz pewnego na 100%-wszystko do sprawdzenia.

nowy rozrusznik to metoda?a jak to nie wina rozrusznika?-to i setkę można ich kupować.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie chce zapalać z guzika Dzisiaj, 09:49
  •  

#22 Share balcerek1

balcerek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2396 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 kwiecień 2012 - 19:43

Nie chce zapalać z guzika Kolego lukaszxd94 zewrzyj rozrusznik na tych dwóch nakrętkach na elektromagnesie albo dotnij tym kablem od akumulatora do drugiej śruby na elektromagnesie jak zadyga to elektromagnes jak będzie problem to rozrusznik na stół i rozebrać.Może być być upalony zwój ze stojanu do szczotek.W moim ursusie tak było ale że nie było czasu patrzeć to kupił Ojciec szybko obrotowy.Tego potem przejrzałem tak jak opisałem i dokupiłem przystawkę i zamontowałem w t25 i dyga bez problemów.A tak nawet przewód od akumulatora do masy upaliłem i też akumulatorem 110ah 800a start z AD.

#23 Share Buszmen11

Buszmen11

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 297 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ESI
  • Zainteresowania:motoryzacja, wędkarstwo, kobitki:)

Napisany 15 kwiecień 2012 - 20:24

Nie chce zapalać z guzika

cuda się nie zdarzają-już na pewno nie w mechanice-nic nie masz pewnego na 100%-wszystko do sprawdzenia.

nowy rozrusznik to metoda?a jak to nie wina rozrusznika?-to i setkę można ich kupować.


jak mam tracić czas i pieniądze na naprawę starego to wolę kupić nowy i mieć święty spokój. policz sobie kolego ile kosztują części i własny czas. u siebie byłem pewny rozrusznika więc wymieniłem na nowy. nie mówię jak jest błaha awaria ale jak tracę czas na bezsensowną grzebaninę to szlak mnie trafia...

#24 Share balcerek1

balcerek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2396 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 kwiecień 2012 - 21:03

Nie chce zapalać z guzika Buszmen11 masz rację.Teraz kupujesz wysoko obrotowy Baterię max 110 Ah i masz te same pieniądze co nowy oryginał i dwa lata gwarancji dają a do oryginału dokup wirnik szczotki i tulejki oryginalne to masz podróbkę wysoko obrotowy.ja tak zrobiłem jak pisałem ale ze potem była chwila i zajrzałem do niego i udało się zrobić beż dokładki to tyko dystans założyłem do t25 i dyga a do t25 też miałem dokupić szybko obrotówkę ale na razie się odwlekło bo w t25 rozruszniki to o tyłek potrzepać.Oryginał litewski elektromagnes u mnie to 140 zł a bednix 110 zł dołożysz 30 zł i masz wysoko obrotowy litewski.Tak montowałem teściowi bo też nie miałem cierpliwości do niego.Teraz z osobówki wstawia baterię i Władek dyga jak łodyga.Pozdrawiam

#25 Share sebo1986

sebo1986

    Staram się byś lepszym..

  • Members
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Sport motoryzacja i po trochu wszystkiego

Napisany 15 kwiecień 2012 - 21:31

Nie chce zapalać z guzika z moich obserwacii^^ jak by na klemie nie łączyło to po próbie zapalenia klema powinna się zagrzać :) ja bym obstawiał ze coś słabo łączy "masa"

Edytowany przez MAT912, 15 kwiecień 2012 - 22:40.

..kooperacja na mocy paktu, mocy płynącej z kontaktu..

Zakaz klikania zielonych strzałek przy moich postach i polecania moich komentarzy.

#26 Share lukaszxd94

lukaszxd94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 23 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 kwiecień 2012 - 23:00

Nie chce zapalać z guzika 1 wszystko jest sprawdzone po zetknięciu śrub na elektromagnesie ciagnik zapala jak osobówka w benzynie
2 wszystkie kable są dobrze podłączone i zmasowane to co potrzeba tylko przy próbie zapalenia pali się włącznik i przewody do niego podłączone a na chwile obecna nie bardzo mnie stać na nowy rozrusznik jutro ma przyjechać wuj zobaczyć co sie dzieje jest mechanikiem może coś poradzi jutro napisze co sie bedzie działo a tak w ogóle to już dziś bo jest 00:01 :) jesli macie jakieś pomysły piszcie bo ciągnik jest potrzebny do lasu

Pisz uważniej !!!!!!

Edytowany przez MAT912, 16 kwiecień 2012 - 15:59.


