Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jałówki mięsne


8 odpowiedzi na ten temat

#1 Share PeterG14

PeterG14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska płn.
  • Zainteresowania:wszystko co związane z rolnictwem

Napisany 22 luty 2012 - 21:27

Jałówki mięsne Witam !

Powiem krótko. Kolega mojego taty ma na sprzedaż 5 jałówek SM z domieszką MM. Mówi, że sprzeda po atrakcyjnej cenie. Interesuje mnie czy opłaca się je trzymać na opas i sprzedać w wadze 650 kg. Jakie koncentraty stosować? Jakie są koszty w porównaniu z byczkami ? Ile mam za nie oferować? Wuja mówi, że się opłaca bo są spokojne i mniej zjedzą?

Liczę na pomoc i z góry dziękuję.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jałówki mięsne Dzisiaj, 19:47
  •  

#2 Share david697

david697

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 186 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 luty 2012 - 21:34

Jałówki mięsne Zjedzą tyle samo, jałówki są trochę tańsze od byczka w zakupie ale w sprzedaży też są tańsze. Cena zależy od wielkości takie ok 50-70 kg to na pewno ponad 15 zł kg kosztują. Licz 2x drożej niż dorosłe zwierze czyli jeśli sprzedaż jałówkę po 8 zł to za cielaka musisz dać 16 zł/kg. Sąsiad tak kupuje prosięta po 8zł całe tiry. :)

Edytowany przez david697, 22 luty 2012 - 21:37.


#3 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 22 luty 2012 - 21:38

Jałówki mięsne jak dla mnie to się nie opłaca. Jedzą trochę mniej ale muszą stać kilka miesięcy dłużej i na koniec wychodzi że zjadły więcej. Cena w skupie też mniejsza. Jedyny plus to to że są spokojniejsze. Jak u nas urodzi się jałówka po mięsnym to sprzedajemy. Lepiej dołożyć parę złotych i byczka kupić.

Edytowany przez damian40000, 22 luty 2012 - 21:43.


#4 Share PeterG14

PeterG14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska płn.
  • Zainteresowania:wszystko co związane z rolnictwem

Napisany 22 luty 2012 - 21:44

Jałówki mięsne A jak bym wyszedł na tym, gdybym je zacielił w odpowiednim czasie np. Simentalem i sprzedał jako zacielone ? Opłacało by się to wtedy ? Jest na takie coś zbyt ? W sumie z chęcią bym je wziął ale jakby się nie opłacało to się nie będe ładował nie potrzebnie.

#5 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 22 luty 2012 - 21:54

Jałówki mięsne na cielnych lepiej się wychodzi bo ceni się jak za mięso + cielak. Tylko że jak to są mm to nie wiem czy znajdzie się chętny do kupienia. A jak krzyżówki hf*sm to sprzedasz bez problemu.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jałówki mięsne Dzisiaj, 19:47
  •  

#6 Share PeterG14

PeterG14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska płn.
  • Zainteresowania:wszystko co związane z rolnictwem

Napisany 22 luty 2012 - 22:12

Jałówki mięsne Kurna bo to akurat SM*MM akurat, więc chyba dam sobie spokój i kupię byczki i nie będzie problemu. Może kiedyś spróbuję. A tak z ciekawości. Ile zje taka jałówka przez te 15 miechów do zacielenia ? Myślę, żeby kiedyś spróbować bo mam w domu cały czas "SAPY", że przy bykach to tylko ryzyko o zdrowie i mogę sobie krzywdę zrobić i takie tam.

#7 Share soltys48

soltys48

    stary sołtys

  • Members
  • PipPipPip
  • 3381 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wlkp
  • Zainteresowania:politologia

Napisany 23 luty 2012 - 09:02

Jałówki mięsne Kolego a ja Ci powiem,że lepiej kupić mięsną dobrą jałówkę niż bylejakiego byka np.hf-jałówka będzie może i wolniej rosła ale nie koniecznie, za to będzie dużo spokojniejsza i będzie mniej jadła ponadto jak przez sezon letni będziesz chciał to jałówkę puścisz do pastucha i będzię chodziła-a byka????Chyba,że go upolujesz na palu :o Jeżeli chodzi o cenę dobrej ale do dobrej jałówki to wcale aż tak mocno nie odbiega ona od ceny byka HF'a. Sam teraz będę kupował cielaki i jak będę miał do wyboru dziadowskie hf i mięsne jałówki to beż zastanowienia biorę jałówki

KOLOR POTĘGI JEST TYLKO JEDEN............................NIEBIESKI!!!!!!!!!!!!!!

 

3000 postów

mam nadzieję, że  chociaż w części z nich pomogłem


#8 Share maroon

maroon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazury
  • Zainteresowania:Piłka nożna filmy muzyka

Napisany 23 luty 2012 - 11:24

Jałówki mięsne Dokładnie - ja tam biorę wszystko - i byczki i jałówki - nawet lepiej jałówki bo sa tańsze a jak za długo trzymać na duże to się sprzedaje po 3 miesiącach jak złapią 150 kg- u nas jest handlarz co takie kupuje i co ciekawe w tej wadze płaci tyle samo za byczki co za jałówki- aktualnej ceny nie znam ale na dniach ma do nas zajechać to zapytam

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Jałówki mięsne Dzisiaj, 19:47
  •  

#9 Share daanny

daanny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PPL
  • Zainteresowania:piłka nożna, rolnictwo, polityka , ekonomia

Napisany 23 luty 2012 - 21:34

Jałówki mięsne Ja tez trzymam wszystkie mięsne jałówki zacielam je w 12-13 miesiącu po wycieleniu sprzedaję tak w 25-30 miesiącu (najlepsze zostawiam na mamki), mam kasę ze sprzedaży jałówki + pięknego mięsnego cielaka i na pewno nigdy nie zamienił bym mięsnej jałóweczki na byczka hf

Podobne tematy