#27 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 16 kwiecień 2012 - 15:54

Nie chce zapalać z guzika

rozrusznik rusza ale nie ma siły przewalić co zrobić bendix był wymieniany w rozruszniku i jest na 100 % dobry tak jak rozrusznik



No nie jest dobry ten rozrusznik, bo by odpalał - jeśli pali się wyłącznik to musi robić się jakieś zwarcie w rozruszniku

#28 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7604 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 16 kwiecień 2012 - 16:22

Nie chce zapalać z guzika A nie założyłeś czasem elektromagnesu na odwrót? On ma dwa uzwojenia. jedno włącza guzik startera a drugie włacza się równocześnie z silnikiem rozrusznika. Jeśli to zwarcie w instalacji to po odłączenia kabla cienkiego od rozrusznika dalej powinno grzać instalacje. Jeśli nic się nie dzieje to pozostaje elektromagnes bo silnik rozrusznika nie ma wpływu na cienkie kable instalacji i starter.

Edytowany przez seweryn20, 16 kwiecień 2012 - 16:24.

KPK Kumurun Team

#29 Share lukaszxd94

lukaszxd94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 23 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 kwiecień 2012 - 17:21

Nie chce zapalać z guzika gdybym podłączył elektromagnez na odwrót to zaczoł by sie grzać przy podłaczeniu przewodów albo wyslicie mi jakich schemat z painta np ja ma być podłączont akumulator guzik i elektromagnez moze ja coś źle podłanczam chociaż wątpie

#30 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7604 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 16 kwiecień 2012 - 17:41

Nie chce zapalać z guzika To było pytanie rotoryczne bo na razie to z jednym kablem nie możesz sobie poradzić. Napisałem ci jak masz sprawdzić czy nie ma przebicia gdzieć za guzikiem startera bo tylko tam może być ewentualnie elektromagnes. Z aku na bezpiecznik 54 z niego do stacyjki na przyłacze 54 dalej starter i rozrusznik.

http://zapodaj.net/b...c0b1a2.jpg.html

Co prawda schemat z 4011 ale tu akurat różnicy nie ma. Sprawdz też kabel idący od rozrusznika zasilający instalacje.

Edytowany przez seweryn20, 16 kwiecień 2012 - 17:44.

KPK Kumurun Team

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie chce zapalać z guzika Dzisiaj, 09:49
  •  

#31 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 16 kwiecień 2012 - 21:49

Nie chce zapalać z guzika Witaj Seweryn, tylko kolega miał sprawdzić czy odpali łącząc bezpośrednio kabelkiem górną śrubę na elektromagnesie z zaciskiem gdzie przykręcony jest kabel od startera i powinien odpalić choćby nie było w ogóle instalacji, byleby tylko był pod łączony kabel z zasilaniem od aku, w tedy można by wyeliminować rozrusznik a przyjrzeć się instalacji a twierdzi że tak robił i nic, no to ewidentnie coś jeżeli nie z elektromagnesem - to z rozrusznikiem, chyba że coś mąci, to możemy sobie szukać.

Kabelek od startera odłączyć całkowicie na elektromagnesie podłączyć kawałek krótkiego kabelka w ten zacisk i dotknąć do zasilania z aku i musi normalnie odpalić.

#32 Share lukaszxd94

lukaszxd94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 23 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 kwiecień 2012 - 22:14

Nie chce zapalać z guzika MAT912(Kabelek od startera odłączyć całkowicie na elektromagnesie podłączyć kawałek krótkiego kabelka w ten zacisk i dotknąć do zasilania z aku i musi normalnie odpalić.

w ten sposób odpala ale jeśli przewód jest tak gruby jak ten co idzie od aku do rozrusznika zwykły kabel z instalacji topi sie

#33 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 16 kwiecień 2012 - 23:11

Nie chce zapalać z guzika No to cały czas wałkuję że jest coś nie tak z rozrusznikiem jeżeli twierdzisz, że na drugim elektromagnesie robi to samo - nie może się topić cienki kabel, bo taki idzie do startera i dlatego pali Ci instalację.

#34 Share balcerek1

balcerek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2396 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 kwiecień 2012 - 23:21

Nie chce zapalać z guzika kabel od akumulatora podłącza się po elektromagnes do śruby gdzie nie jest przylutowany żaden kabel a do rozrusznika do śruby gdzie jest przylutowany kabel wychodzący z rozrusznika.Jak zakładałeś nowa cewkę to widać kawałek blaszki miedzianej odciągnietej na bok i przylutowany kabel z uzwojenia

#35 Share Roki212

Roki212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2075 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BHA
  • Zainteresowania:coś tam się znajdzie...

    GG-3578015

Napisany 17 kwiecień 2012 - 06:50

Nie chce zapalać z guzika Tam tak jak pisze MAT912 właśnie nie ma możliwości aby ten cienki kabelek się topił co idzie od startera do elektromagnesu bo niby czemu, chyba że walnięte elktromagnesy masz lub gdzieś zwarcie na nim, albo coś źle podpinasz. Na tym kabelku jest małe natężenia prądu ma on chyba 1 lub 1,5mm, bo odpowiada tylko za zblokowanie wewnątrz elektromagnesu styków i właśnie po tych stykach przepływa prąd od tego grubego przewodu idącego od akumulatora i dalej do rozrusznika. Nic tam więcej nie ma.
A może nie to co trzeba łączyłeś tym kawałkiem kabelka?? Dawałeś prąd na ten zacisk elektromagnesu co przykręca się ten cienki kabelek od startera?? i wtedy go topi?

Edytowany przez Roki212, 17 kwiecień 2012 - 06:55.


#36 Share lukaszxd94

lukaszxd94

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 23 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 kwiecień 2012 - 07:13

Nie chce zapalać z guzika ja starter podłanczałem prosto do elektromagnesu za te dwie sruby i przewód dalej sie pali nie ważne czy jest normalnie w instalacji czy prosto pod elektormagnez czy tak czy tak przewody do startera palą sie więc bede musiał dac rozrusznik do mechanika niech sprawdzi moze dojdzie co mu dolega

#37 Share Roki212

Roki212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2075 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BHA
  • Zainteresowania:coś tam się znajdzie...

    GG-3578015

Napisany 17 kwiecień 2012 - 07:36

Nie chce zapalać z guzika Piszesz że za dwie śruby podpinałeś starter. Więc ja nie rozumiem jak ty go tam podpinasz...
Kolega pisał wcześniej, abyś podał napięcie z jednej tej śruby na której masz przewód od akumulatora do tego zacisku na śrubokręt na elektromgnesie robiłeś tak? Bo jak łączysz te dwie śruby ze sobą tym kabelkiem to nic dziwnego że ci pali kabel...

Edytowany przez Roki212, 17 kwiecień 2012 - 07:39.


#38 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7604 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 17 kwiecień 2012 - 09:57

Nie chce zapalać z guzika Cześć mat. Ja już z tego nic nie rozumiem. Niektóre rzeczy były tłumaczone kilka razy a po opisie działania naszego kolegi nic nie idzie wywnioskować. Jesli pali cienki kabel podłaczając go jednym końcem do przyłącza aku na elektromagnesie a drugim do elektromagnesu to ewentualne zwarcie może być jedynie w elektromagnesie. To uzwojenie nie jest w żaden sposób połączone z silnikiem rozrysznika. Dopiero drugie jest wpięte w przyłącze silnika rozrusznika i mase. Roki212 już zadał pytanie bo z opisu naszego kolegi wynika że mostkuje on dwie grube śruby w elektromagnesie. To musi palić ten mostek z cienkiego kabla.
KPK Kumurun Team

#39 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 17 kwiecień 2012 - 10:08

Nie chce zapalać z guzika No Witam, witam - to Masz rację, tylko nie pokoi mnie to że na przewodzie idącym od startera dzieje się to samo, ja jednak nadal obstawiam jakieś zwarcie w rozruszniku. To jest to, że nie robi jak mu zalecamy tylko inaczej i bądź tu mądry.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie chce zapalać z guzika Dzisiaj, 09:49
  •  

#40 Share Roki212

Roki212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2075 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BHA
  • Zainteresowania:coś tam się znajdzie...

    GG-3578015

Napisany 17 kwiecień 2012 - 14:09

Nie chce zapalać z guzika Mat jak podpina może ten cienki przewód idący od startera do tej drugiej grubej śruby elektromagnesu która połączona jest z rozrusznikiem, omijając tym samym elektromagnes to nic dziwnego że pali ten przewód. Jak wciśnie starter wtedy tym kablem płynie prąd bezpośrednio do rozrusznika i po kabelku. Bo z opisu kolegi to ja już nie jestem pewien w jaki sposób jest to podłączane, jak by dał foto jak ma podłączone lub schemat to by się wyjaśniło ;)

Podobne tematy